Unde a fluturat Tudose mândria națională când a venit premierul Japoniei

Publicat: 16 01. 2018, 19:52

„Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”, spunea Mihai Tudose, în urmă cu câteva zile, într-un interviu televizat, când a venit vorba despre autonomia secuiască invocată de formațiunile minorității maghiare.

O declarație care a născut multe reacții negative atât de la București, cât și de la Budapesta. Mai mult, emblema de pe ambasada României la Budapesta a fost schimbată de o grupare cu steagul secuiesc.

Mihai Tudose a avut nevoie de șase zile să spună că a fost greșit înțeles și era vorba despre mandatele autorităților care permit așa ceva, când spunea despre ce va flutura.

La câteva ore de la declarație, Tudose pierdea sprijinul politic al PSD, unul dintre reproșuri fiind legat tocmai de ieșirile sale publice.

Așa că a fluturat mandatul în ședința CEx.

Iar în final, marți, și mândria națională.

Venit în vizită istorică la București, prima de acest fel de la Marea Unire, premierul Japoniei, Shinzo Abe, nu a mai avut un omolog cu care să se întâlnească la Palatul Victoria, așa că a anulat vizita de la Guvern. Nici pe aeroport nu a fost așteptat de un vicepremier, așa cum era pregătit, ci de un secretar de stat.

„Este un semnal de respect în a trimite pe cineva cu o funcție apropiată a celui care se află în vizită în statul respectiv. Din păcate, (ceea ce s-a întâmplat – n.r.) e un gest care se alătură multor altora și nu aș putea să spun exact din ce zonă a necunoașterii regulilor diplomatice vine. Japonezii, tradițional, sunt extrem de atenți la detaliile procedurale, protocolare, sunt formaliști din foarte multe puncte de vedere. Dacă pentru alte state un astfel de gest ar putea să treacă neobservat, așa cum îi știu pe japonezi, la ei nu va trece neobservat”, a explicat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Mihai Tudose a anunțat încă de luni seara că nu va asigura interimatul și atribuțiile vor fi preluate de vicepremierul Paul Stănescu. Drept urmare, nu a mai rămas câteva ore în plus ca să onoreze vizita oficialului nipon și să arate cât contează imaginea României în plan extern.

Ce a rămas în urma sa?

„Premierul Japoniei a călătorit 8.700 de kilometri pentru a efectua o vizită istorică în România, dar a descoperit că omologul său român nu mai era în funcție pentru a-l întâmpina. Shinzo Abe este primul șef de guvern din Japonia care efectuează o vizită la București. Dar momentul este nefericit: vizita intervine după ce premierul României, Mihai Tudose, și-a dat demisia luni seară deoarece a pierdut susținerea propriului partid”, observă Euronews într-un material intitulat: „Este cineva? Vizita lui Shinzo Abe în România intervine în cel mai prost moment”.

Chestionat asupra deciziei premierul japonez de a refuza să se întâlnească cu oficialii Guvernului României, Liviu Dragnea a răspuns ironic: „Este o decizie corectă a premierului japonez. E corectă, nu e nimic de reproșat”, explicând că premierul s-a întâlnit totuși cu șeful statului Klaus Iohannis, iar vicepremierul nipon cu omologul său.

„Știu mai multe țări în care s-a mai schimbat Guvernul…”, spunea Dragnea.