RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 896: Nigerul rupe, după Mali, relaţiile diplomatice cu Ucraina, pe care o acuză de „susţinerea” unor „grupări teroriste”
Nigerul a anunțat că își întrerupe relațiile diplomatice cu Ucraina, acuzând Kievul de susținerea unor grupări teroriste. Decizia vine la două zile după ce Mali a luat o măsură similară în urma unei înfrângeri majore a armatei sale în confruntările cu separatiști și jihadiști.
Anunțul a fost făcut de colonelul Amadou Abdramane, purtător de cuvânt al Guvernului nigerian, prin intermediul televiziunii publice, notează AFP.
În iulie, forțele paramilitare ruse Wagner și armata maliană au suferit pierderi semnificative într-o confruntare armată la Tinzaouatène, în nord-estul Mali, aproape de granița cu Algeria. Separatiștii și jihadiștii au revendicat atacul, afirmând că au ucis zeci de membri ai grupării Wagner și soldați malieni. Atât Wagner, cât și armata maliană au confirmat pierderile, dar fără a oferi detalii precise.
Declarațiile oficialilor ucraineni, în special ale lui Andrii Iusov, purtător de cuvânt al agenției de informații militare ucrainene (GUR), au alimentat tensiunile. Iusov a sugerat că Ucraina a furnizat informații rebelilor pentru a facilita atacul. Ambasadorul Ucrainei în Senegal, Iuri Pîvovarov, a reiterat aceste afirmații, atrăgând critici vehemente din partea autorităților din Niger.
Colonelul Amadou Abdramane a condamnat „declarațiile subversive și inacceptabile” ale oficialilor ucraineni, acuzându-i de susținerea terorismului internațional. Guvernul nigerian a decis să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU pentru a se pronunța asupra presupusei agresiuni ucrainene și a cerut comunității internaționale să reacționeze.
În contextul acestor evenimente, Mali a întrerupt relațiile diplomatice cu Ucraina duminică. Ambele țări, conduse de regimuri militare apropiate de Rusia, și-au consolidat legăturile cu Moscova după instalarea la putere a unor guverne ostile Occidentului.
Ministerul de Externe al Ucrainei a respins acuzațiile și a exprimat regretul față de ruptura diplomatică, calificând-o drept „pripită”. Ucraina a subliniat angajamentul său față de normele dreptului internațional și a anunțat că își rezervă dreptul de a lua măsuri diplomatice în consecință.
Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO) și-a exprimat dezaprobarea fermă față de orice amestec străin în regiune, condamnând încercările de a atrage Africa de Vest în conflictele geopolitice actuale. Totodată, Senegalul a convocat ambasadorul Ucrainei pentru explicații, după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și-a reafirmat susținerea pentru Mali.