Trump și saudiții, în vremea holerei
În Arabia Saudită entuziasmul dă în clocot, cu o zi înainte de vizita președintelui Trump.
Yemen e cea mai amărâtă țară arabă, în care putred de bogații saudiți dau cu bombardele „made in America”. Statele Unite însele, sub Administrația Trump, au lansat luna trecută 70 de atacuri cu drone, de două ori mai multe decât în întregul an 2016, închipuindu-și că se bat cu Al-Qaeda franciza Yemen, dar făcând sute de victime în rândul civililor.
Probabil chiar mâine, la Riyadh, președintele Donald J. Trump va anunța una dintre cele mai importante tranzacții cu armament din istorie – 350 miliarde de dolari, pe durata unui deceniu, cu Arabia Saudită – și va pleda pentru un „NATO Arab” (alcătuit de monarhiile din Golf, coordonat de saudiți). „NATO Arab” – o aventură militaristă sunnită despre care merită scris mai pe larg.
Trei reuniuni la nivel înalt se vor desfășura sâmbătă și duminică, în cele două zile ale vizitei președintelui american. Prima – între oaspeți și gazde, a doua – între oaspeți și Consiliul de Cooperare al Golfului, a treia – un summit arabo-american despre parteneriat, toleranță și alte idei frumoase.
Între cei aproximativ 50 de lideri din Asia, Africa și Orientul Mijlociu invitați la Riyadh se află președintele sudanez, sângerosul dictator Umar al-Bashir. Mai sunt așteptate și alte personaje dubioase, dar al-Bashir e cel mai bătător la ochi, urmărit pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război în Darfur.
Potrivit experimentatului Patrick Cockburn, unul dintre jurnaliștii specializați ai zonei Orientului Mijlociu, mâine (nu există diferență de fus orar între România și Arabia Saudită) se vor întâlni cei mai periculoși oameni de pe planetă: președintele Trump (71 de ani) și prințul Muhammad bin Salman Al Saud (31 de ani).