Două persoane au murit și una a fost rănită după ce o mină care plutea aproape de malul Mării Negre din Odesa a explodat, a declarat Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa.
În timp ce înotau, două persoane au fost ucise pe loc, iar o alta a fost rănită în momentul în care un dispozitiv exploziv necunoscut a fost detonat.”
Bratchuk a raportat că, potrivit informațiilor preliminare, oamenii au suferit răni majore în urma exploziei unei mine pe plaja din Zatoka.
A bomb goes off at the beach of Zatoka, Odesa oblast. Two killed, two more wounded pic.twitter.com/ABYnlQXIas
— UkraineWorld (@ukraine_world) August 15, 2022
Purtătorul de cuvânt al armatei din regiunea Odesa le-a reamintit localnicilor despre interdicția care împiedică oamenii să meargă pe plaje, pe coastă și să înoate în mare și în lacuri de acumulare.
De la invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie, mii de mine rusești au fost amplasate în Ucraina, în special în centrele de populație din Kiev, Harkov, Sumî și Donbas. Unele sunt activate prin contact, în timp ce altele explodează la intervale aleatorii, reprezentând o amenințare semnificativă pentru civili. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Ucraina este parte la Tratatul de interzicere a minelor din 1997, deși Rusia nu a semnat acest acord.
Administrația Biden a anunțat săptămâna trecută un pachet de finanțare de 89 de milioane de dolari (74 de milioane de lire sterline) pentru a curăța Ucraina de minele antipersonal, promițând să abordeze „impactul devastator” al acestora în luna iunie.
Cum banii americanilor se vor plăti 100 de echipe de deminare la nivelul întregului teritoriu, pe parcursul anului viitor, pe lângă instruirea ucrainenilor cu privire la modul în care să îndepărteze în siguranță dispozitivele mortale.
„Când trupele rusești s-au retras din nordul Ucrainei, aveau dispozitive explozive capcană și improvizate în instalații alimentare, portbagaje de mașini, mașini de spălat, uși, paturi de spital și chiar în corpurile celor care au murit în invazie.Ne așteptăm ca aceasta să fie una dintre cele mai mari provocări legate de minele antipersonal și de muniția neexplodată din ultimele decenii”, a declarat un oficial de la Kiev.
Ucraina a acuzat Rusia că folosește minele navale ca „muniții plutitoare necontrolate” pentru a întrerupe în mod deliberat transportul maritim și aprovizionarea cu alimente.
Un diplomat rus a declarat în 2020 în fața Adunării Generale a ONU că Moscova „împărtășește obiectivele tratatului și susține o lume fără mine”, dar le consideră ca fiind „o modalitate eficientă de a asigura securitatea frontierelor Rusiei”.
Rusia a acuzat Ucraina că a amplasat mine în propriile orașe și localități, o afirmație pe care nici Kievul și nici organizațiile internaționale nu o consideră „o informație credibilă” care să o susțină.
Sursa: Pravda