Puterii de la București – unde funcționează o democrație originală încă de la originile ei postdecembriste – i se pare limpede că e necesar și de la sine înțeles ca Legislativul să controleze Justiția. Implicit să o ducă de mână, cu anasâna, câtre dreptatea convenabilă actualei majorități.
Luni, în Parlament, senatorii PSD și PNL au cerut înființarea unei comisii de anchetă a „abuzurilor semnalate în cercetările desfășurate de organele statului în cazul referendumului din 29 iulie 2012″. Adică să-i ancheteze pe procurorii Parchetului General și ai DNA, care investighează fraudele semnalate, și ele, tot de cetățeni.
Biroul Permanent al Senatului – mai puțin reprezentanții PDL – a aprobat înființarea comisiei care, potrivit proiectului, „va putea cere tuturor organelor de stat, instituțiilor și organizațiilor să pună la dispoziția comisiei orice informație și documente care sunt de natură să servească activitățile acesteia”.
Să înțelegem de aici că senatorii USL vor să vadă – absolut ilegal – și dosarele aflate în anchetă la Parchete?
Păi, atunci de ce ne mai trebuie nouă Justiție legată la ochi, oameni buni? De ce să n-o desființăm, dacă Parlamentul și-a instituit, el însuși, un tribunal al aleșilor neamului care, între două crăpelnițe, trei agape, patru șmenuri legislative – vorba lui Adrian Năstase – și câteva ture pe banii noștri cu elicopterele SRI peste capetele alegătorilor, îi judecă pe procurori, judecători și, eventual, pe alegătorii „opus nouă”!? Și de ce îi judecă?! Pentru că ar exista un număr îngrijorător de sesizări din partea cetățenilor, referitoare la posibile abuzuri săvârșite de procurori, ulterior desfășurării referendumului.
Haida-de! Sigur că or fi fost și procurori care au sărit calul, care au avut un comportament inadecvat, care au dovedit lipsă de caracter. Dar pentru asta, Constituția a creat mecanisme de reglementare în interiorul Justiției, putere independentă într-un stat de drept.
Cât să fie și românul de naiv, încât să creadă că parlamentarii au intrat în vrie pentru el, sărmanul, după ani de zile de nepăsare și nesimțire politică? Cât de greu ar fi să priceapă că toată tevatura este cauzată de primejdia în care se află secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, și oamenii săi din teritoriu – iar firele cine știe până unde ar putea duce?! Și aici ne referim doar la referendum.
Dragnea, acuzat de DNA de constituirea unui sistem național de influență pentru fraudarea referendumului, a tras după el alte 67 de persoane, puse și ele sub urmărire – între care președinți ai secțiilor de votare, membri și observatori înregimentați politic – care, potrivit procurorilor anticorupție, „au contribuit la realizarea scopului urmărit de Dragnea Nicolae Liviu”.
Și atunci, în astfel de conduții, cum să mai poată lăsa USL Justiția să se joace de-a baba oarba cu puterea, prin curte?!