Prima pagină » Puterea Gândului » Turcia, în viesparul Golfului

Turcia, în viesparul Golfului

Turcia, în viesparul Golfului
După ce Qatarul a fost izolat cu binecuvântarea președintelui Trump, Turcia - spre deosebire de alte state din apropiere și mai de departe - face declarațiile și demersurile cele mai lipsite de echivoc.

Președintele ErdoÄŸan e singurul care a exprimat o poziție tranșantă în favoarea Qatarului, la câteva ore după ce Arabia Saudită & Co a început blocada. Pare a-și angaja țara într-o misiune imposibilă: de a proteja Qatarul –  evitând o eventuală schimbare a regimului, care după instalarea în 2013 a noului Emir îi este mai favorbil ca oricând – fără să-și pericliteze relațiile cu saudiții și aliații lor arabi.

Partidul său de guvernământ a urgentat și votat miercuri în Parlament decizia ca Turcia să disloce trupe și tehnică militară în baza sa militară temporară (declarată în urmă cu câteva ore permanentă de autoritățile de la Doha).

Ratificată aseară de președinte, decizia  Parlamentului de la Ankara cuprinde și un program de instruire a jandarmilor qatarezi. Nu se știe, deocamdată, numărul trupelor care vor fi deplasate în baza unde află în acest moment doar 90 de soldați turci (probabil, în următoarele zile, o primă „tranșă” de până la 250).

Ministrul de Externe al Qatarului a salutat apropiata sosire a ajutoarelor militare cu entuziasm, țara sa neputându-se apăra singură în nici o situație.

Încă n-a venit o reacție a aliaților NATO, nici o reacție saudită fermă. N-ar fi de mirare, dat fiind nivelul de ipocrizie din Orientul Mijlociu, care în aceste zile a trecut peste limitele de suportabilitate, ca Turcia să fie și ea acuzată de sprijin acordat terorismului și ca Riyadhul să-și amintească brusc că Ankara și Doha au în comun mai multe decât își permiseseră să observe până acum: ambele sprijină Frații Musulmani și au condamnat lovitura militară prin care actualul președinte egiptean a venit la putere, ambele sprijină grupările rebele anti Bashar al-Assad în Siria, ambele sprijină Hamas, neconsiderându-l o organizație teroristă, ci parte a soluției de pace palestiniano-israeliană, ambele încearcă să-și gestioneze bunele relații cu Iranul, astfel încât să nu-i supere pe dușmanii de moarte ai acestuia.

Când, în Parlament s-a votat trimiterea de trupe în Qatar, unul dintre liderii Opoziției a lansat un avertisment: „Știm că unele țări vor să-l răstoarne pe Emir și să-l înlocuiască cu un nou lider. Cu cine se va confrunta forța noastră? Dacă Qatarul dorește să ne folosească trupele pentru a păstra în scaun familia domnitoare, vom susține acest obiectiv? Vă rog, nu supuneți Turcia acestui periculos nonsens!”.