Anatoli Antonov, ambasadorul Federației Ruse la Washington, acuză SUA de imixtiuni în politica internă a Rusiei și afirmă că Moscova va ajusta proiectul de garanții de securitate după finalizarea operațiunii în Ucraina.
Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a cerut garanții de securitate scrise din partea SUA și NATO, nefiind mulțumită de răspunsurile pe care le-a primit.
Din ce în ce mai mulți analiști politici sunt de părere că, dincolo de conflictul din Ucraina, Federația Rusă încearcă să recâștige un statut geopolitic privilegiat și tocmai de aceea îndreaptă un deget acuzator către administrația Biden. Vladimir Putin a spus, în repetate rânduri, că Alianța Nord-Atlantică s-a ”extins” până aproape de granițele Rusiei, încercând să-și argumenteze ordinul prin care Ucraina a fost invadată pe 24 februarie 2022.
”Permiteţi-mi să vă reamintesc că nimeni nu a scos de pe masă proiectele de acorduri ruseşti privind garanţiile de securitate. Desigur, după terminarea operaţiunii militare speciale, conţinutul acestora va trebui adaptat la realităţi. Evoluțiile viitoare din Ucraina vor dezvălui gradul de pregătire a Occidentului de a lua în considerare preocupările de securitate a Rusiei”, a scris Anatoli Antonov într-un articol publicat de Newsweek.
Ambasadorul Rusiei în SUA a apelat și la o metaforă, scriind că situația din Ucraina – termenul de ”război” este evitat cu obstinație – se transformă într-un ”test de turnesol” care va arăta dacă statele occidentale ”țin cont de preocupările Rusiei”.
Totuși, înainte de asta, Anatoli Antonov nu s-a ferit să susțină că SUA se amestecă în politica internă a Rusiei și că se dorește minimalizarea Rusiei prin plasarea ”pe bancheta din spate”.
”În ceea ce privește Ucraina însăși, evoluția situației cu această țară este un test de turnesol care va arăta disponibilitatea statelor occidentale de a ține cont de preocupările Rusiei. De rezultatul reglementării crizei va depinde continuarea progresului către stabilizarea securității europene. (…) Statele Unite au început să se amestece în politica internă a Rusiei și să creeze amenințări la adresa securității naționale a țării, apropiindu-se din ce în ce mai mult de granițele sale”, a mai scris Anatoli Antonov.
”De mult timp, am explicat cu răbdare colegilor noștri inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni. Am avertizat asupra iminenței unui răspuns puternic și adecvat. Ei nu ne-au ascultat și au încercat să ne ignore pretinzând că locul nostru este «pe bancheta din spate»”
Anatoli Antonov, ambasadorul Federației Ruse la Washington
Citește și: