LIVE | Război în Ucraina, ziua 143: „Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc”, spun oficiali ucraineni

LIVE | Război în Ucraina, ziua 143: „Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc”, spun oficiali ucraineni
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/07/2022, 15:00
Actualizat: 16/07/2022, 16:01

Ziua 143 de lupte între Ucraina și Rusia. Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie (sud), aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie, şi cu care loveşte în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean. „Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol”, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Există momente când navele ruseşti se apropie de platformele din Marea Neagră, afirmă ministrul Apărării

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că mai sunt momente în care nave militare ruseşti se apropie de zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, precizând că nu sunt incidente care ar putea să ducă la declanşarea unui conflict.

Vasile Dîncu a fost întrebat dacă navele ruseşti mai patrulează în apropierea platformelor din Marea Neagră din zona economică exclusivă a României.

„Există momente în care se apropie foarte mult de zona exclusivă, sunt metode prin care Rusia încearcă, alături de războiul hibrid pe care îl are în acest moment faţă de ţările din flancul estic, faţă de Europa, încearcă să creeze o stare de nelinişte, încearcă să-şi arate forţa în Marea Neagră. Nu sunt incidente care ar putea să ducă la declanşarea unui conflict”, a explicat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu | Foto – Mediafax

UPDATE ora 13:00 – CNN: O delegaţie rusă a vizitat Iranul de cel puţin două ori în ultima lună pentru a examina drone militare, potrivit lui Jake Sullivan şi unor imagini din satelit

O delegaţie rusă a vizitat un aerodrom din centrul Iranului de cel puţin două ori în ultima lună pentru a examina drone militare, potrivit Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan şi imaginilor din satelit obţinute exclusiv de CNN, citat de News.ro.

Iranul a început să prezinte Rusiei dronele Shahed-191 şi Shahed-129, cunoscute şi sub numele de UAV-uri sau vehicule aeriene fără pilot, pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, în iunie, au declarat oficiali americani pentru CNN. Ambele tipuri de drone sunt capabile să transporte rachete de precizie teleghidate.

”Avem informaţii potrivit cărora guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri, inclusiv UAV-uri capabile să utilizeze arme”, a declarat Sullivan.

UPDATE ora 10:00 – Mama Lizei, fetița cu sindrom Down care a fost ucisă în atacul de la Vinița, nu a aflat că fiica ei a murit. „Dacă îi spunem, o vom pierde”

Mama Lizei, fetița de 4 ani cu sindrom Down care a fost ucisă în atacul de la Vinița, nu a aflat că fiica ei nu mai este. Medicii se tem să o confrunte cu adevărul. „Dacă îi spunem, o vom pierde”, spun ei.

Femeia a reușit să își recapete cunoștința, în urma rănilor suferite din cauza atacului cu bombe. Ea a reușit să vorbească cu medicul care o supraveghează și are o singură întrebare: „Unde este Liza mea?”

Medicul i-a spus că fetița este internată într-un spital regional.

„El nu îi spune adevărul. Spune că nu va suporta să afle asta. Dacă îi spune că fetița a murit, vor fi două înmormântări”, a explicat bunica Lizei.

Liza, fetița cu sindrom Down care a fost ucisă în atacul de la Vinița / Sursa foto: Instagram
Liza, fetița cu sindrom Down care a fost ucisă în atacul de la Vinița / Sursa foto: Instagram

UPDATE ora 08:00 – Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete la Dnipro

Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete produs vineri la Dnipro, în centrul Ucrainei, anunţă The Guardian, citat de News.ro.

„Rachetele au lovit o hală industrială şi o stradă aglomerată de lângă ea”, a declarat guvernatorul regional, Valentyn Rezinchenko, pe pagina sa de Facebook.

Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în atac.

Dnipro este al patrulea oraş ca mărime al Ucrainei, cu peste 1 milion de locuitori.

UPDATE ora 07:00 – Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie (sud), aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie, şi cu care loveşte în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean

„Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol”, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News, citat de Agerpres.

„Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol”, la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.

Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei.

Ei „controlează situl”, a spus Petro Kotin.

„Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanţi şi camioane încărcate cu armament şi explozivi rămân staţionate pe situl centralei”, a subliniat el, considerând „insuficientă” presiunea pentru a îi face să plece şi criticând în special Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Directorul general al acesteia, Rafael Grossi, a insistat joi, potrivit unui comunicat, asupra „importanţei” ca AIEA să poată vizita centrala pentru a efectua „operaţiuni esenţiale de securitate, siguranţă şi protecţie la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina”.

Agenţia nu a mai putut merge la centrala atomică de la invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie.

Situl este ocupat de forţele ruse, dar personalul ucrainean continuă să îl opereze, a precizat comunicatul, evocând o situaţie „extrem de dificilă” din cauza „presiunii constante asupra personalului”.

Rafael Grossi şi-a reiterat „temerile tot mai mari” privind condiţiile în care se află aceşti angajaţi şi „impactul acestor condiţii asupra siguranţei şi securităţii centralei”.

În 2021, centrala a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de parcul nuclear ucrainean, mai scrie AFP.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa