Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a descins la sediul din Moscova al companiei aviatice Aeroflot, pentru a face percheziții, după ce Andrei Panov – fost director general adjunct – a cerut, într-un articol, ca războiului lui Vladimir Putin să fie sabotat.
Panov a condus departamentul de marketing și strategie al companiei Aeroflot (n.red. – Liniile Aeriene Ruse, cea mai mare companie aeriană din Rusia), iar ofițerii FSB au confiscat documente și hard disk-uri în urma perchezițiilor efectuate.
Directorul general adjunct Andrei Panov a anunțat, în luna martie, că și-a dat demisia și a fugit în Israel din cauza opoziției sale față de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Marți – 12 aprilie -, acesta a scris un articol în Financial Times, cerându-le colegilor rămași în Rusia să descopere ”modalități subversive de a deraia efortul de război”.
”Știu că este imposibil să fii un executiv de vârf și să te opui regimului politic și nu fac apel la martiri sau prizonieri politici. Dar te poți pensiona, poți pleca și chiar dacă niciunul dintre acestea nu este posibil, mai sunt lucruri pe care le poți face”, a mai scris Andrei Panov, citat de The Moscow Times.
Potrivit informațiilor sursei citate mai sus, ofițerii FSB (n.red. – serviciul secret al Federației Ruse, succesor al KGB-ului, fiind înființat oficial în 1995; președintele Federației Ruse este cel care numește directorul FSB), ar fi ”în mod deosebit interesați” de documentele legate de Bain & Company, firmă de consultanță unde Andrei Panov a fost partener înainte de a se alătura companiei Aeroflot, în 2018.
Bain & Company a câștigat o licitație în 2019 pentru a reînnoi strategiile de marketing ale Aeroflot și ale filialelor sale Pobeda, Rossia Airlines și Aurora, percepând 194 de milioane de ruble (2,3 milioane de dolari) la un preț de pornire de 209,1 milioane de ruble (2,5 milioane de dolari).
”Puteți sabota efortul de război, amânând sau ignorând fiecare înțelegere sau contract care susține invazia militară sau propaganda rusă. Îți poți educa subordonații și le poți face clar că ești împotriva războiului. Poți să ignori paradele Z și să refuzi să-ți trimiți personalul să participe la ele și poți striga cu voce tare despre dezastrul economic care crește cu fiecare nouă săptămână de conflict”, a mai notat fostul director general adjunct al Aeroflot în articolul său.
Citește și: