Frig, foame, gropi comune și cadavre pe străzi în orașele asediate. Forțele ruse au crescut presiunea asupra Kievului și a orașelor din estul Ucrainei

Frig, foame, gropi comune și cadavre pe străzi în orașele asediate. Forțele ruse au crescut presiunea asupra Kievului și a orașelor din estul Ucrainei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12/03/2022, 00:30

Forţele ruse au crescut vineri presiunea asupra capitalei Kiev şi în estul Ucrainei, unde a fost vizat principalul oraş, Dnipro, relatează AFP. Capitala Ucrainei, Mariupol, Krîvî Rig, Kremenciug, Nikopol şi Zaporojie sunt principalele zone în care ruşii îşi concentrează încă eforturile, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat.

„Neputând obţine un succes, inamicul îşi continuă atacurile cu rachete şi bombe asupra oraşelor situate pe teritoriului Ucrainei, la Dnipro, Luţsk şi Ivano-Frankivsk”, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Forțele ruse bombardează puternic vineri seară și suburbiile orașului Mykolaiv, din sudul Ucrainei, informează CNN. Potrivit mai multor înregistrări video publicate rețelele de socializare, în zonă au izbucnit incendii, iar Vitaliy Kim, șeful Administrației Regiunii Mykolaiv, a declarat că au existat „lupte active lângă Guryivka”, în nordul orașului. Abonații Twitter au relatat că bombardamentele au lovit în principal clădiri rezidențiale și unități private.

Sute de mii de persoane fără apă şi fără încălzire în Mariupol. Oamenii se luptă pe mâncare

Mariupol, port strategic asediat de 12 zile şi bombardat constant de ruşi, se află într-o situaţie „aproape disperată”, a alertat ONG-ul Medici fără frontiere.

„Sute de mii de persoane trăiesc fără apă şi fără încălzire. Potrivit unui bilanţ oficial, s-au înregistrat 1.582 de decese. Multe cadavre sunt abandonate pe străzi, iar pentru altele a fost săpată o groapă comună uriaşă. În ultimele zile au fost văzute persoane care se luptă pentru mâncare”, potrivit Medici fără frontiere.

Ferit până acum de avansul soldaţilor ruşi, Dnipro, un oraş industrial de un milion de locuitori prin care trece Nipru, fluviul care marchează separarea dintre estul parţial pro-rus al Ucrainei şi restul teritoriului său, a fost vizat de raiduri soldate cu cel puţin o persoană moartă.

Lovituri aeriene și incendii în orașele asediate

„Au fost trei lovituri aeriene asupra oraşului, asupra unei grădiniţe, a unui bloc de locuinţe şi a unei fabrici de încălţăminte (…) unde apoi a izbucnit un incendiu”, au informat serviciile de urgenţă ucrainene.

Pompierii au putut fi văzuţi, în mai multe imagini video, cum sting flăcările în ruinele mocnite. Unele clădiri erau doar un morman de grinzi şi structuri metalice răsucite.

După un spital de pediatrie miercuri la Mariupol, vineri a fost lovită o clădire pentru persoane cu dizabilităţi de lângă Harkov, fără a se înregistra victime.

Raiduri aeriene nocturne s-au înregistrat şi peste oraşele Cernihiv (nord) şi Sumî (nord-est).

Gropi comune și cadavre pe străzi

La morga din Mikolaiv, un oraş de pe malul Mării Negre supus tirurilor ruseşti de zile întregi, cadavrele sunt îngrămădite pe jos şi în curte, a notat AFP.

„Am împins inamicul dincolo de marginile oraşului nostru”, a asigurat guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

În acelaşi timp, ruşii îşi continuă manevra de încercuire a Kievului. După ce au ajuns la marginea capitalei, urmăresc să elimine apărarea din mai multe localităţi din vestul şi nordul capitalei pentru a o bloca, a spus Statul Major al Ucrainei.

„Kievul este un simbol al rezistenţei” şi se pregăteşte pentru o „apărare necruţătoare”, a afirmat într-o înregistrare video Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproape 20.000 de persoane au fost deja evacuate miercuri şi joi din capitală şi împrejurimi, aproximativ 100.000 în total în cele două zile din toate zonele afectate de lupte din Ucraina și 2,5 milioane de la începutul invaziei ruse.

„Inamicul nu a obţinut niciun succes semnificativ în ultimele 24 de ore, a fost oprit în aproape toate direcţiile de rachetele noastre şi de loviturile noastre aeriene şi terestre”, a declarat Oleksii Arestovici, un alt consilier al preşedintelui Zelenski.

O încetinire a înaintării soldaţilor ruşi pe care au remarcat-o şi surse militare occidentale, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a dat undă verde trimiterii de luptători „voluntari”, în special provenind din Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
O formă rară de materie cuantică a fost creată, în premieră, cu ajutorul moleculelor
×