Prima pagină » Puterea Gândului » Vot final pe Legile Junglei

Vot final pe Legile Junglei

Vot final pe Legile Junglei
V-o mai amintiți pe Aneta Duduleanu, în Gaițele lui Kirițescu?! Strașnică femeie! Vorba ei: „N-am blestemat pe nimeni în viața mea, și nici nu blestem, dar..." s-aveți voi parte, domnilor pesediști, de ăia pe care vreți să-i puneți în capul românilor, ca să se confrunte cu ei, în tribunale!

Sute, dacă nu mult mai mulți procurori din parchetele din țară au protestat, astăzi, față de modificările pe care puterea de la București le-a propus și intenționează să le adopte, în cazul Codurilor, Penal și de Procedură Penală, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă trase de societatea civilă și de marea majoritatea a magistraților din România.

Parlamentarii majorității par blocați într-un avion, el însuși înțepenit pe un pilot automat scurtcircuitat, care se îndreaptă, vertiginos, către un impact violent cu societatea, generator al unei explozii sociale majore.

Pentru că, dacă până la această ultimă anihilare a Codurilor, românul a protestat dintr-un principiu inalienabil, acela al păstrării Justiției în stare de funcționare în statul de drept, acum, mai mult ca oricând, este vorba despre desființarea, fără drept de apel a siguranței cetățeanului, prevăzută, explicit, de Constituția României. De punerea la îndoială/la zid a personalității și demnității individuale și de grup a românului. De declanșarea, în ultimă instanță, a disoluției statului, ca organizator și responsabil social.

Majoritatea cetățenilor se întreabă, și pe bună dreptate, dacă avem de-a face cu o răzbunare absurdă a legiuitorului, consecventă respingerii populare a OUG 13, cu o disperare fără margini, generatoare de măsuri scăpate de sub controlul logicii, bunului-simț social, a instinctului de conservare – pentru că aici nu se pune problema desființării securității naționale cu excepția parlamentarului, ci și a lui și a familiei sale, fără îndoială -, sau de un joc periculos, supralicitat, în scopul creării posibilității unor negocieri ulterioare…

Însă, cu astfel de coduri legislative, nimeni, de la vlădică la opincă, nu mai poate fi apărat, nici de justiție, nici de instituțiile de forță ale statului, ci, eventual, de bunul Dumnezeu, care are, însă, și el, propria-i judecată, dându-i fiecăruia, după contribuție.

Le atrag atenția întâmplaților în Parlament că, alături de magistrați, au protestat astăzi, și polițiștii, despre care știm că, deja, mor prea mulți la datorie, din mult prea puținii care mai sunt în serviciu. Mă întreb ce soartă vor avea, și ei, pe lângă cetățeanul pe care ar trebui să-l protejeze, odată cu intrarea în vigoare a codurile criminale gândite și adoptate de actuala putere.

Între altele, magistrații-protestatari au declarat că modificările prevăzute „sunt foarte grave” reprezentând răsturnarea valorilor unei adevărate societăți democratice. „Avem o manifestare în temeiul rolului pe care-l au magistrații, de a apăra interesul general al societății, dar și pentru a atrage atenția cetățenilor asupra unor modificări legislative care se preconizează a fi făcute pentru Codul Penal și Codul de Procedură Penală, modificări care, din punctul nostru de vedere, sunt foarte grave și ar reprezenta o răsturnare a unor valori ale unei societăți democratice, o răsturnare cu care noi nu suntem de acord”, spun ei, și consideră ca fiind „inadmisibil din punctul de vedere al procurorilor să nu poată fi folosite imagini luate într-un loc public de o cameră de luat vederi instalată de autorități sau de oricine altcineva” sau să i se permită inculpatului „să participe la orice audiere a oricărui martor sau a oricărei victime a unei infracțiuni cu violență, ceea ce ar face ca acei martori sau victime să renunțe la ideea de justiție„.

În concluzie, potrivit spuselor acestora, „întregul probatoriu va avea de suferit, iar dacă activitatea noastră va avea de suferit, va avea de suferit întreaga societate. Un cetățean, în eventualitatea nefericită în care ar cădea victima unei infracțiuni, un dosar penal nu ar putea să conducă la o finalitate fericită în condițiile în care probatoriul ar avea de suferit”.

Altfel spus, dacă disperații parlamentari ai puterii nu se decuplează de la scurtcircuitatul pilot automat, societatea va fi pusă în situația extremă de a nu mai putea fi protejată de stat și de instituțiile sale.

Din acel moment se va pune, fără îndoială, întrebarea: cine se face vinovat de crimă?!

P.S. Și, ca să ne dăm seama despre ce parlamentari și despre ce legi vorbim, iată și o inițiativă legislativă, de ultimă oră, depusă la Senat de inițiatoarea proiectului, Andreea Cosma, judecată pentru corupție. Potrivit inițiativei, faptele de corupție comise în beneficiul altor persoane nu vor mai fi incriminate…

Adevărul este că, dacă primești un vagon de bomboane și pui câteva pe coliva PSD, nimeni nu te poate acuza de corupție.