Cristian Diaconescu: Afirmațiile lui Volodimir Zeleneski sunt preocupante, dar nu sunt elemente de escaladare a războiului care ar pune în pericol România și Polonia
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este de părere că „afirmațiile lui Volodimir Zeleneski sunt preocupante, dar nu sunt elemente de escaladare a războiului care ar pune în pericol România și Polonia”. El afirmă că liderul de la Kiev „se află într-un moment foarte complicat și păstrarea atenției opiniei publice internaționale e importantă pentru războiul din Ucraina”.
Afirmațiile lui Cristian Diaconescu vin în contextul în care Volodimir Zelenski a spus că dacă Ucraina va cădea, Rusia va găsi noi ținte pentru agresiune în Polonia, Moldova, România și țările baltice.
„Indiferent de performanța militară a ucraienilor, trebuie să observăm că Federația Rusă investește foarte serios în Marea Neagră, ceea ce reprezintă pentru noi un factor de preocupare extrem de serios, pentru că atunci când discutăm de Insula Șerpilor sau de prezența navelor militare rusești trebuie făcută o precizare – majoritatea lor, ele se află în zona de suveranitate limitată a României, deci din acest punct de vedere avem o situație oarecum excepțională în ce privește această prezență ofensivă, împotriva Ucrainei, dar care nu poate fi neglijată din perspectiva securității României. Faptul că Ucraina a avut resursa militară pentru a elimina această navă arată că ajutorul primit e semnificativ și eficient”, a spus Cristian Diaconescu, la DIGI24.
Fostul ministru de Externe susține că afirmațiile președintelui Volodimir Zeleneski „sunt preocupante, dar precizez că nu sunt elemente concrete în legătură cu această escaladare a războiului care ar pune în pericol România și Polonia”.
„Zelelenski e de înțeles, se află într-un moment foarte complicat și păstrarea atenției opiniei publice internaționale e importantă pentru războiul din Ucraina. Dar, nici românii, nici polonezii nu trebuie să scoată această declarație din contextul în care a fost făcută.
În termeni de capacitate, Rusia e o putere nucleară, dar ideea că Ucraina trebuie să fie în continuare sprijinită pentru că, odată ce s-ar produce – nu se va întâmpla, discutăm teroretic – înfrângerea Ucrainei, pericolul s-ar apropia de zona euroatlantică, dar evoluțiile militare din zonă, cele strategice, dialogul – chiar dacă nu e la vedere – fac imposibilă o astfel de dezvoltare.
Pentru președintele Zelenski, în interesul Ucrainei, ajutorul substanțial ar fi implicarea NATO, dar acest lucru nu se va întâmpla. După părerea mea, determinarea poporului ucrainean alături de ajutorul militar extraordinar pe care statele membre NATO l-au transmis Ucrainei și presiunea asupra economiei Rusiei vor genera un rezultat mai ales în privința încetării violenței”, a explicat la Digi24 fostul ministru de externe Cristian Diaconescu”, a adăugat sursa citată anterior.