Prima pagină » Război în Ucraina » Clanul Kadîrov și războaiele cecene. Cum a ajuns Ramzan Kadîrov vasalul misiunilor „speciale” ale lui Putin

Clanul Kadîrov și războaiele cecene. Cum a ajuns Ramzan Kadîrov vasalul misiunilor „speciale” ale lui Putin

Clanul Kadîrov și războaiele cecene. Cum a ajuns Ramzan Kadîrov vasalul misiunilor „speciale
Sursă foto: Profimedia Images

Îi place să pozeze în ipostaze de bărbat dur, în timp ce face exerciții de arte marțiale sau cu arma în mână. A luptat cândva împotriva Moscovei. Acum însă este un aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin. Mâna de fier a Kremlinului. Ramzan Kadîrov, actualul lider al regiunii Cecenia, este vasalul lui Putin și totodată soldatul fidel al acestuia.

Recunoaște cu dezinvoltură că și-ar da și viața pentru președintele rus. Kadîrov și-a exprimat, în mod repetat, devotamentul dezinteresat față de șeful statului rus, numindu-se „soldatul piciorului lui Putin”. Izbucnirea războiului ruso-ucrainean l-a adus, din nou în plin plan, pe Kadîrov care s-a poziționat fără drept de apel de-a dreapta lui Putin.

Clanul Kadîrov și războaiele de emancipare ale cecenilor

Coborând în istorie, tatăl său, Akhmad Kadîrov, fost lider al cecenilor, asasinat în 2003, este cel care a luptat împotriva Rusiei în Primul Război Cecen, între 1994-1996. Atât el, cât și fiul său, Ramzan Kadîrov, au schimbat tabăra în 1999, la începutul celui de-al Doilea Război Cecen. Ambele războaie cecene s-au lăsat, atât cu pierderi și costuri masive pentru armata Rusiei, cât și pentru forțele sale de securitate. În februarie 2000, cu Vladimir Putin la cârma Rusiei, orașul cecen Groznîi a fost, pur și simplu, măcelărit.

Akhmad Kadîrov a fost asasinat în 2003 după ce a câștigat alegerile din Cecenia în urma unui scrutin controversat. În 2007, Putin a sărit peste alegeri și l-a numit pe fiul acestuia direct lider al Ceceniei, acordându-i și susținere și finanțarea necesară pentru a-și reconstrui țara. Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.

Ramzan Kadîrov, misiuni speciale în slujba lui Putin

Aflat sub protecția Moscovei, Ramzan Kadîrov pare să nu aibă prea multe îngrădiri atunci când vine vorba despre misiunile „speciale” în slujba lui Putin. Cu toate acestea, în luna iulie 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Ramzan Kadîrov ca fiind implicat în încălcări brutale ale drepturilor omului. Totodată, autoritățile cecene au fost acuzate de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

„Această desemnare se datorează implicării lui Kadîrov în încălcări brutale ale drepturilor omului în Republica Cecenă”, a anunțat Mike Pompeo, șeful Departamentului de Stat al SUA într-o declarație de presă. Mai mult, Departamentul de Stat a anunțat că „dispune de informații credibile extinse că Kadîrov este responsabil pentru numeroase încălcări brutale ale drepturilor omului care datează de mai bine de un deceniu, incluzând tortură și execuții în afara instanței de judecată”.

Statele Unite și-au manifestat în mod repetat îngrijorarea cu privire la desele încălcări ale drepturilor omului făcute în mod public și privat. „Am impus deja sancțiuni economice domnului Kadîrov și mai multor asociați ai săi”, anunța Departamentul de Stat al SUA.

Numele Ramzan Kadîrov este asociat și cu asasinarea lui Boris Nemțov, unul dintre cei mai importanți rivali politici ai lui Putin. Liderul cecen a negat însă orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate. Mai mult, el a respins acuzațiile care i-au fost aduse, susținând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.

Kadîrov a dat frâu liber amenințărilor

Istoria recentă, respectiv războiul din Ucraina, l-a readus din nou  în atenția publică pe liderul cecen. De la începutul conflictului, acesta nu s-a sfiit să se joace cu amenințările îndreptate împotriva președintelui Zelenski și nu numai.

Zilele trecute, liderul republicii ruse Cecenia a afirmat că se află în Ucraina alături de forțele Moscovei. Mai mult, Ramzan Kadîrov a publicat  pe Telegram un videoclip care îl arată într-o cameră, îmbrăcat în uniformă militară, împreună cu alți soldați,  studiind planuri în jurul unei mese.

„Zilele trecute eram la aproximativ 20 de kilometri de voi, naziștilor de la Kiev, iar acum suntem și mai aproape. Vă vom arăta concret că practica rusă învață războiul mai bine decât teoria străină și recomandările consilierilor militari”, a declarat Kadîrov.

„Profit de această oportunitate, vreau să-i dau un sfat președintelui actual al Ucrainei, înainte de a deveni „fostul”, să-l contacteze pe comandantul nostru suprem, președintele Vladimir Vladimirovici (n.r. Putin) și să-i ceară iertare”, a fost mesajul transmis de Kadîrov lui Zelenski la începutul războiului ruso-ucrainean.

Kadîrov l-a amenințat chiar și pe miliardarul Elon Musk

Din loialitate nemărginită pentru Putin, liderul cecen l-a avertizat  pe miliardarul american Elon Musk să nu se pună cu Vladimir Putin. Reacția lui Kadîrov vine la o zi după ce cel mai bogat om al planetei l-a provocat pe președintele rus la o luptă om la om, potrivit informațiilor Grozny TV.

„Elon Musk, nu te-aș sfătui să concurezi cu Putin. Categorii de greutate prea diferite. Și nici măcar nu e vorba de arte marțiale sau, de exemplu, de judo. Cum îți imaginezi? Ești în colțul roșu al ringului – un om de afaceri și un blogger pe Twitter. Putin în albastru este un politician mondial, un strateg, o furtună pentru Occident și SUA”, a scris Kadîrov pe canalul său de Telegram.

„Vladimir Vladimirovici va arăta nesportiv când va învinge un adversar mai slab”, a subliniat Kadîrov, sfătuindu-l pe Musk să vină să se antreneze la mai multe centre din Republica Cecenă. „Te vei întoarce din Republica Cecenă ca o persoană complet diferită, Ilona, ​​adică Elon”, a spus Ramzan Kadîrov.

Liderul cecen, între mercenar și academician

Deși susține că nu a avut niciodată nevoie de premii, Ramzan Kadîrov  se bucură  și de recunoaștere academică. Potrivit unor surse media, în 2006, acesta  și-a susținut titlul de doctor pe tema „Gestionarea optimă a relațiilor contractuale între principalii participanți din industria construcțiilor”.

În 2011, și-a pregătit teza de doctorat „Managementul restaurării și dezvoltării industriei construcțiilor: teorie, metodologie, practică”, dar nu există informații despe susținerea concretă a acesteia. Șeful Ceceniei a declarat că a primit, paradoxal,  titlul de academician onorific al Academiei Ruse de Științe ale Naturii (RANS), „pentru succesele sale în restabilirea păcii și stabilității” în republică.

 

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și