„Viitorul creștinismului și viitorul civilizației umane” – semnul sub care se desfășoară dialogul dintre Biserica Rusă și Biserica Romano-Catolică
Vizita Eminenței Sale are două componente. Cea diplomatică, așa cum rezultă din calitatea sa de reprezentant al Statului Vatican, fapt pentru care se va întâlni mâine dimineață la Kremlin cu omologul său Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, și poimâine cu președintele Putin la casa sa de vacanță din Soci. În al doilea rând, în calitatea spirituală de reprezentant al Bisericii Romano-Catolice, cardinalul Parolin a avut chiar astăzi o convorbire cu Înaltpreasfințitul Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, o personalitate excepțională a ortodoxiei ruse, iar mâine seară va avea o întrevedere cu Preafericitul Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii.
Dialogul la nivel înalt dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Romano-Catolică nu e unul teologic, ci una moral și umanitar, a cărui piatră de temelie a fost pusă în februarie 2016, cu ocazia întâlnirii istorice dintre Patriarul Kiril și Papa Francisc pe aeroportul din Havana (la a cărei pregătire a contribuit, dându-și măsura iscusinței diplomatice, și mitropolitul Ilarion). Două teme majore se vor regăsi pe agenda convorbirilor dintre înalții ierarhi: Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și soarta săracilor lumii, prigoana împotriva creștinilor, secularizarea Occidentului, terorismul.
Încă de la „întâlnirea frățească” (așa cum au caracterizat-o ambele părți) de la Havana, Suveranul Pontif și Preafericitul Patriarh au exprimat „conștientizarea deplină a responsabilității” celor două Biserici „pentru viitorul creștinismului și pentru viitorul civilizației umane”. Sub acest semn se vor desfășura și convorbirile de la Moscova.