Prima pagină » Război în Ucraina » EXCLUSIV| „Cerințele lui Putin sunt niște mofturi. Este terorism la nivel de stat”. Geopolitician din Ucraina, scenarii despre sfârșitul războiului

EXCLUSIV| „Cerințele lui Putin sunt niște mofturi. Este terorism la nivel de stat”. Geopolitician din Ucraina, scenarii despre sfârșitul războiului

„Războiul a început în 2014. Pur și simplu s-a schimbat intensitatea focului. Din 24 februarie a început un război pe scară largă în care sunt folosite tancurile, rachetele, aviația. Așa, astăzi, am ajuns în cel mai rău scenariu posibil”, explică într-un interviu, pentru Gândul, Serhii Hakman, geopolitician ucrainean.

Serhii Hakman este director adjunct al Centrului regional Cernăuţi de perfecţionare a calificării, Ucraina, dar și doctor în științe istorice. Acesta afirmă că lumea nu a mai văzut un asemenea conflict armat tocmai din 1945, când s-a încheiat cel de-Al Doilea Război Mondial.

În primul rând, știm că Putin a anexat Crimeea în 2014. Ulterior, a început războiul în regiunea istorică Donbas, care include regiunile Donețk și Luhansk. El a vrut să-și facă o trecătoare prin Peninsula Crimeei și scopul lui este ca Ucraina să nu fie parte componentă a NATO. Toate cerințele lui Putin sunt niște mofturi care ar transforma Ucraina într-un stat dependent de Rusia.

Serhii Hakman

Rusia va deveni tot mai izolată și asta îi va distruge economia. În acest punct al războiului, în fiecare zi mor sute de oameni, iar aceste sancțiuni ale Occidentului, în mare măsură, distrug scheletul economiei ruse. Niciodată Occidentul nu a luat decizii atât de drastice pentru un stat”, mai spune Serhii Hakman

Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde erau adăpostiți între 1.000 și 1.200 de oameni, a fost bombardată de trupele rusești. Geopoliticianul Hakman spune că soldații au acționat aici cu una dintre cele mai puternice bombe.

„Cuvântul ”COPII” era scris în fața și în spatele teatrului din Mariupol înainte de bombardament cu litere mari în limba rusă. Vorbim de terorism la nivel de stat. În momentul în care populația civilă vrea să iasă din oraș sunt aruncate bombe”, mai spune geopoliticianul.

Va ataca Putin și Republica Moldova?

Președintele Maia Sandu a declarat că vrea o soluţionare paşnică a problemei transnistrene şi cere retragerea trupelor ruse din această regiune.

„Nu are forțe pentru a ataca Republica Moldova. Putin nu se aștepta la un nivel atât de mare de ripostare din partea Ucrainei. Nu se aștepta la așa o eficiență a armatei ucrainene. Cu părere de rău, ce face acum Putin nu prea se înscrie într-o logică a intereselor Rusiei, ci într-o nebunie. Nu se știe până la ce nivel poate ajunge, iar interesele Rusiei au început să sufere din cauza acestei agresiuni”, mai explică geopoliticianul.

Rolul Chinei în războiul din Ucraina

China nu se va implica mijlocit în acest conflict pentru că în mare măsură depinde de tehnologiile Occidentului, dar și de cele din Statelor Unite. O implicare ar însemna o lovitură puternică asupra propriei economii. În mare măsură chinezii sunt producători, însă tehnologiile la iau din Occident.

Serhii Hakman

Cât ar putea dura războiul

Geopoliticianul ucrainean consideră că războiul ar mai putea dura câteva săptămâni într-o variantă optimistă sau, o variantă pesimistă, ar fi ca acesta să se întindă pe mai multe luni de zile.

„O primă variantă optimistă înseamnă întoarcerea armatei ruse înapoi. Cea mai optimistă variantă ar însemna o decizie internatională referitoare la eliberarea treptată a teritoriilor ocupate. Este preferabil un regim de tutelă ce ar avea ca rol soluționarea problemelor și cedarea treptată a atribuțiilor de stat către Ucraina, într-un viitor apropiat”, explică Hakman.

Oraşul Cernăuţi a devenit un hub al proviziilor pentru Ucraina. Aici ajung tone de ajutoare pentru regiunile grav afectate din ţară.

Turcia a anunţat, vineri, că îşi mută ambasada din Ucraina de la Kiev la Cernăuţi, oraş situat la circa 40 de kilometri de frontiera cu România.

Citește și INTERVIU EXCLUSIV| „Putin a pierdut războiul și se simte ca un urs încolțit”. Un istoric din Republica Moldova explică obiectivele președintelui rus

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și