Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk i-a îndemnat marți pe cetățenii ruși să nu adopte copii despre care spune că au fost „furați” din Ucraina de la începutul războiului și deportați în Rusia.
Milioane de oameni, printre care și numeroase familii cu copii, au fugit din Ucraina de la începutul războiului.
La nivel oficial, autoritățile ucrainene au acuzat forțele ruse că ar fi forțat copii ucraineni să plece în Rusia, dar numărul acestora este imposibil de stabilit, informează Reuters.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare la începutul lunii martie pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și a Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, acuzându-i de deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina, ceea ce constituie crime de război.
Vereșciuk a scris marți pe Telegram că orfani din Ucraina au fost trimiși forțat în Rusia și ar fi fost deja dați spre adopție.
„Recomand cu tărie cetățenilor ruși să nu adopte orfani ucraineni care au fost scoși ilegal din teritoriile ucrainene ocupate temporar. Încă o dată, le reamintesc tuturor așa-numiților «părinți adoptivi» și «tutori» ruși: mai devreme sau mai târziu veți fi trași la răspundere”, a scris Vereșciuk.
Potrivit autorităților ucrainene, 19.514 de copii ucraineni sunt în prezent considerați deportați ilegal în Rusia.
Moscova nu a ascuns programul său prin care a adus mii de copii ucraineni în Rusia, ci îl prezintă ca pe o campanie umanitară de protejare a orfanilor și a copiilor abandonați în zona de conflict.
Cea mai mare parte din aceste transferuri a avut loc în primele luni ale războiului și înainte ca Ucraina să înceapă o contraofensivă pentru a recâștiga teritoriile ocupate din est și sud, la sfârșitul lunii august.
Ministerul rus al Apărării a anunțat la mijlocul lunii august că până atunci au fost aduse în Rusia 3,5 milioane de persoane din Ucraina, inclusiv mai bine de jumătate de milion de copii.
Statele Unite au anunțat în iulie că Rusia a „deportat forțat” 260.000 de copii din Ucraina.