Fost ofițer Defence Intelligence Agency: ”Putin se teme de NATO. Rusia s-a bazat de secole pe un tampon strategic”
Rebekah Koffler, fost ofițer Defence Intelligence Agency – Agenția de Informații pentru Apărare a SUA -, spune că Vladimir Putin nu renunță la planul său de a restabili, sub o nouă imagine, fosta Uniune Sovietică, renunțând la țările baltice (Estonia, Letonia, Lituania) aflat deja în NATO.
Koffler și-a prezentat opiniile nu numai în cartea ”Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to Defeat America” (n.red. – ”Manualul lui Putin: Planul secret al Rusiei pentru a învinge America”), ci și în timpul unei discuții organizate de Hollywood Foreign Press Association.
Potrivit fostului ofițer DIA, Vladimir Putin ar fi atacat mai devreme Ucraina, însă ar fi considerat că Donald Trump era ”imprevizibil”.
”Rușii l-au evaluat pe președintele Biden ca fiind mai previzibil decât fostul președinte Trump. Ei se temeau de Trump din cauza impredictibilității sale și a discrepanței dintre cuvintele și acțiunile sale. Deci, este posibil ca Putin să fi așteptat dacă Trump ar fi fost în funcție, pentru că pur și simplu nu putea prezice ce va face Trump”, a spus Rebekah Koffler în timpul discuțiilor.
Agențiile DIA și CIA sunt fac parte din comunitatea de informații SUA. Dacă CIA se concentrează pe furnizarea de informații către președinte și cabinetul său, DIA este principala sursă de informații străine pentru misiunile legate de luptă.
”Scopul final al lui Putin”
Rebekah Koffler este convinsă că – urmărind nu numai evoluția conflictului din Ucraina, ci și tot ceea ce s-a întâmplat înainte de declanșarea războiului – Vladimir Putin dorește refacerea Uniunii Sovietice, însă ”într-o nouă prezentare”.
Estonia, Letonia și Lituania sunt deja state-membre NATO, iar în astfel de condiții Putin nu le va ataca, ba chiar le exclude din scenariul pe care îl pune la cale de mai multă vreme.
”Scopul final al lui Putin este să readucă Ucraina sub controlul Rusiei, ca parte a strategiei sale de reintegrare a fostelor state sovietice într-un tip de alianță supranațională. (…) În doctrina militară rusă, Rusia s-a bazat, timp de secole, pe ceea ce ei numesc un tampon strategic, un perimetru strategic de securitate din care Ucraina este o mare parte… și atâta timp cât conflictul persistă, Ucraina nu poate face parte din NATO”, a mai precizat Rebekah Koffler, citată de The Moscow Times.
Totuși, a mai spus fostul ofițer DIA, liderul de la Kremlin ar conștientiza că SUA și NATO dețin o putere militară mult mai mare decât Rusia, iar faptul că Putin se teme de NATO nu este doar o ipoteză.
”Planul lui Putin în acest moment este de a restabili controlul asupra statelor post-sovietice minus țările baltice, deoarece țările baltice fac parte din NATO. Putin se teme de NATO. Nu este nimic mai rău (n.red. – pentru președintele rus) decât capacitatea superioară de luptă a forțelor SUA și NATO”, a mai declarat Rebekah Koffler, fost ofițer Defence Intelligence Agency.
Citește și:
- Sergey Elkin, cel mai cunoscut caricaturist politic rus, a părăsit Rusia lui Putin: ”Viitorul este neclar”
- Navalnîi, apel către liderii occidentali și către directorii generali Meta și Google: ”Luptați împotriva propagandei de stat a Rusiei printr-o campanie masivă pe rețelele sociale”
- O rusoaică din Sankt Petersburg riscă până la 10 ani de închisoare. A înlocuit etichetele de preț dintr-un supermarket cu știri despre războiul din Ucraina
- Marea Britanie sancţionează încă 206 persoane şi companii ruseşti. Pe listă se află și Vagit Alekperov, președintele Lukoil: ”Obține beneficii și sprijină guvernul Rusiei”
- FSB, percheziții la Aeroflot după ce un fost director fugit din Rusia a cerut sabotarea războiului lui Putin