EXCLUSIV. „Astăzi, Republica Moldova are aproximativ 140.000 de tone de mere care nu pot fi exportate” Fost ambasador, despre testul de supraviețuire în fața războiului din Ucraina
Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, a vorbit pentru gandul.ro despre bilanțul primei luni de război ruso-ucrainean. Acesta a explicat faptul că lumea de astăzi se găsește într-o perioadă de pace fragilă în care valorile și strategiile par să se alinieze la o nouă ordine mondială. Ce spune despre planul de atac al lui Putin, dar și despre repercusiunile războiului, atât în plan umanitar, cât și în plan economic.
Test de supraviețuire pentru Ucraineni
„Pentru ucraineni este un test de supraviețuire ca națiune și ca țară. Cred că cifra uriașă de victime civile arată și demontrează tuturor că Rusia desfășoară un război clasic, nu o operațiune specială așa cum o botează kremliniștii.
Pentru cei care sunt în apropierea frontierelor Ucrainei, Republica Moldova, dar și alte state, războiul din Ucraina este o avertizare în plus că, viitorul aduce o pace foarte fragilă, o distanță geografică prea scurtă și oricând pot să fie evadați de aceleași forțe militare care bombardează orașele civile din Ucraina.”
E.S. Igor Munteanu analizează și felul în care Vladimir Putin și-a gândit planul de atac asupra Ucrainei, dar și așteptările eronate pe care președintele rus și le-a făcut în ceea ce privește poporul ucrainean.
“Dacă te uiți cu atenție la detaliile acestei campanii militare, ale acestui război, veți putea observa că planurile nu sunt duse până la capăt, sunt planuri mai degrabă virtuale, pentru că cercul în care președintele Putin a luat decizia de a ataca orașele ucrainene era foarte îngust. Nici măcar nu s-a obosit să pregătească logistic acest război și asta explică motivele pentru care foarte multe dintre efectivele militare din zona care înconjoară Kiev-ul s-a trezit după o săptămână că au rămas fără muniție și fără carburanți. Ceea ce înseamnă că premisele de la care au fost contruite aceste planuri de atac, au fost total eronate.
Vladimir Putin se aștepta ca populația ucraineană să-i întâmpine cu flori și baloane, așa cum pe timpuri au câștigat puterea prin mobilizarea clasei muncitoare în Ucraina bolșevică. Dar, trăim într-o altă lume și evident rezistența și răspunsul ucrainenilor, sunt altceva față de ceea ce aștepta Vladimir Putin.”
360.000 de refugiați ucraineni au trecut prin Republica Moldova
Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington a vorbit și despre costurile economice ale acestui război, dar și despre refugiații ucraineni care au trecut, până în prezent, prin Republica Moldova.
„Problemele sunt nenumărate. O să încep cu cele economice pentru că, odată cu deschiderea acestui front clasic în Ucraina, Republicii Moldova i s-a blocat accesul la porturile din Ucraina, Iliciovsk și Odessa, prin care primea cea mai mare parte parte din importuri. Erau importuri de carburanți, de gaz lichefiat. Prin porturile Ismail și Chilia, producătorii din Republica Moldova își exportau grâne. Și, evident, în condițiile în care a început acest război, inclusiv aceste porturi au fost blocate.
De asemenea, cantități importante de produse vegetale și fructe care erau transmise spre Belarus și Rusia sunt blocate. Astăzi, Republica Moldova are aproximativ 140.000 de tone de mere care nu pot fi exportate, pentru că ele erau planificate să fie vândute în Rusia și Belarus. Ar fi o lovitură foarte puternică pentru fermierii din Republica Moldova dacă nu vor găsi o soluție pentru înlocuirea cu alte piețe de proximitate.
Pe de altă parte, efectele războiului sunt legate de dimesiunea umanitară. Prin Republica Moldova au trecut, până în acest moment, peste 360.000 de refugiați ucraineni. Circa 110.000 de refugiați au rămas. Majoritatea a rămas în familiile moldovenilor, 10% sunt amplasați în instituții gestionate de stat. Asta înseamnă că trebuie să le achiți niște bani pentru existență. Republica Moldova a solicitat asistență din partea UE și a altor țări, dar oricum nu cred că s-au găsit toate resursele necesare pentru a răspunde la nevoile acestor persoane. În al treilea rând, sigur că vorbim despre dimensiunea strict de securitate și apărare”, conchide Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington.