RĂZBOI în Ucraina, ziua 759: Kievul se teme că Putin va exploata atacul sângeros pentru a-și intensifica războiul din Ucraina
Ziua 759 de război în Ucraina. În timp ce Rusia se resimte în urma atacului devastator la o sală de concerte, Kievul se teme că Vladimir Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-și intensifica războiul din Ucraina, indiferent de cine este vinovat.
Vineri seară, grupul militant islamist extremist Statul Islamic a revendicat atacul în masă care au făcut cel puțin 60 de morți și zeci de răniți într-o suburbie a Moscovei.
Dar Kremlinul nu a acuzat încă în mod oficial nicio organizație, națiune sau individ. În trecut, SI a mai revendicat în mod eronat atacuri, deși brutalitatea în sala de concerte a corespuns tacticilor Statului Islamic, reiese dintr-o analiză Sky News.
În confuzia generală, au crescut, de asemenea, speculațiile potrivit cărora atacatorii ar fi putut avea legătură cu războiul din Ucraina.
Ministerul ucrainean de Externe a respins cu fermitate ceea ce a spus că sunt afirmații ale oficialilor ruși că Ucraina ar fi fost implicată.
Acesta a declarat că a considerat orice astfel de afirmație „ca fiind o provocare planificată de Kremlin pentru a alimenta și mai mult isteria anti-ucraineană în societatea rusă, pentru a crea condiții pentru o mobilizare sporită a cetățenilor ruși pentru a participa la agresiunea criminală împotriva țării noastre și pentru a discredita Ucraina în ochii comunității internaționale”, conform Mediafax.
„Putin este gata să își ucidă proprii cetățeni în scopuri politice”
Ministerul a menționat că regimul rus are o „lungă istorie de provocări sângeroase ale serviciilor sale speciale”, adăugând: „Nu există limite pentru dictatura lui Putin. Acesta este gata să își ucidă proprii cetățeni în scopuri politice, așa cum a ucis mii de civili ucraineni în timpul războiului împotriva Ucrainei, ca urmare a atacurilor cu rachete, a bombardamentelor de artilerie și a torturii”.
Pe lângă războiul purtat împotriva Ucrainei, Rusia are probleme și cu extremismul islamist – o problemă în care a cooperat în trecut cu Marea Britanie și SUA, deși acest lucru a încetat de mult timp, deoarece relațiile au înghețat.
Sam Greene, director la Centrul de analiză a politicilor europene, a declarat într-o postare pe X că atacul a fost „un act de terorism, punct și de la capăt”.
„După ce nu a reușit să îl prevină, Kremlinul va căuta probabil o modalitate de a-l folosi, ceea ce ar putea însemna foarte bine să dea vina pe Ucraina”, a scris el.