Vechile urgențe ale PNL
Senzațional! Cum adică, urgent? Păi, traficul infernal din acest oraș infernal se desfășoară ca atare de câțiva ani, cu circumstanțe agravante în ultimii doi.
Numai noi scriem pe aici, de câteva sezoane, că, peste timp, vom fi dezgropați de arheologii viitorului, precum „statuile” mumificate de lavă, din Pompei, la volanul „limuzinelor” înțepenite în ambuteiaje.
Ce ne mai spune PNL? Că a scos și va mai scoate pe străzi sute de voluntari, în cele mai aglomerate zone din București – astea ne mai trebuia, ca să avem producții record și la călcatul în picioare -, pentru a informa cetățenii.
Despre ce? Despre faptul că sunt aglomerate? Despre faptul că Bucureștiul e ultrapoluat? Dumnezeule! Păi, nu văzuserăm noi toate asta cu ochiul liber? Nu se simt cu toți plămânii? Nu ne intoxicăm pe capete?
Altceva? Că organizează o dezbatere publică unde sunt invitați „toți actorii relevanți”. Și că vor pregăti un plan de măsuri și un pachet de Hotărâri de Consiliu General și Consilii de sector pentru a acționa urgent (iar, „urgent”) pe câteva priorități.
Mă întreb de ce n-au făcut toate acestea, până acum, dacă tot vorbim de urgențe. De ce trebuie să ne anunțe, abia, astăzi, că onor consilierii se vor pune urgent, cu burta pe muncă.
Planul de măsuri, despre care suntem anunțați că va fi pregătit, urgent, este deja „rutină”. Toată populația Capitalei cere să se întâmple asta de când s-a născut. Însăși primărița Firea ne-a aburit cu realizarea lor de urgență. Și copiii, în parcuri recită aceste nevoi ca pe „Cățeluș cu părul creț”. Ia ascultați:
„Prioritatea zero: finalizarea lucrărilor de infrastructură deja începute și demararea de noi lucrări; sistem de semaforizare inteligent adaptat la trafic; achiziționarea de mijloace noi de transport în comun; extinderea rapidă a pistelor pentru biciclete; program de construire de parcări în parteneriat public privat și în parteneriat cu administrațiile de sector”, ne anunță liberalii printr-un comunicat de presă”.
Nu că sună foarte cunoscut?
Dar ce mai vrea PNL, acum, la un an și jumătate de la instalarea PSD, în proporție de sută la sută, peste administrația Capitalei, și conducere discreționară, în absența oricărei opoziții, similar cu ceea ce se întâmplă la nivel național?
Ei bine, dorește (prin intermediul președintelui Bușoi) să pună pe jar (urgent!) societatea civilă, pe care o îndeamnă să adreseze, ea, întrebările necesare Gabrielei Firea.
„Este nevoie de o acțiune comună a organizațiilor societății civile, alături de PNL, pentru a împiedica PSD să ocupe și să folosească după bunul plac administrația pe care o conduce. Este un moment în care societatea civilă trebuie să asume o poziționare obiectivă, clară, față de administrația PSD și față de PNL. (…) Obiectivul celor 22 de firme create de primarul Firea este să răsplătească clientela PSD din București-Voluntari și să super-consolideze baza electorală a PSD în Capitală. Înființarea celor 22 de firme este o mită administrativ-birocratică ce trece sub radarul Justiției și care cu greu va fi blocată doar pe cale administrativă, fără presiune publică”.
La faza cu societatea civilă care doarme în bocanci, suntem absolut de acord. În ceea ce privește, însă, urgența cu care s-a trezit PNL s-o tragă de mâneci, îi aduc la cunoștință aprigului domn Bușoi că Tribunalul București tocmai a respins acțiune formulată de consilierii generali USR împotriva Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București și SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înființare a celor 22 de companii municipale.
Ca să vezi! Deși USR s-a trezit mai devreme, tot degeaba. Mă întreb unde o fi fost Cristian Bușoi în timpul acesta, și de ce nimeni nu a înțeles că fără o colaborare susținută, la dreapta, totul se va duce către stânga.