În anul 2016, în Rusia lui Putin a fost înființată Rosgvardia și – de la bun început – s-a vorbit despre ”armata privată” a liderului de la Kremlin. Oficial, Rosgvardia este o forță militarizată separată de armată, pentru a lupta împotriva terorismului și pentru a menține ordinea publică, dar semnele de întrebare nu au lipsit după ce structura militară a fost implicată în acțiuni de reprimare a protestelor pașnice antiguvernamentale.
Conflictul din Ucraina i-a oferit multe surprize neplăcute ”Țarului”, dincolo de faptul că războiul-fulger pe care l-a imaginat s-a desfășurat după cu totul alte puncte de reper.
Mai mult, 115 membri ai Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei) au refuzat să lupte pe frontul ucrainean, fiind concediați. Ulterior, aceștia au contestat decizia la tribunal, însă instanța nu le-a dat dreptate, iar avocatul acestora a spus că are dubii referitoare la corectitudinea acestui proces desfășurat cu o rapiditate demnă de o cauză mai bună.
”Decizia instanței a fost fără precedent de rapidă, având în vedere complexitatea cazului. Îmi exprim îndoielile cu privire la corectitudinea procesului în ansamblu, deoarece clienților mei nu li s-a permis să cheme anumiți martori, iar mai multe documente au fost respinse de către instanță. Comandanții unității Rosgvardia le-au oferit soldaților opțiunea de a nu lupta, iar concedierea lor a fost ilegală”, a declarat avocatul Andrei Sabinin, potrivit The Guardian.
Garda Națională este separată de Forțele Armate Ruse. O lege semnată de președintele Vladimir Putin precizează că Garda Națională are misiunea declarată ”de a securiza granițele Rusiei, de a prelua controlul armelor , de a combate terorismul și crima organizată, de a proteja ordinea publică și de a păzi facilitățile importante ale statului.
Mihail Afanasyev – redactor-șef al Novy Fokus din regiunea rusă Hakasia – a fost arestat de forțele de securitate, în luna aprilie, după ce a publicat un reportaj despre alţi membri Rosgvardia care au refuzat să lupte în Ucraina, a notat aceeași sursă.
Mărturiile membrilor Rosgvardia care au fost intervievați de Mihail Afanasyev au confirmat rapoartele anterioare, referitoare la soldații care au refuzat să lupte în Ucraina.
A fost confirmată, de altfel, și ipoteza că invazia Rusiei în Ucraina a fost concepută ca un atac fulger asupra Kievului, cu scopul de a captura capitala ucraineană.
Un alt soldat din Rosggvardia a declarat în fața instanței de judecată că unitatea sa a fost instruită de comandant, cu trei zile înainte de invazie, că soldații vor fi trimiși în Ucraina pentru a executa misiuni de ”patrulare” pe străzile din Kiev.
Citește și: