Geniș haber, știrile pe larg.
Bașbakan Veorica Dăncilă a ajuns azi, în sfârșit, la Istanbul, după ce a aterizat din greșeală la Salonic, în Grecia. Dânsa a declarat, citez: „He, he”! Bundan, după care a cerut să viziteze Bab i Ali, Înalta Poartă, despre care a spus că știe foarte multe din școală, de la chimie, a zis dânsa, dar cred că se referea la tarih, istorie. Yetkililer, oficialitățile i-au explicat că Bab i Ali nu există concret, nu provine de la Serai nin buyuk kapisi, poarta cea mare a Seraiului, care a fost construit abia la 1478. Poate vine de la poetul Ovidiu, care vorbea de Bosfor, poarta de trecere între cele două mări, deniz Marmara și Karadeniz. Marea Neagră. Bașbakan Veorica a părut că moțăie în timpul explicațiilor, dar a tresărit la final și a declarat: bak, biz komșuiuz! Ia uite, suntem vecini la Marea Neagră! Poate ne vedem la un punct de trecere a frontierei și make foto!
Bundan, după care bașbakan Veorica a cerut să efectueze o resmi ziyaret, o vizită oficială în Marele Bazar din Istanbul, de unde a achiziționat un altin zincir, un lănțișor de aur, un sunger, un burete de pus în păr și o igne firkași, o perie de mustață.
După ce a luat un prânz oficial cu șaorma cu de toate, bașbakan Veorica din Romanya a cerut să viziteze piramit koz fabrikazi, o fabrică de blugi Piramizi, dar yetkililer, oficialitățile i-au spus că nu mai există așa ceva. Deoarece era foarte dezamăgită, yetkililer i-au făcut o surpriză doamnei Veorica și a fost vizitată de către Halit Ergenc și Meryem Uzerli, adică actorii principali din Suleiman Magnificul.
Bașkaban Veorica a leșinat când i-a văzut și a fost nevoie de intervenția medicilor, care i-au pus sub nas parfumuri turcești, ca să-și revină. Bașkaban Veorica a deschis ochii și a exclamat, citez: nu-mi vine să cred! Hala yașiyor musun? Mai trăiți tocmai de la 1700? De fapt 1500, dar nu contează. Actorii i-au explicat că ei doar interpretează rolurile lui Suleiman Magnificul și al sultanei Hurem. Iar bașkaban Veorica a fost așa de încântată, încât a propus o ișbirligi, o colaborare cinematografică turco-română, despre viața unui baron român din Teleorman și a iubirii lui secrete pentru o bașkaban, un prim ministru, pe care să o cheme tot Hurem.
Concret, în afară de promisiunea că va trimite mai mulți butce, bugetari în Antalia la vară, mare cooperare economică nu s-a parafat. Oricum 50 la sută din marfa din Romanya e deja din Turkiye. Restul din Cin, China.
La finalul vizitei bașkaban să se plimbe cu balonul cu aer cald în Pamukkale, dar yetkililer i-au spus că bate vântul. Oricum cred că dânsa e luată mereu în balon.
La revedere!