Kievul a declarat vineri că Rusia şi-a concentrat toate eforturile pentru cucerirea completă a oraşului Bahmut, din estul ţării, calificând situaţia de aici drept „dificilă”, dar a afirmat că trupele sale rezistă în ciuda superiorităţii numerice a forţelor ruse, relatează Reuters.
UPDATE 3: Adolescentul care a strâns peste 250.000 de lire sterline pentru Ucraina lansează o nouă campanie
Băiatul în vârstă de 13 ani care a strâns peste 250.000 de lire sterline pentru Ucraina lansează o nouă campanie de strângere de fonduri. Imaginea campaniei este tot un bol de lemn numit „bolul speranței”, potrivit Sky News.
Gabriel Clark a devenit cunoscut în mediul online anul trecut atunci când a reușit să atragă atenția oamenilor cu un bol din lemn, sculptat de el și vopsit în culorile steagului ucrainean.
În acest an, adolescentul care locuiește în Marea Britanie a decis să creeze un alt bol, numit Bolul speranței. Noua campanie a fost lansată după ce copilul a văzut ce succes a avut inițiativa de anul trecut. Atunci, banii ocolectați au ajuns la copiii ucraineni de la o școală din Polonia.
Anul acesta, Gabriel strânge bani pentru Fondul de urgență al organizației Salvați Copiii, pentru a sprijini copiii din alte zone ale lumii, inclusiv din Africa de Est, relatează Mediafax.
UPDATE 2: Forţele ruse au preluat controlul asupra malului vestic al râului Bahmutka (Ministerul britanic al Apărării)
Rusia a cucerit malul vestic al râului Bahmutka, punând în pericol o rută-cheie de aprovizionare a trupelor ucrainene, în încercarea de a ocupa complet oraşul asediat Bahmut, epicentrul violenţelor de pe frontul din Ucraina, a anunţat vineri Ministerul Apărării britanic, citat de Reuters.
„Rusia a obţinut noi câştiguri şi a avansat, foarte probabil, spre centrul oraşului…Ruta-cheie de aprovizionare 0506 a Ucrainei la vest de oraş este probabil grav ameninţată”, a precizat ministerul pe Twitter, într-un buletin informativ pe care îl difuzează zilnic cu situaţia actualizată de pe frontul din Ucraina.
„Luptele sunt în desfăşurare pe străzi, încercările inamicului de a încercui oraşul eşuează. Comandamentul nostru controlează pe deplin situaţia”, transmitea joi seara Andrii Iermak, consilierul principal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
UPDATE 1: Casa Albă nu este de acord ca Ucrainei să i se ofere o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO (Financial Times)
SUA se împotrivesc eforturilor unor aliați europeni de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO la summitul din luna iulie al Alianței. Există diviziuni în Occident cu privire la statutul Kievului după război.
SUA, Germania și Ungaria se opun eforturilor unor țări precum Polonia și statele baltice de a oferi Kievului legături mai strânse cu NATO și declarații clare de sprijin pentru viitoarea sa aderare, au declarat pentru FT patru oficiali implicați în discuții.
Diferențele de opinii au ieșit la iveală la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO care a avut loc în această săptămână la Bruxelles, iar oficialii statelor membre își vor petrece următoarele două luni încercând prin negocieri să deblocheze impasul, înainte de summitul de la Vilnius din iulie. (DETALII SUPLIMENTARE DESPRE SUBIECT AICI…)
Kievul a declarat vineri că Rusia şi-a concentrat toate eforturile pentru cucerirea completă a oraşului Bahmut, din estul ţării, calificând situaţia de aici drept „dificilă”, dar a afirmat că trupele sale rezistă în ciuda superiorităţii numerice a forţelor ruse, relatează Reuters.
Moscova a avut un succes tactic în unele locuri, dar a plătit un preţ foarte mare pentru aceasta, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului operativ ‘Est’ al forţelor ucrainene, Serhii Cerevatîi, care susţine că Ucraina controlează situaţia de la Bahmut şi înţelege intenţiile Rusiei.
„Situaţia este dificilă, inamicul îşi concentrează toate eforturile pentru a captura Bahmut. Cu toate acestea, el suferă pierderi importante şi nu atinge un succes strategic”, a afirmat Cerevatîi.
„Toate deciziile sunt luate cu scopul de a nu permite inamicului să străpungă apărarea noastră, pentru a-i provoca pagube maxime şi a ne păstra personalul”, a spus el.
Asaltul Rusiei asupra Bahmut, un mic orăşel din regiunea Doneţk, se află în centrul celei mai mari bătălii de la invazia lansată de Moscova la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, scrie Agerpres.
„Pentru succesul tactic în unele locuri, inamicul plăteşte un preţ exorbitant şi îşi pierde potenţialul de luptă în fiecare zi”, a mai spus Cerevatîi.
Declaraţiile purtătorului de cuvânt ucrainean intervin după ce Ministerul britanic al Apărării a anunţat anterior, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, că forţele ruse s-ar părea că au cucerit centrul oraşului Bahmut şi ameninţă o rută-cheie de aprovizionare a forţelor ucrainene dinspre vest, potrivit Reuters.
Război în Ucraina, ziua 403. Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU