Slujbele de înmormântare a tinerilor soldați ruși uciși în războiul din Ucraina devin prilej pentru clericii și mirenii apropiați regimului Putin să reitereze mesajele oficiale prin care Moscova își justifică agresiunea. Kirill Uliașev avea doar 21 de ani și s-a întors acasă de pe front într-un sicriu de zinc. La slujba de înmormântare a avut parte de un discurs halucinant al preotului.
Rudele și apropiații săi au aflat astfel de la preot că a murit eroic, „luptând cu spiritele rele și satanice, cu naziștii ucraineni creați de corporațiile americane”.
Jurnaliștii publicației rusești de limbă engleză The Moscow Times relatează momentul sfâșietor al înmormântării unuia dintre cei aproximativ 10.000 de soldați ruși, între care mulți recruți extrem de tineri, încă adolescenți.
Într-o dimineață rece de martie, într-o suburbie din sudul Rusiei, scriu jurnaliștii The Moscow Times, câteva zeci de persoane s-au adunat la o biserică pentru a-și lua rămas-bun de la un tânăr soldat rus. Într-un sicriu înfășurat în steagul rusesc și în steagul parașutiștilor se afla Kirill Uliașev, în vârstă de 21 de ani, unul dintre miile de militari ruși despre care se crede că au murit în războiul dus deja de aproape o lună în Ucraina.
„Kirill se află aici ca un luptător al lui Hristos. El a luptat împotriva spiritelor rele, satanice. Naziștii ucraineni, creați de corporațiile multinaționale americane”, a spius preotul celor adunați la înmormântare.
Preotul Ghennadi Zaridze, scrie The Moscow Times , este un fel de celebritate locală în Voronej. El repetă discursul președintelui Vladimir Putin și al altor oficiali ruși, în încercarea de a justifica invazia în fața populației propriei țări.
La slujbele de duminică, Maybach-uri și Rolls Royce-uri aparținând elitei loiale se aliniază în fața bisericii sale de la marginea orașului. Potrivit jurnaliștilor locali, în ziua de Crăciun, în 2015, preotul s-a întâlnit personal cu președintele Putin, care se afla în vizită în oraș. Înmormântarea lui Kirill i-a oferit preotului un prilej de a-și exprima viziunea istorică, ea nediferind foarte mult de revizionismul lui Putin.
„Distrugerea URSS a fost o mare înșelăciune pentru ruși. Nu a existat nicio lege prin care republicile au fost dizolvate. Tot ceea ce a fost construit după 1990 este o minciună. Toate acestea vor ieși în curând la iveală și veți afla”, a avertizat preotul citat de The Moscow Times.
Tînărul a murit pe 27 februarie, a treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în urma rănilor provocate de o mină la abdomen, brațe și picioare. Rămășițele sale au fost aduse acasă, la Voronej, într-un sicriu de zinc, pe 15 martie, corpul său fiind atât de grav lovit, încât și părinților săi li s-a interzis să deschidă sicriul.
„Cum poți fi sigur că este el? Ni s-a spus să acceptăm pur și simplu faptul că nu mai este”, a declarat Ira Fedorova, prietena lui Kirill, în vârstă de 20 de ani, scrie The Moscow Times.
La fel ca mulți tineri ruși, Kirill se înrolase în armată ca recrut. După două luni de serviciu militar, el a semnat ca soldat profesionist, alăturându-se Diviziei de elită de Asalt Aeropurtat 76, cunoscută sub numele de parașutiștii din Pskov. La mijlocul lunii februarie, Kirill și camarazii săi au fost trimiși la granița cu Ucraina, aparent pentru exerciții. Acolo li s-au luat telefoanele, iar ei și-au mai sunat rudele doar ocazional. La 26 februarie, Kirill a scris familiei sale din pădurile de la nord de Kiev, spunându-le că totul este în regulă. A doua zi era mort, ucis în apropierea capitalei ucrainene.
Aproximativ 50 de persoane au depus garoafe roșii deasupra sicriului. După aceea, trupul a fost din nou încărcat în mașina mortuară și dus la un cimitir aflat vizavi de un mic supermarket. Un ofițer în vârstă de 30 de ani din brigada aeropurtată a lui Uliașev și-a făcut apariția și le-a povestit din nou circumstanțele morții tânărului celor adunați.
„Kirill a murit în satul Bucha de lângă Kiev. Grupul lor a efectuat o misiune de luptă și s-a întâlnit cu naziștii”, a spus ofițerul, reluând și el expresiile folosite de Kremlin.
„Soldații și-au îndeplinit misiunea în totalitate. Din nefericire, în această bătălie ne-am pierdut fratele parașutist, camaradul nostru. Numele său va rămâne în memorie. Prin decret prezidențial, pentru curajul și vitejia arătate în luptă, Kirill Alexandrovici a fost decorat cu Ordinul Curajului, post-mortem”, a declarat ofițerul.
La parastas, vârstnicii au discutat despre evenimentele din Ucraina. Pentru unii, o amintire a propriei lor tinereți, când sicriele băieților locali uciși în Afganistan au început să sosească înapoi în sat, scrie The Moscow Times.
De la lansarea invaziei militare în Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, Rusia ar fi pierdut aproape 10.000 de militari, a sugerat o publicație din Rusia, care a șters ulterior articolul. Rapoartele sugerează, de asemenea, că armata rusă a pierdut mulți ofițeri de top.
Ucraina susține că a ucis peste 14.000 de soldați ruși, iar Pentagonul a estimat că în jur de 7.000 de soldați ruși au fost uciși. Kremlinul nu a mai vorbit de pe 2 martie despre pierderile sale.