Ceea ce se petrece e wrestling geopolitic.
Wrestlingul e un sport de spectacol, în care un așa-numit „main eventer” (președintele Statelor Unite) și un pierzător de profesie, zis „low carder” (Conducător Suprem al Partidului, Statului și Armatei din Coreea de Nord), se prefac că se bat. Dacă în box un pumn îți poate muta capul, iar în K1 ți-o iei rău pe cocoașă, în wrestling e doar gura de ăia. E drept că, ]n cazul nostru, și un circar și celălalt stau cu mâna pe butonul atomic.
Niciodată un președinte al Americii n-a purtat un mai penibil război al vorbelor goale, extrem de periculos pentru cea mai mare putere a lumii. În teoria politică, se cheamă „wag the dog”: Donald J. Trump deturnează atenția de la problema care îl poate duce la impeachment către orice altceva ar putea s-o facă uitată sau măcar s-o pună între paranteze. Adevărata problemă e relația Președintelui cu rușii din timpul campaniei electorale, nicidecum faptul demult cunoscut că nord-coreenii au devenit o putere nucleară. Însă farsa sinistră pe care o joacă astăzi Trump și pe care e evident că n-o controlează, se poate transforma în tragedie înainte chiar ca membrii Congresului să ia o decizie asupra mandatului său.
În ultimele zile, găunoșenia retorică venită dinspre Casa Albă a indus un stress economic planetar. Opțiunea armată e exclusă oricum, cum rațional și cu calm au subliniat atât președintele Xi, cât și cancelarul Merkel.
Dacă cercetarea asupra lui Trump și a apropiaților săi nu se va încheia curând cu o soluție, iar tema Coreei de Nord se va epuiza la nivelul discursului, atenția Președintelui se va muta – cu aceeași vehemență lipsită de substanță geopolitică – spre Venezuela sau spre Iran.
E imposibil de crezut că va avea sorți de izbândă acest șantaj prostesc la adresa establishment-ului care dorește să-l doboare, șantaj pe care îl face doar pentru a-și salva propria piele, trăgându-și țara într-o aventură ale cărei consecințe sunt încă greu de evaluat.