RĂZBOI în Ucraina, ziua 732: Ucraina contează pe sprijinul G7 pentru susţinerea şi continuarea succesului în război, anunţă Zelenski

Publicat: 25 02. 2024, 13:24
G7 promite că va provoca „creşterea costului războiului” pentru Rusia
13:19

Ucraina contează pe sprijinul G7 pentru susţinerea şi continuarea succesului în război, anunţă Zelenski

Ucraina contează pe continuarea susţinerii statelor membre ale Grupului Celor Şapte (G7), anunţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Zelenski le-a mulţumit sâmbătă, într-o reuniune prin videoconferinţă, statelor membre G7 pentru leaderhipul lor, conform News.ro.

”Ştiţi foarte bine de ce avem nevoie pentru a ne apăra cerul, a ne consolida armata la sol. Şi ştiţi de ce avem nevoie pentru a ne susţine şi continua succesele pe mare. Şi ştiţi perfect de bine că avem nevoie de toate acestea la timp şi că noi contăm pe voi”, le-a supus el şefilor de stat şi de guverne din G7.

El a particpat la această reuniune, la Kiev, la marcarea a doi ani de la invazia rusă, împreună cu premierul canadian Justin trudeau, premierul italian Giorgia Meloni şi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

12:54

Kievul anunţă că Ucraina şi-a triplat producţia de arme în 2023

Ucraina şi-a triplat producţia de arme în 2023 şi 500 de companii lucrează în prezent în sectorul de apărare al ţării, a declarat duminică ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamîşkin, relatează Reuters.

Kievul încearcă să găsească modalităţi de a-şi consolida apărarea împotriva invaziei Moscovei, inclusiv prin stimularea producţiei interne de arme şi a inovaţiei.

Oleksandr Kamîşkin a declarat în timpul unei conferinţe televizate la Kiev că 100 de companii de stat şi 400 de companii private sunt implicate în acest efort şi că Ucraina intenţionează anul acesta „să crească considerabil producţia de muniţie”.

La rândul său, ministrul ucrainean al digitalizării, Mihailo Fedorov, a afirmat că 90% din dronele folosite pe câmpul de luptă împotriva forţelor ruse au fost produse în Ucraina, conform Agerpres.

Ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a declarat în timpul conferinţei că a nicio armă nu a trecut graniţa din Ucraina în Uniunea Europeană în timpul celor doi ani de invazie rusă.

11:50

Ucrainenii susțin că au doborât 16 drone rusești pe parcursul nopții

Ucrainenii susțin că au doborât 16 drone rusești în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Sky News.

Ucrainenii anunță că au doborât 16 din totalul de 18 drone lansate de ruși.

Reprezentanții Forțelor aeriene transmit pe Telegram că dronele au fost doborâte în opt regiuni din centrul, vestul și sudul Ucrainei, inclusiv în jurul capitalei Kiev, potrivit Mediafax.

Cu o noapte înainte, dronele rusești au lovit Odesa și cel puțin o persoană a murit.

09:19

Iermak: Doar invitarea Ucrainei în NATO va oferi lumii şanse reale de a reveni la o adevărată securitate

Şeful Cancelariei preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, a declarat că numai o invitaţie adresată Ucrainei de a adera la NATO va oferi Europei şi lumii o şansă reală de a restabili securitatea ameninţată în prezent de politica agresivă a Rusiei, relatează ukrinform.net.

El a făcut această declaraţie la o reuniune a Strategiei Europene de la Ialta (YES) de la Kiev, dedicată celei de-a doua aniversări de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. La eveniment au participat şi fostul premier al Marii Britanii Boris Johnson, fostul preşedinte al Poloniei Aleksander Kwasniewski, precum şi politicieni publici, experţi şi activişti, notează News.ro.

În timpul discuţiei cu participanţii, Iermak a declarat că Ucraina este recunoscătoare tuturor naţiunilor care s-au unit în jurul sprijinului său de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

„Lupta noastră şi acest sprijin au arătat că majoritatea oamenilor din lume sunt de partea binelui. Vedem că acest sprijin rămâne la un nivel foarte ridicat şi este important să îl menţinem”, a spus el.

Unul dintre principalele subiecte de discuţie a fost perspectiva ca Ucraina să primească o invitaţie pentru a începe negocierile de aderare la NATO la summitul de la Washington din această vară.

Iermak a subliniat că doar o invitaţie pentru Ucraina ar reprezenta o decizie cu adevărat fermă la summitul aniversar al Alianţei.

07:27

Premierul italian Giorgia Meloni: Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina, Hamas nu ar fi atacat Israelul

Invazia totală a Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani a fost precursorul atacului grupării militante Hamas asupra Israelului din octombrie anul trecut, a declarat premierul italian Giorgia Meloni într-un interviu publicat sâmbătă, informează Politico.

Dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina, cel mai probabil Hamas nu ar fi lansat un astfel de atac împotriva Israelului”, a declarat Meloni pentru ziarul italian Il Giornale, referindu-se la atacul din 7 octombrie, în care militanţii Hamas au ucis 1.200 de persoane în Israel şi au răpit alte 250, titrează News.ro.

„Era inevitabil ca o încălcare atât de gravă a dreptului internaţional, în plus din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să aibă consecinţe în cascadă asupra altor zone ale lumii, din Orientul Mijlociu până în Balcani, până în Africa”, a declarat Meloni în interviul publicat la sosirea sa la Kiev pentru a marca a doua aniversare a invaziei la scară largă a preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

07:17

Olena Zelenska: Mai mult de două milioane de copii au părăsit Ucraina în urma invaziei Rusiei

Mai mult de două milioane de copii au părăsit Ucraina din cauza invaziei la scară largă a Rusiei. Potrivit Ukrinform, soţia preşedintelui, Olena Zelenska, a postat acest lucru pe Facebook şi a publicat o fotografie din TOP 100 al revistei Time de anul trecut, în care tineri pacienţi ai spitalului Okhmatdit aşteaptă un nou atac rusesc în adăpostul antiaerian al spitalului.

Potrivit primei doamne, 528 de copii au fost ucişi de mâinile, gloanţele, rachetele şi dronele ruseşti. Cel puţin 1.230 de copii au fost răniţi, iar în peste 330 de cazuri au avut nevoie de proteze, notează News.ro.

„Mai mult de 2 milioane dintre copiii noştri au fugit din ţară pentru a scăpa. Mai mult de un milion de copii din Ucraina studiază integral online, deoarece inamicul atacă regiunile de pe linia frontului. Iar un număr de şcoli – aproximativ 2.000 – încă nu au adăposturi antiaeriene”, a subliniat Zelenska.

După cum a subliniat soţia preşedintelui, peste 19.000 de copii au fost răpiţi şi luaţi de Rusia din teritoriile ocupate temporar.

Am avut cu o treime mai puţini copii – 187.000 în 2023, faţă de 237.000 în 2021″, a scris ea.

G7 promite că va provoca „creşterea costului războiului” pentru Rusia

Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7) a promis sâmbătă că va „face să crească costul războiului” din Ucraina pentru Moscova, la finalul unui summit prin videoconferinţă condus de la Kiev şi menit să reafirme sprijinul total al Occidentului pentru Ucraina în ziua împlinirii a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse.

„Vom continua să facem să crească costul războiului rus, să reducem sursele de venituri (ale Rusiei) şi să împiedicăm eforturile de construire a maşinii sale de război, cum arată pachetele de sancţiuni pe care le-am adoptat recent”, afirmă liderii G7 într-un comunicat comun, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Această reuniune a fost prima sub preşedinţie italiană a şefilor de stat şi de guvern a ţărilor G7, grup format din SUA, Canada, Germania, Regatul Unit, Franţa, Italia şi Japonia. Cu această ocazie, şefa guvernului italian a venit la Kiev, unde a prezidat reuniunea, avându-i alături de ea cu prezenţă fizică pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyan, şi pe premierul canadian Justin Trudeau, ceilalţi lideri participând prin videoconferinţă, la reuniune fiind prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

A fost însă absent preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a avut nevoie de protecţia scutierilor în faţa agricultorilor furioşi ce l-au întâmpinat la sosirea la un târg agricol la Paris, el fiind înlocuit la reuniunea G7 de către ministrul de externe Stéphane Séjourné.

Comunicatul comun al G7 condamnă în primul rând ajutorul militar pe care Coreea de Nord îl oferă Rusiei şi cere Phenianului să înceteze „imediat astfel de activităţi”. După ce a livrat Rusiei obuze, constatări recente în urma atacurilor din Ucraina relevă că Phenianul a furnizat armatei ruse şi rachete balistice.

Liderii G7 nu au ezitat să critice de asemenea China şi Iranul, acesta din urmă fiind un important furnizor de drone de atac pentru armata rusă. „Cerem Iranului să înceteze să susţină armata rusă”, se indică în textul difuzat, unde se exprimă de asemenea „îngrijorarea asupra transferurilor efectuate de companii chineze în Rusia (…) a unor componente pentru arme şi de echipamente pentru producţia militară”.

La modul general, G7 s-a angajat „să acţioneze împotriva actorilor terţi care susţin material războiul Rusiei, inclusiv prin impunerea de noi măsuri contra entităţilor (…) în statele terţe”.