După spectacolul penibil oferit ieri la conferința de presă comună cu Emmanuel Macron, astăzi Donald J. Trump i-a invitat ostentativ la un dejun de lucru doar pe „plătitori” – liderii țărilor care alocă 2 la sută din PIB pentru Apărare.
Președintele României e bucuros să fie mângâiat pe creștet de liderul de la Casa Albă: „(…) cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2 la sută pentru Apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare și, cu siguranță, va fi o discuție foarte bună și în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de țări care alocă efectiv deja 2% pentru Apărare”. Și a ținut să adauge, cu satisfacție, adresâmdu-se ziariștilor: „aici stăm foarte bine”,
Emmanuel Macron subliniase – pe bună dreptate – că, dacă dezbaterile acestui Summit se vor învârti exclusiv în jurul banilor, așa cum intenționează Trump, cei 29 riscă să piardă esențialul: o „strategie clară” a Alianței, care să conțină și identificarea amenințărilor.
Despre necesitatea unui „proces de reflecție” vorbește (în termeni foarte vagi, dar debordând de optimism) – și Klaus Iohannis: „(…) avem câteva chestiuni importante de discutat și sunt convins că vom avea discuții foarte bune (…). Noi suntem de părere că e bine să începem o discuție, un proces de reflecție, cum se numește, dar sub conducerea Secretarului General și cred că, în final, asta va fi concluzia zilei de astăzi. Deci, discuții așezate și cred că foarte bune vom avea”.
Însă discuțiile nu par deloc așezate, iar liantul însuși al NATO, consensul, e zdruncinat din temelii. Marile state membre – Franța, Germania, Turcia, SUA – nu izbutesc să realizeze un compromis acceptabil între interesele naționale și misiunea Alianței. E relevantă, din acest punct de vedere, analiza publicată astăzi de agenția de presă Anadolu, sub semnătura analistului militar dr. Can KasapoÄŸlu, intitulată sugestiv „Un ghid practic pentru membrii NATO de înțelegere a Turciei”…