LIVE | Război în Ucraina, ziua 133: Guvernatorul din Donețk cere evacuarea a 350.000 de civili: „Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 133: Guvernatorul din Donețk cere evacuarea a 350.000 de civili: „Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”
Evacuarea persoanelor din calea trupelor ruse / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/07/2022, 08:00
Actualizat: 06/07/2022, 13:37

Cel puțin două persoane au fost ucise și șapte rănite după ce „obuze masive” au lovit orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, spun oficialii. Primarul orașului, Vadim Lyakh, a cerut locuitorilor să plece, după ce forțele ruse au lovit o piață și o zonă rezidențială. Ucraina s-a retras anterior din Lysychansk, determinând speculații că Rusia se va concentra acum asupra Sloviansk și Kramatorsk, cele două orașe principale din Donețk încă deținute de Ucraina.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Un alt oligarh rus moare în condiții suspecte

Un om de afaceri rus care avea legături cu gigantul energetic de stat Gazprom a fost descoperit mort, în piscina sa, după ce s-ar fi împușcat în cap. Moartea sa este cel puțin a șasea legată de industria rusă de gaze, în ultimele luni.

Yuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, a condus firma de transport Astra Shipping care a colaborat cu Gazprom, potrivit site-ului companiei.

Trupul lui Voronov a fost găsit luni după-amiază cu o împușcătură în cap în piscina unei vile de lux, situată într-o suburbie din Sankt Petersburg, a informat marți site-ul de știri al orașului 47.ru, citat de Moscow Times.

Yuri Voronov /
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 13:00 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia

Şefa executivului european a declarat că Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.

Ea a informat la zi Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina, notează Agerpres.

UPDATE ora 12:00 – Armata ucraineană a anunţat miercuri că a respins în timpul nopţii un atac al forţelor militare ruse în regiunea Donbas, în estul Ucrainei

Forţele armate ucrainene „au provocat pierderi semnificative inamicului” în timpul unei tentative de ofensivă lângă Verhnokamianske, Bilohrivka şi Hrîhorivka, iar forţele ruse s-au retras, a anunţat statul major al armatei ucrainene.

Cele trei mici localităţi se află la 10-15 kilometri vest de Lisiciansk, oraş ucrainean capturat de forţele militare ruse la sfârşitul săptămânii trecute, scrie Agepres.

În zona Bahmut din sudul Ucrainei, forţele ucrainene au reuşit de asemenea să oprească o ofensivă a trupelor ruse şi le-au provocat pierderi, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE ora 11:00- Ucraina cere Turciei să investigheze alte trei nave rusești care ar transporta cereale furate

Ucraina a cerut Turciei să contribuie la investigarea a trei nave sub pavilion rusesc, ca parte a eforturilor Kievului de a ancheta ceea ce susține că este furtul de cereale de pe teritoriul ocupat de Rusia, potrivit unor documente oficiale, analizate de Reuters, citate de Mediafax.

Într-o scrisoare din luna iunie, care nu a fost publicată, biroul procurorului general al Ucrainei i-a cerut Ministerului Justiției din Turcia să investigheze și să furnizeze dovezi cu privire la cele trei nave menționate, pe care le suspectează că au fost implicate în transportul de cereale din teritoriile ucrainene ocupate.

În scrisoarea, pe care jurnaliștii de la Reuters au analizat-o, scrie că navele au plecat în aprilie și mai, din Sevastopol, principalul terminal de cereale din Crimeea. Ucraina a cerut Turciei să obțină documente despre încărcătura și sosirea navelor în porturile turcești.

Cele trei nave sunt deținute de o filială a unei companii rusești de stat sancționate de Occident, numită United Shipbuilding Corporation, potrivit Equasis, o bază de date de transport maritim. Compania din Rusia nu a comentat informațiile din document.

UPDATE ora 10:00 – Ucraina a depus o cerere de aderare la OCDE

Premierul Denis Şmihal a anunţat marţi pe Telegram că Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Calitatea de membru OCDE este una din pietrele de temelie ale reconstrucţiei şi dezvoltării de succes a ţării, a spus Şmihal.

„Ucraina împărtăşeşte toate principiile organizaţiei şi (doreşte) să devină membru al acesteia cât mai curând posibil”, a scris pe Twitter premierul Şmihal.

UPDATE ora 09:00 – Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar

Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat că statul baltic va reintroduce serviciul militar obligatoriu în urma tensiunilor tot mai mari cu Rusia, pe fondul războiului din Ucraina.

„Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limita. Între timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a declarat Pabriks reporterilor.

Letonia a renunțat la serviciul obligatoriu la câțiva ani după ce s-a alăturat alianței de apărare a NATO. Din 2007, armata țării UE este formată din soldați de carieră împreună cu voluntari ai Gărzii Naționale care servesc în infanterie cu jumătate de normă în weekend.

Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar / Sursa foto: Profimedia
Letonia reintroduce obligativitatea serviciului militar / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:00 – Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut tuturor statelor să depună eforturi pentru a proteja legile internaționale, deoarece „lumea evoluează într-un mod complicat”.

Lavrov a vorbit la o întâlnire cu omologul său vietnamez, Bui Thanh Son, miercuri, la Hanoi.

„Vietnamul este un partener cheie (al Rusiei) în ASEAN… iar relațiile celor două țări se bazează pe istorie și pe lupta lor comună pentru dreptate”, a spus Lavrov la întâlnire, referindu-se la Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est.

UPDATE ora 07:30 – ONU: Răpirile și detenția arbitrară a civililor sunt „larg răspândite” în Ucraina

Reprezentanții ONU susțin că răpirile și detenția arbitrară a civililor sunt „larg răspândite” în Ucraina, potrivit Sky News, citați de Mediafax.

Cel puțin 270 de cazuri de civili răpiți de militarii ruși au fost documentate de la începutul invaziei, a declarat un reprezentant ONU.

„În ciuda restricțiilor privind accesul, am documentat 270 de cazuri de detenție arbitrară și dispariție forțată. Opt dintre victime au fost găsite moarte”, a declarat Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului.

De asemenea, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova, a acuzat Rusia de răpiri la scară „masivă”.

UPDATE ora 07:00: Locuitorii din Donețk, sfătuiți să fugă din calea rușilor

Guvernatorul din Donețk a îndemnat 350.000 de civili să evacueze zona, în timp ce trupele ruse își intensifică ofensiva în regiune.

„Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”, a declarat Pavlo Kyrylenko, citat de The Guardian.

„Odată ce vom fi mai puțini oameni, ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru și ne vom putea îndeplini principalele sarcini”, a adăugat el.

Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde încă controlează marile orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării. Guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că bătălia de câteva săptămâni pentru Lysychansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk pentru a face „a îngreuna ofensiva rușilor”.

Evacuarea persoanelor din calea trupelor ruse / Sursa foto: Profimedia
Evacuarea persoanelor din calea trupelor ruse /
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 06:00 -Rusia vrea să lanseze o legătură feroviară între regiunea Rostov și zonele Donețk și Lugansk

Rusia plănuiește să lanseze o legătură feroviară între regiunea Rostov și zonele Donețk și Lugansk, pe care le ocupă în estul Ucrainei, relatează presa de stat rusă.

Construirea de legături de transport a fost, de asemenea, o prioritate pentru ocupanții ruși între Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, și zonele din Herson pe care le ocupă.

UPDATE ora 05:00 – Finlanda și Suedia au semnat, marți, protocoalele de aderare la NATO

După ce au încheiat, luni, negocierile privind aderarea la NATO, Finlanda și Suedia au semnat marți protocoalele de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

„Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare ţară membră. Este un moment cu adevărat istoric. Cu 32 de ţări în jurul mesei, vom fi şi mai puternici”, a declarat Stoltenberg.

Protocolul semnat marţi permite participarea reprezentanţilor Finlandei şi Suediei la NATO şi un acces al acestor ţări la mai multe informaţii secrete, însă nu asigură protecţia prin clauza din tratatul NATO care prevede că un atac asupra unui stat membru este echivalent cu un atac împotriva tuturor.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat peste 99,7%
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Drama haiducului neînfricat, iubit de toți românii. Domnițele oftau după el. A murit în condiții...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Savantul român care a salvat mii de vieţi prin „Marea experienţă românească”