Prima pagină » Puterea Gândului » Victor Ponta, aceasta-i întrebarea: îl veți grația pe Dan Voiculescu dacă ajungeți președinte?

Victor Ponta, aceasta-i întrebarea: îl veți grația pe Dan Voiculescu dacă ajungeți președinte?

Victor Ponta, aceasta-i întrebarea: îl veți grația pe Dan Voiculescu dacă ajungeți președinte?
Marșul cu antene din jurul Palatului Cotroceni nu este un marș pentru libertatea presei, este doar o parte a campaniei electorale. Sunt unii care chiar speră ca Mihai Gâdea să anunțe din mijlocul mulțimii aflată în mișcare că va candida pentru Palatul Cotroceni.

Ați da un leu din venitul propriu pentru a plăti prejudiciul produs de Dan Voiculescu statului român? Procurorii susțin că doar în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, statul român a pierdut aproximativ 60 de milioane de euro. Nu mai pun la socoteală alte afaceri controversate ale lui Voiculescu și modul în care acesta și-a dobândit averea fabuloasă înainte și după 1989.

În 24 de ani de la Revoluție, averea familiei Voiculescu este evaluată la aproximativ 700 de milioane de euro, chiar dacă proaspătul condamnat spune că nu mai are nimic pe numele său.

Punând astfel întrebarea, cu siguranță un „fond Voiculescu” ar fi un eșec răsunător. Dar, întotdeauna, schemele câștigătoare de manipulare îți prezintă distorsionat realitatea, te fac să crezi că lupți pentru altceva.

Dar pentru Antena3 ați da un leu? Pentru ca Antena3 să-și păstreze sediul, în pofida unei sentințe judecătorești, ai ieși în stradă să protestezi? V-ați plimba cu Badea și Gâdea în jurul Palatului Cotroceni?

Confiscarea sediilor Antenelor și a Grivco este parte a deciziei pronunțate de judecători în cazul Dan Voiculescu în dosarul ICA, în urma căreia președintele fondator al PC a fost condamnat la zece ani de închisoare. Nu le poți dezlipi, dacă ești de bună credință. Dacă accepți că în cazul condamnării lui Dan Voiculescu justiția a acționat corect, trebuie să admiți că și sentința în cazul confiscării unor proprietăți este justă. Dacă nu, le contești la pachet.

Nu merge cu jumătăți de măsură, decât dacă ai alte interese, dacă încerci să fraierești pe cineva. Sau dacă te cheamă Victor Ponta și ești premierul României.

După condamnarea lui Voiculescu, în cercurile politice a început să fie rostită o întrebare: „cine va prelua Antenele?”. Campania bate la ușă, iar un astfel de tun mediatic, care și-a dovedit eficiența în nenumărate alegeri, nu trebuie lăsat prea mult fără „un protector”. Iar la ușa Antenelor a bătut, de pe Facebook, chiar premierul Victor Ponta.

„Vreau să asigur pe toată lumea că, atât timp cât voi fi lider politic și cetățean al României, sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliștii Antena 3/ Antena 1 și toți jurnaliștii din țară noastră, indiferent de politica lor editorială, să-și poată desfășura activitatea conform dreptului constituțional la liberă exprimare și independența presei”, se arată în mesajul de solidaritate postat de Ponta pe site-ul de socializare.

Ponta încearcă să atragă simpatia anteniștilor de partea sa, dar nu suflă un cuvânt despre sentința primită de Voiculescu. Încearcă să fie camaradul lui Gâdea și Badea doar în jumătate de sentință, în cealaltă se face că plouă. Prin mesajul transmis pe Facebook, Ponta a arătat că nu poate face deocamdată nimic pentru salvarea lui Voiculescu fără ca întreaga sa carieră politică să fie pusă în pericol.

Prezidențiabilul Ponta nu regretă dispariția lui Voiculescu, dar ar regreta profund ieșirea Antenelor din sfera sa de influență. Pentru că aici nu este vorba de bani sau de libertatea presei.

Marșul cu antene din jurul Palatului Cotroceni nu este un marș pentru libertatea presei, este doar o parte a campaniei electorale. Sunt unii care chiar speră ca Mihai Gâdea să anunțe din mijlocul mulțimii aflate în mișcare că va candida pentru Palatul Cotroceni.

Nu banii sau o presă mai liberă sunt țintele acestei mișcări. Voturile sunt cele care trebuie atrase prin această schemă. Victor Ponta este un specialist în a prelua mașinării electorale, fără a plăti ceva pentru ele în fața fondatorului. Antena3 reprezintă însă un bun de campanie care poate continua și fără Dan Voiculescu.

Atunci se impun câteva întrebări la care premierul Ponta ar trebui să aibă un răspuns clar.

Victor Ponta, de ce sunteți solidar doar cu Antena3 și nu ești și cu Dan Voiculescu? Pentru că Antena3 e populară, iar Voiculescu impopular?

Dacă decizia instanțelor în dosarul ICA este un abuz, o comandă politică a regimului Băsescu, cum este posibil ca acest lucru să se întâmple în timpul mandatului dvs. de premier, când partidul condus de domnia voastră domină Parlamentul?

Cum se întâmplă astfel de condamnări, iar în fruntea DNA să fie o persoană nominalizată de dvs. când erați ministrul interimar la Justiție?

Mai mult, dacă ajungeți la Palatul Cotroceni, aveți cea rapidă soluție pentru a pune capăt acestor nelegiuiri: grațierea.

Îl veți grația pe Dan Voiculescu dacă ajungeți la Palatul Cotroceni? Dacă nu aveți un răspuns rapid la această întrebare, înseamnă că totul este doar demagogie pentru cei care mai vor să creadă că vă luptați pentru ei. Că vă prefaceți, sperând că nimeni nu se prinde. În vocabularul de premier ar trebui să existe două cuvinte cheie: asumare și responsabilitate. 

Și cu sufletul în rai, și cu slănina în pod, nu se poate, iar primii care vă vor pune să alegeți sunt chiar cei pe care dvs. ați anunțat că-i „protejați”. Cum veți răspunde când Mihai Gâdea vă va privi în ochi și Mircea Badea în ceafă și vă vor întreba: „Îl grațiați?”