Ziua 627 de război în Ucraina. Germania se pregătește să își dubleze ajutorul militar pentru Ucraina. Coaliția de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz a fost de acord să dubleze ajutorul militar german pentru Ucraina anul viitor, până la 8 miliarde de euro.
UPDATE 3: Ministerul britanic al Apărării: Mercenarii Wagner servesc probabil în Garda Naţională rusă, sub conducerea lui Pavel Prigojin
Mari părţi ale grupului de mercenari Wagner au fost probabil asimilate în structura de comandă a Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), iar acest braţ Wagner este condus de Pavel Prigojin, fiul lui Evgheni Prigojin, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa zilnică a situaţiei din teatrul de război.
Fondatorul companiei private de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, fost aliat al lui Vladimir Putin, a murit în august într-un accident dubios de avion, după ce în iunie luptătorii săi au capturat oraşul rus Rostov pe Don, unde se află comandamentul rus pentru războiul din Ucraina, şi au mărşăluit spre Moscova într-o tentativă de revoltă, acte pe care liderul de la Kremlin le-a declarat drept „trădare”.
După moartea lui Evgheni Prigojin şi dezmembrarea Wagner, alte grupuri de mercenari ai companiei s-au alăturat probabil unei alte companii militare private ruseşti, Redut, care are în total 7.000 de oameni, notează Ministerul britanic al Apărării pe baza informaţiilor primite, conform News.ro.
Statul rus exercită acum un control mai mare asupra activităţilor grupului Wagner şi asupra fostului său personal, în urma revoltei din iulie 2023, iar liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat la 1 noiembrie că medicii Wagner s-au alăturat forţelor speciale cecene Ahmat. În octombrie, Kadîrov anunţa deja că 170 de luptători Wagner au intrat în rândurile forţei sale speciale.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 12 November 2023.
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/5yy8Og2gg3
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/y7g7HRnSxx
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) November 12, 2023
UPDATE 2: Rusia acuză Kievul de atacarea a două regiuni frontaliere
Rusia a acuzat duminică Ucraina că a efectuat o serie de atacuri în regiunile frontaliere Briansk şi Belgorod, acţiuni soldate cu un rănit şi avarierea a cinci vagoane de tren, relatează AFP.
Comitetul de anchetă rus a anunţat deschiderea unei investigaţii cu privire la o lovitură ucraineană asupra unui sat din regiunea rusă Briansk, aflată la frontiera cu Ucraina. El nu a precizat însă când a avut loc atacul.
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că drone şi rachete au vizat sâmbătă mai multe zone din regiunea sa, în majoritatea cazurilor fără a face victime sau pagube materiale, potrivit Agerpres.
Însă, în oraşul Valuiki, situat la circa 25 de kilometri de frontiera cu Ucraina, ”cinci vagoane au fost avariate”, precum şi trei case. De asemenea, au fost afectate liniile de alimentare cu energie electrică, potrivit lui Gladkov.
Ministerul Apărării rus a afirmat că a forţele sale au doborât două drone ucrainene în regiunea Belgorod, dejucând tentative de ”atac terorist”.
Loviturile ucrainene contra teritoriului rus s-au multiplicat în ultimele luni, în contextul contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul lunii iunie pentru a recuceri zonele aflate sub controlul forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.
UPDATE 1: Ucraina are suficiente resurse energetice pentru a trece iarna – ministrul Energiei
Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece prin iarna care urmează, dar o creștere estimată a atacurilor rusești ar putea perturba rețelele de aprovizionare, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, citat de Reuters.
„Avem suficiente resurse energetice, în această privință ne simțim liniștiți”, a declarat Galușcenko la televiziunea publică ucraineană. „Întrebarea este în ce măsură viitoarele atacuri pot afecta aprovizionarea”.
În ultimele săptămâni, Rusia a atacat infrastructura ucraineană de 60 de ori, a declarat miercuri Kievul, ceea ce a generat îngrijorări că Moscova ar fi putut deja să înceapă o acțiune care să vizeze rețeaua electrică pentru o a doua iarnă de război, notează Mediafax.
Sâmbătă, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra capitalei ucrainene Kiev și a regiunii înconjurătoare și a bombardat estul și sudul țării cu drone, au declarat oficiali ucraineni.
Gărzile de frontieră ucrainene au declarat că au recucerit un sat din nord-estul țării, adiacent graniței cu Rusia.
Germania se pregătește să își dubleze ajutorul militar pentru Ucraina în cadrul planului Scholz, potrivit Bloomberg.
Coaliția de guvernare a cancelarului german Olaf Scholz a fost de acord să dubleze ajutorul militar german pentru Ucraina anul viitor, până la 8 miliarde de euro, relatează Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.
Dacă va fi aprobată de parlamentul de la Berlin, unde partidele lui Scholz dețin majoritatea, majorarea ar ridica cheltuielile de apărare ale Germaniei peste ținta de 2% din produsul intern brut promisă de toți membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a adăugat raportul, citat de Mediafax,
Parlamentarii social-democraților lui Scholz, ai Partidului Social-Democrat, ai Partidului Liber-Democrat și ai Partidului Verzilor au convenit asupra acestei creșteri în cadrul negocierilor asupra proiectului de buget pentru 2024, în această săptămână, potrivit Bloomberg.
Ministerul german al Apărării nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Un plan al Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar pentru Ucraina a fost întâmpinat cu rezistență din partea țărilor UE. Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a propus în iulie ca blocul comunitar să creeze un fond de până la 5 miliarde de euro pe an, pe o perioadă de patru ani, ca parte a unor angajamente mai largi ale Occidentului în materie de securitate pentru a sprijini Ucraina, notează Reuters. Diplomații au spus apoi că mai multe țări, inclusiv Germania, și-au exprimat rezervele cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani în avans.
UE și membrii săi au fost printre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina de când Rusia a lansat invazia din februarie 2022, furnizând arme și echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit serviciului diplomatic al blocului.