Vizita inutilă a vicepreședintelui american la Ierusalim
Prima destinație – Cairo. Sâmbătă, Pence a avut o întâlnire de trei ore cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, ale cărei subiecte au sunat destul de vag: contraterorism, situația Bisericilor creștine, problematica privind Coreea de Nord (?!) etc. Cu o zi înainte, al-Sisi tocmai își anunțase candidatura (așteptată) la prezidențialele care vor avea loc în luna martie. Pot să presupun că Mike Pence și-a rezervat măcar o oră din cele trei pentru a-i mulțumi liderului egiptean pentru poziția reținută (n-am găsit alt eufemism) adoptată față de decizia-dictat a președintelui Trump din 6 decembrie privind Ierusalimul și pentru a reînnoi câteva promisiuni economice.
A doua destinație – Amman. Pence a constatat aici că regele Abdullah al II-lea nu și-a schimbat punctul de vedere, lucru altminteri cunoscut: unica soluție a conflictului israeliano-palestinian e formula a două state, cu capitala Palestinei în Ierusalimul de Est.
Aseară, vicepreședintele Statelor Unite a ajuns în Israel, unde a fost întâmpinat de… ministrul Turismului. Azi-dimineață a avut o convorbire cu premierul Netanyahu, în cabinetul acestuia, prilej să-și exhibe entuziasmul că se află (pentru a cincea oară) în „Ierusalim, capitala Israelului” și încredințarea că părțile în conflict au intrat în era păcii. Trebuie subliniat că Michael Richard Pence e un creștin evanghelic fervent și unul dintre susținătorii fără condiții ai deciziei-dictat din 6 decembrie.
De altfel, în discursul susținut la prânz în plenul Knessetului, Pence a făcut dese referiri la Pentateuhul Vechiului Testament (Tora), în tradiția așa-numitului sionism creștin. (Reamintesc că, mai mult și mai cu amplomb decât evreii americani înșiși, Biserica Evanghelică din SUA susține statul Israel).
Parlamentarii evreii l-au aplaudat în picioare, paralmentarii arabi i-au boicotat speech-ul.
Mahmud Abbas a refuzat să se vadă cu pe vicepreședintele Americii, anunțând acest lucru încă din decembrie.
Președintele Autorității Palestiniene se află la Bruxelles, cerând miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană să recunoască statul palestinian. (În decembrie, în Adunarea Generală a ONU, țările membre ale Uniunii Europene au votat pentru proiectul de rezoluție care condamna decizia-dictat a președintelui Donald J. Trump privind Ierusalimul, cu excepția României, Poloniei, Cehiei, Unagariei și Letoniei care s-au abținut și a Lituaniei care a considerat că e mai înțelept să lipsească).
Invocând faptul că Statele Unite nu mai pot fi un mediator obiectiv între israelieni și palestinieni, Abbas solicită implicarea UE în procesul de pace.
Vizita la Ierusalim a vicepreședintelui Mike Pence se vădește astfel complet inutilă, în absența reprezentanților palestinieni. Înaltul demnitar american n-a spus nimic nou, iar din exaltările sale nu s-a putut deduce nici un plan de pace.