EXCLUSIV Ce nu ne-a spus Putin la parada de 9 mai? Analist de politică externă: „A dispărut imaginea liderului macho și am rămas cu cea a unui bătrânel care se acoperă cu o pătură. Putin inspiră frică pentru că are un aparat represiv și controlează o putere nucleară”

Publicat: 10 05. 2022, 12:00
Actualizat: 10 05. 2022, 12:03
Sursa foto: Profimedia

Radu Magdin, analist de politică externă, a făcut – într-un interviu exclusiv pentru gandul.ro – o analiză a imaginii lui Vladimir Putin la parada de 9 mai, o zi care a stârnit numetoase controverse și comentarii privind anumite decizii radicale  pe care președintele Rusiei le-ar fi putut anunța cu privire la războiul din Ucraina.

Reamintim că parada Victoriei ținută la Moscova, în data de luni, 9 mai,  a fost o paradă militară în cinstea înfrângerii Germaniei în Al Doilea Război Mondial, numit de ruși Marele Război Patriotic.

Așadar, cum se vede după cea de-a 76 zi de război imaginea lui Vladimir Putin? Care rămâne dilema strategică pentru țarul Putin? Rămâne posibil un armistițiu real între tabăra rusă și cea ucraineană? Dar între Putin și Zelenski? Ce nu ne-a spus Putin, dar ne-a lăsat să vedem, analizăm, comentăm la parada de 9 Mai?

 

Putin a căutat să (re)justifice invazia Ucrainei

 

Reporter: Cum s-ar traduce discursul lui Vladimir Putin de luni, 9 mai?

Radu Magdin: „A fost un discurs prin care Putin a căutat să (re)justifice invazia Ucrainei și să facă războiul legitim pentru populația Federației Ruse. A încercat să folosească mitul Marelui Război Patriotic, așa cum vorbesc rușii despre Al Doilea Război Mondial, pentru a pregăti populația pentru un război de durată, după ce planul inițial a eșuat.

Am văzut din nou retorica despre fascism/nazism, despre cum Rusia a intervenit pentru a preîntâmpina un atac al Ucrainei – deși nu este nicio bază reală în această afirmație-, despre cum SUA s-ar folosi de Ucraina, tocmai pentru a crea impresia că Moscova este în fața unei amenințări existențiale.”

 

Cei mai mulți se temeau de un anunț radical sau o decizie controversată a președintelui Rusiei. Nu a fost așa. Ce va urma în aceste condiții?

„Dilema strategică pentru Putin rămâne, indiferent de discursul de astăzi: cu forțele pe care le-a mobilizat până acum, multe din ele incapacitate deja (25%, conform estimărilor britanicilor), Rusia nu poate câștiga acest război. Are nevoie de o armată mult mai mare chiar și pentru zona Donbas și pentru sudul Ucrainei.

Nu am văzut semnele unei dezescaladări, unei opțiuni pentru pace în discursul liderului rus. O mobilizare generală ar fi fost o recunoaștere a eșecului din ultimele zece săptămâni, așa că nu era astăzi locul pentru o astfel de declarație. Totuși, la un moment dat, trebuie luată o decizie.”

Putin inspiră frică, dar autoritatea sa a avut de suferit

 

Cum a arătat luni Putin? Un politician sigur pe el, un președinte care știe ce vrea, fără să-i pese de Occident sau dimpotrivă? Care este după cele 75 de zile de război imaginea țarului rus?

„A dispărut imaginea liderului macho, puternic și am rămas cu cea a unui bătrânel care se acoperă cu o pătură pentru că îi este frig. Putin inspiră frică, pentru că are un aparat represiv bine pus la punct și controlează o putere nucleară.

Totuși, autoritatea sa a avut mult de suferit în ultimele săptămâni, imaginea sa la nivel internațional, construită metodic în două decenii, s-a făcut praf în 10 săptămâni. Putin a pierdut clar războiul de imagine în fața liderului ucrainean. Oricât s-ar acoperi Putin, impresia este mai degrabă că împăratul este gol.”

 

Rusia nu se împacă cu eșecul

 

Credeți că se vor întâlni într-un final Putin și Zelesnki? Mai credeți în puterea unui armistițiu?

„Armistițiul va veni atunci când cei doi lideri vor avea evaluări similare despre situația războiului. Astăzi suntem într-un blocaj, în care nici rușii nu câștigă – și le va fi tot mai greu să facă acest lucru, iar ucrainenii nu au încă suficientă forță pentru a declanșa contraatacuri pe scară largă.

Negocierile de până acum nu au fost serioase, pentru că rușii au încercat doar să câștige timp și să limiteze sprijinul vestic pentru Ucraina. Am depășit acea etapă, iar acum armele vor da tonul. Rusia nu se împacă cu eșecul, așa că, din păcate, civilii ucraineni vor suferi în continuare de pe urma unei agresiuni barbare.”