Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară Energodar, unde vineri a izbucnit un incendiu în urma bombardamentelor forţelor ruse. Există detectoare de radiații „peste tot”, care ar putea semnala orice vârfuri de radiație, a spus un expert citat de CNN, care adaugă că până vineri, în jurul orei 4 a.m. situația pare normală.
Până acum, condițiile de monitorizare a radiațiilor – care au fost actualizate cu doar câteva minute în urmă – par „normale”, potrivit lui Lewis, directorul Programului de neproliferare din Asia de Est, citat de CNN.
„Reactoarele sunt structuri mari, etanșe și din beton. Nu ar trebui să ia foc. Nu știm ce a provocat incendiul. Ddacă un potențial incendiu sparge structura de izolare a reactorului, atunci ar putea deveni periculos”, a spus Lewis.
Dar ar trebui să existe muncitori la fața locului 24/7, care ar putea opri reactorul înainte ca focul să ajungă la el, a adăugat el.
„Cea mai mare teamă ar fi dacă zona de izolare ar fi deteriorată, să spunem, de o rachetă”, a adăugat expertul.
James Acton, co-director al Programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că cea mai mare îngrijorare a fost dacă incendiul a perturbat sistemele de răcire ale reactoarelor.
Dacă nu se pot răci singure, combustibilul din interior s-ar putea supraîncălzi și se poate topi.
„Sunt sigur că reactorul a fost oprit, dar combustibilul din interior este încă radioactiv și încă necesită răcire. Trebuie să mențineți reactorul rece atâta timp cât combustibilul este înăuntru. Reactorul trebuie menținut în permanență rece”, a spus el.
Dacă răcirea s-a oprit, o topire ar putea avea loc în câteva ore sau zile, în funcție de cât de radioactiv este reactorul.