Rusia pare că produce de aproape trei ori mai multe muniții de artilerie decât SUA și Europa, un avantaj extrem de important înaintea unei eventuale noi ofensive pe care Moscova o plănuiește în Ucraina.
Rusia produce aproximativ 250.000 de muniții de artilerie pe lună, sau aproximativ 3 milioane pe an, potrivit estimărilor serviciilor de informații din cadrul NATO.
Informațiile sunt confirmate și de surse apropiate de eforturile statelor occidentale de a înarma Ucraina.
Colectiv, SUA și Europa au capacitatea de a genera doar aproximativ 1,2 milioane de elemente de muniție anual pentru a le trimite Kievului, a declarat pentru CNN un înalt oficial european din domeniul securității.
Armata americană și-a stabilit obiectivul de a produce 100.000 de cartușe de artilerie pe lună până la sfârșitul anului 2025, mai puțin de jumătate din producția lunară a Rusiei, și chiar și acest număr este acum greu de atins, în contextul în care 60 de miliarde de dolari din finanțarea Ucrainei sunt blocați în Congres, a declarat, săptămâna trecută, un înalt oficial al Armatei americane.
„În acest moment ne aflăm într-un război al producției. Rezultatul în Ucraina depinde de modul în care fiecare parte este echipată pentru a duce acest război”, a declarat un oficial din cadrul NATO.
Oficialii spun că Rusia folosește în prezent în Ucraina aproximativ 10.000 de obuze pe zi, comparativ cu doar 2.000 pe zi din partea ucraineană.
Deficitul vine probabil în cel mai periculos moment pentru Ucraina, în contextul în care fondurile alocate de SUA pentru înarmarea Ucrainei s-au epuizat, iar opoziția republicană din Congres a blocat alte programe de sprijin pentru Kiev.
Între timp, Rusia a preluat recent controlul asupra orașului ucrainean Avdiivka și este văzută pe scară largă ca având inițiativa pe câmpul de luptă. Ucraina se luptă nu doar cu lipsa de muniție, ci și cu deficitul tot mai mare de personal pe linia frontului, mai notează sursa citată.
Cel mai recent raport al Institutului Internaţional de Cercetări privind Pacea din Stockholm (SIPRI) arată că Europa şi-a dublat importurile de arme în ultimii cinci ani.
Se întâmplă totul în principal ca urmare a războiului din Ucraina, potrivit sursei citate.
Un raport elaborat de SIPRI arată că importurile de arme ale statelor europene au crescut cu 94% în perioada 2019-2023 comparativ cu perioada 2014-2018. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock