LIVE | Război în Ucraina, ziua 134: Rusia închide o conductă de petrol care alimenta și România
Sunt 134 de zile de când a izbucnit conflictul armat dintre Rusia și Ucraina. Un tribunal din Rusia a decis oprirea pentru 30 de zile a conductei care aduce petrol din Kazahstan până în portul Novorossiisk de la Marea Neagră, pe motiv că ar fi existat unele scurgeri de petrol. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov în nord-estul Ucrainei a fost distrusă miercuri într-un atac cu rachete ruseşti.
Cele mai importante evenimente ale zilei
UPDATE ora 13:00 – Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Turciei după ce o navă rusească a părăsit un port turcesc
Autoritățile din Ucraina îl convoacă pe ambasadorul Turciei după ce o navă rusească, încărcată cu cereale, a părăsit un port turcesc, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Ministerul de Externe din Ucraina a anunțat joi că o navă rusească încărcată cu cereale ucrainene a fost lăsată să părăsească portul turcesc Karasu.
„Regretăm faptul că navei rusești Zhibek Zholy, care era plină de cereale ucrainene furate, i s-a permis să părăsească portul Karasu în ciuda dovezilor penale prezentate autorităților turce”, a scris, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.
UPDATE ora 11:00 – Steagul ucrainean inscripționat cu mesajul „Aceasta este Ucraina”, montat pe Insula Șerpilor
Steagul Ucrainei a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor, după ce trupele ruse s-ai retras de acolo. Un oficial de la Kiev a postat mai multe fotografii și un film în care se poate observa cum militarii ucraineni ridică drapelul. Ulterior, la scurt timp, Rusia a atacat din nou locația.
Acum o săptămână, pe 30 iunie, Rusia a anunțat că părăsește Insula Șerpilor, o bucată de stâncă de 17 hectare cu mare valoare strategică, situată în Marea Neagră, la câteva zeci de kilometri de țărmurile României și Ucrainei. Informația a fost confirmată chiar de Ministerul Apărării de la Moscova, dar și de oficialii ucraineni și de presa de la Kiev.
„Rusia, ca un gest de bunăvoință, și-a retras trupele de pe Insula Șerpilor. Astfel, s-a demonstrat comunității internaționale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a menționa atunci Ministerul Apărării de la Moscova.
Joi, însă, Andrii Iermak, şeful de personal al preşedintelui ucrainean, a postat un video pe Telegram cu trei militari care arborează un drapel ucrainean uriaş pe insulă.
The Armed Forces of Ukraine set a flag on Zmiinyi (Snake) island, – said serviceman Harut Papoyan.
He published these images on his Facebook page: https://t.co/zdijKkg4aI #UkraineWillWin 🇺🇦 pic.twitter.com/NYdcApG49X
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) July 7, 2022
UPDATE ora 10:00 – Rusia avertizează că omenirea este în pericol: Este absurd să pedepseşti ţara care are cel mai mare potențial nuclear
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că încercările Occidentului de a pedepsi o putere nucleară precum Rusia pentru războiul din Ucraina riscă să pună în pericol umanitatea.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, din 24 februarie, a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți oameni se temeau că lumea este în pragul unui război nuclear.
Președintele american Joe Biden spune că președintele rus Vladimir Putin este un criminal de război și a forțat Occidentul să aplice sancțiuni dure Rusiei.
UPDATE ora 09:00 – Un medic ucrainean, eliberat într-un schimb de prizonieri, susține că a fost torturat
Un cunoscut paramedic ucrainean, care a fost ținut prizonier de forțele rusești și separatiste timp de trei luni după ce a fost capturat în orașul Mariupol din sud-estul țării, i-a acuzat pe gardieni de tortură psihologică și fizică în timpul captivității sale.
Iulia Paievska, în vârstă de 53 de ani, cunoscută în Ucraina sub porecla Taira, a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri. Ea a declarat că abuzurile au început imediat după ce a fost recunoscută la un punct de control de lângă Mariupol și luată prizonieră, împreună cu șoferul ei, la 16 martie.
„Timp de cinci zile nu am mâncat nimic și practic nu am băut apă”, a declarat Paievska pentru CNN, la aproape trei săptămâni după ce a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri. Abuzurile, inclusiv bătăile, a spus ea, au fost „extreme” și „nu s-au oprit nici măcar un minut în toate aceste trei luni”, notează Mediafax.
UPDATE ora 07:00 – Rusia a ordonat închiderea conductei prin care România importă petrol din Kazahstan
O instanță din Rusia a ordonat Caspian Pipeline Consortium (CPC), compania care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră printr-una dintre cele mai mari conducte din lume, să își suspende activitatea pentru 30 de zile.
Potrivit presei internaționale, însă, exporturile de petrol prin această conductă nu au fost încă suspendate.
De altfel, orice perturbare majoră a CPC ar pune o presiune suplimentară pe piața mondială a petrolului, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare din 1970 și până în prezent.
Potrivit Adevărul, prin conducta CPC România importă petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari, deținută de Rompetrol. Această rafinărie este cea mai mare din România, având o capacitate de rafinare de aproximativ șase milioane de tone.
Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaţionale de ţiţei, la care se adaugă şi stocurile de urgenţă, constituite conform obligaţiilor legale. Stocurile permit şi asigură funcţionarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcţie de gradul de utilizare, dar şi de eventualele condiţii meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare.
Operaţiunile conductei au fost deja întrerupte de deteriorarea echipamentului unor echipamente în acest an.
UPDATE ora 06:00 – Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov a fost distrusă într-un atac cu rachete ruseşti
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov în nord-estul Ucrainei a fost distrusă miercuri într-un atac cu rachete ruseşti, transmite dpa, citată de Agerpres.
Clădirea principală, sălile de curs, muzeul universitar şi biblioteca ştiinţifică au fost lovite, a spus preşedintele Zelenski în discursul său video de miercuri seara.
„Acest lucru caracterizează invazia rusă cu o acurateţe de 100%. Când vine vorba de definiţia barbariei, acest atac se potriveşte cel mai bine” a spus şeful statului ucrainean.
El a mai spus că armele trimise de partenerii occidentali ai Kievului funcţionează „foarte puternic” şi a lăudat preciza lor.
UPDATE ora 05:00 – Personalul rus părăsește Strasbourgul după ce Rusia a fost exlcusă din Consiliul Europei
Personalul reprezentanţei Rusiei la Strasbourg urma să se îmbarce miercuri la bordul unui avion rusesc şi să părăsească teritoriul francez la trei luni după excluderea ţării din Consiliul Europei, a anunţat Quai d’Orsay, relatează AFP.
„În urma excluderii Federaţiei Rusiei din Consiliul Europei în martie şi a închiderii reprezentanţei sale la Strasbourg care a rezultat, acest zbor de repatriere organizat de Rusia a permis membrilor personalului şi familiilor lor să părăsească definitiv teritoriul francez”, potrivit MAE francez.
Contactat, ministerul nu a furnizat niciun detaliu suplimentar privind numărul persoanelor implicate, ora exactă a zborului sau aeroportul de plecare.
Diferitele surse contactate de AFP la Strasbourg sau la Paris nu au comentat această informaţie.