Prima pagină » Război în Ucraina » RĂZBOI în Ucraina, ziua 835: Germania se opune ca un nou proiect al NATO în sprijinul Ucrainei să fie numit „misiune”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 835: Germania se opune ca un nou proiect al NATO în sprijinul Ucrainei să fie numit „misiune”

RĂZBOI în Ucraina, ziua 835: Germania se opune ca un nou proiect al NATO în sprijinul Ucrainei să fie numit „misiune”

Germania se opune ferm denumirii noului proiect de sprijin al NATO pentru Ucraina ca „misiune”, provocând nemulțumirea mai multor aliați.

În cadrul summitului NATO programat pentru luna iulie la Washington, urmează să fie lansat un program intitulat „NATO Mission Ukraine” (Misiunea NATO în Ucraina), transmite agenția dpa.

Până în prezent, statele membre ale NATO și-au coordonat ajutorul pentru Ucraina prin Grupul de Contact pentru Ucraina, condus de Statele Unite. NATO nu s-a implicat direct în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Totuși, aliații europeni sunt preocupați că o eventuală victorie a fostului președinte Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie ar putea afecta coordonarea americană și sprijinul oferit Ucrainei, notează Agerpres.

În acest context, transferul responsabilităților Grupului de Contact către NATO este unul dintre obiectivele summitului. Cu toate acestea, opoziția Germaniei față de denumirea propusă ar putea întârzia implementarea acestui plan. Mai mulți diplomați au declarat agenției dpa că aproape toți aliații consideră refuzul Berlinului drept un gest exagerat de precauție față de Rusia.

Guvernul german își exprimă îngrijorarea că termenul „misiune” ar putea fi interpretat ca o intenție a NATO de a trimite trupe în Ucraina, un fapt ce ar putea alimenta propaganda rusă. Pe de altă parte, susținătorii numelui argumentează că Moscova va percepe lansarea proiectului ca o agresiune împotriva Rusiei indiferent de denumire și va utiliza orice pretext pentru a răspândi dezinformări.

Germania a propus un nume alternativ pentru noul proiect: „Pledge Assistance Coordination Training” (PACT), care să reflecte clar că obiectivul este coordonarea asistenței și instruirea forțelor armate ucrainene.

Totuși, este puțin probabil ca propunerea germană să fie adoptată, având în vedere opoziția puternică din partea altor state membre. Deciziile NATO necesită unanimitate, ceea ce complică adoptarea unei soluții acceptabile pentru toți.

Ministerul de Externe al Germaniei a refuzat să comenteze situația, menționând că nu poate oferi detalii despre negocierile confidențiale.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și