Va boicota Patriarhul Kiril Sinodul Panortodox?
Întronizarea Preafericirii Sale s-a făcut în dangătul secularelor clopote moscovite și a adus în sufletul credincioșilor icoana Sfintei Rusii.
De atunci până astăzi, cele două Puteri – temporală și spirituală – au fost două fețe ale aceleiași medalii. Putin și Kiril au slujit aceluiași țel, conceptualizat de cel de-al XVI-lea Patriarh al Moscovei și Întregii Rusii ca necesitatea de a stopa „decăderea conștiinței naționale” și de a resuscita „mândria națională”. De altfel, o componentă fundamentală a legitimității președintelui Putin e tocmai interesul național definit ca revenire în fostele hotare.
Patriarhul Kiril i-a stat de-a dreapta Președintelui și în momentele de vârf ale crizei ucrainene – ridicând glasul împotriva greco-catolicilor din vest, susținători ai Maidanului – precum și la ocuparea Crimeii.
Conducând autoritar cea mai mare Biserică Ortodoxă (mult peste 100 de milioane de credincioși), Kiril – o minte ascuțită și un predicator de forță – nu se sfiește să facă declarații apăsat politice. Crezul Preafericirii Sale e unul lipsit de echivoc: „renașterea Rusiei, renașterea Bisericii, renașterea credinței”.
Nu scapă din ochi ceea ce numește „teritoriile canonice”, Bisericile din fostele state ale URSS.
În jurul Patriarhului Kiril presa a brodit multe legende – că ar fi un vechi kaghebist, că e putred de bogat, cu o avere aproximată la 4 miliarde de dolari, că s-a îmbogățit din trafic de combustibili și de țigări, că are un penthouse în Capitală. În 2009, când a apărut la o întâlnire cu ministrul Justiției purtând un ceas de câteva zeci de mii de euro, care apoi a dispărut din fotografiile oficiale, n-a avut nici o apăsare să recunoască, povestind că e un dar de la premierul Medvedev.
Poporul credincios îl iubește, credibilitatea sa menținându-se încă – în ciuda crizei economice care, odată cu scăderea prețului la petrol, și-a arătat colții și se simte până în ultima parohie – la nivelul amețitor al Președintelui.
Va boicota deschiderea lucrărilor Sinodului Panortodox? E greu de răspuns. Probabil că nu, deși tocmai i-a trimis o epistolă severă Patriarhului Ecumenic, în care repetă obiecțiile de ultim moment ale Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Mai slab de înger, Bartolomeu I se va strădui să-i împlinească dorințele. Ține prea mult să-și încununeze slujirea cu acest eveniment major, ca să nu fie dispus la sfinte compromisuri.
NU TAC: Respectați electoratul, renumărați voturile la sectorul 1!