RĂZBOI în Ucraina, ziua 843: Condițiile impuse de Putin pentru încetarea conflictului: „Vom opri imediat focul”/Zelenski: „E o renaștere a nazismului”
În ajunul summitului de pace pentru Ucraina, găzduit de Elveția, președintele rus Vladimir Putin a prezentat un set de condiții pentru încetarea ostilităților. Printre cerințele liderului de la Kremlin se numără renunțarea Kievului la aspirațiile sale de a adera la NATO și retragerea trupelor ucrainene din regiunile revendicate de Rusia.
„Putin nu este în măsură să pună condiții de pace,” a replicat ferm șeful Pentagonului, Lloyd Austin, reflectând dezacordul internațional cu privire la abordarea Kremlinului.
Într-o declarație recentă, Putin a subliniat riscurile mari asociate cu presiunile occidentale asupra Rusiei. „Apelurile la înfrângerea strategică a Rusiei, care deține cel mai mare arsenal de arme nucleare, demonstrează aventurismul extrem al politicienilor occidentali. Fie nu înțeleg amploarea amenințării pe care o creează, fie sunt pur și simplu obsedați de credința în impunitatea și exclusivitatea lor. Ambele pot duce la tragedie,” a avertizat președintele rus.
Această poziție vine în contextul anunțării a două decizii majore la summitul G7 din Italia: un acord de securitate între Statele Unite și Ucraina și un plan de utilizare a activelor rusești înghețate în beneficiul Kievului. În replică, Putin a promis un armistițiu, dar a pus o condiție considerată inacceptabilă de Kiev: retragerea trupelor ucrainene din cele patru regiuni din sudul și estul Ucrainei revendicate de Moscova.
„Vom ordona imediat, literalmente în același minut, încetarea focului și începerea negocierilor,” a afirmat Putin.
Zelenski: „Putem vedea clar că aceasta este o renaștere a nazismului”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent în Italia pentru summitul G7, a criticat aspru cerințele lui Putin. „Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut. Acum putem vedea clar că aceasta este o renaștere a nazismului, un nazism din noul val, unul rusesc,” a spus Zelenski într-un interviu acordat unui post italian de știri, citat de Stirile Pro Tv.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a considerat propunerile Rusiei ca fiind de rea-credință: „Aceasta nu este o propunere făcută cu bună-credință, este o propunere care înseamnă de fapt că Rusia trebuie să-și facă jocurile de război, să-și atingă obiectivele, totodată așteptându-se ca ucrainenii să renunțe la mult mai mult teritoriu decât a putut Rusia să ocupe până acum.”
Summitul G7 se încheie sâmbătă, 15 iunie, însă imediat va debuta summitul de pace dedicat Ucrainei, unde peste 90 de țări și organizații se vor reuni pentru a discuta situația războiului.
O premieră la evenimentul din Italia a fost participarea Papei Francisc, primul suveran pontif prezent la o întâlnire a liderilor celor mai bogate șapte națiuni ale lumii, în cadrul unei reuniuni dedicate inteligenței artificiale.