Eugen Tomac și ”plasa întinsă de Putin”: ”Polonia și Bulgaria au rămas fără gaz, mâine urmează altele. Nu e evident că exact asta urmărește Kremlinul?”

Publicat: 28 04. 2022, 12:43
Eugen Tomac, președintele PMP

În contextul în care Rusia nu mai livrează gaz către Polonia și Bulgaria, europarlamentarul Eugen Tomac – președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) – avertizează că acesta este doar începutul, iar Kremlinul va ”pedepsi” și alte state pentru că susțin Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei.

Eugen Tomac scrie în mediul online că încă din 1952 a fost implementat un proiect european de anvergură, Comunitatea Europeană a Oțelului și a Cărbunelui.

Anii au trecut, Uniunea Europeană a fost înființată în 1993, iar zona euro cuprinde, astăzi, 19 țări.

”La început au fost oțelul și cărbunele. Așa s-a întemeiat proiectul european: în 1952, primul tratat a pus bazele Comunității Europene a Oțelului și Cărbunelui. Uniunea Europeană a fost înființată în mod oficial 1993, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht. În 2002, bancnotele și monedele euro au înlocuit monedele naționale în 12 state membre. De atunci, zona euro a crescut și astăzi cuprinde 19 țări”, notează europarlamentarul Eugen Tomac pe pagina sa de socializare.

”Gazul și rublele rusești riscă să submineze foarte serios coeziunea europeană”

După invadarea Ucrainei, comunitatea internațională a impus sancțiuni economice Rusiei, numai că Vladimir Putin încearcă să contracareze acest demers prin șantajul cu gazul rusesc. De altfel, Putin a cerut țărilor considerate ”neprietenoase” cu Rusia să plătească gazul în ruble.

Eugen Tomac trage un semnal de alarmă, pe pagina sa de Facebook, și consideră că însăși ”coeziunea europeană” se află în pericol din această cauză. Este o ”abordare scandaloasă” faptul că unele țări europene trec la plata în ruble, căzând în plasa întinsă de Vladimir Putin.

”Acum se pare că gazul și rublele rusești riscă să submineze foarte serios coeziunea europeană. Unele țări renunță prea ușor la zona euro și trec direct pe ruble. Această abordare este pur și simplu scandaloasă. La primul șoc major, unele state, în loc să caute soluții comune, pică ușor, mult prea ușor în plasa lui Putin.

Astăzi Polonia și Bulgaria au rămas fără gaz, mâine urmează altele. Nu e evident că exact asta urmărește Kremlinul?”, se întreabă Eugen Tomac.

”Dacă se menține o asemenea abordare, să nu mai mire pe nimeni faptul că prietenii lui Putin vor câștiga democratic tot mai multe voturi nu doar in Franța, ci în toate statele europene și vor lupta deschis împotriva Uniunii Europene”

Eugen Tomac, președintele PMP


Citește și: