Lavrov spune că SUA a trimis în Ucraina arme care sunt „gunoi vechi”. E vreun sâmbure de adevăr în ce spune „Dl. Nu”?
Într-un discurs ținut la o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a acuzat SUA că i-a livrat Ucrainei arme care sunt „gunoi vechi”, iar faptul că a scăpat de acestea i-a permis Washingtonului să își dezvolte complexul militar, potrivit Newsweek.
Cel poreclit „Dl. Nu” nu spune, însă, adevărul. Foarte multe dintre armele primite de Ucraina de la SUA sunt de ultimă generație, foarte avansate sau unele dintre cele mai bune de pe segmentul lor. Exemple sunt:
- lansatoarele de rachete M142 HIMARS
- sistemele portabile anti-tanc Javelin
- sistemele anti-aeriene Patriot
- rachetele MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS)
- obuzierele M777 de 155 de mm
- rachetele anti-radar AGM-88 HARM
- rachetele anti-navă Harpoon
- dronele „kamikaze” Switchblade 300 și Switchblade 600
- sisteme anti-aeriene NASAMS (proiect americano-norvegian)
O listă exhaustivă cu armele primite de Ucraina de la aliații vestici puteți găsi în acest articol realizat de BBC.
Totodată, platforme mai vechi primite de Ucraina, precum transportoarele de trupe Bradley, și-au dovedit eficiența pe câmpul de luptă, dovedindu-se superioare vehiculelor echivalente folosite de Rusia. David Axe, un respectat jurnalistul specializat în domeniul militar de la publicația Forbes, a scris că „M-2 Bradley, de fabricație americană, este cel mai bun vehicul de luptă al războiului din Ucraina”.
Un astfel de vehicul a reușit recent să distrugă un T-90M, „cel mai bun tanc din lume” potrivit lui Putin, folosind doar tunul său automat de 25 mm.
Ucraina nu a primit arme moderne doar de la SUA. Aliații vestici, precum Germania, Marea Britanie sau Franța, au trimis sisteme precum: tancuri Leopard 2, rachete de croazieră Storm Shadow, obuziere CAESAR sau sisteme anti-aeriene IRIS-T.