Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele armate ucrainene ”au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”. „Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat”, susţine Zelenski. El a transmis că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi, în timp ce alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor. Pe de altă parte, Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin.
UPDATE ora 14:00 – Atacuri ale forțelor ucrainene la Herson
Artileria ucraineană ar fi lovit podul Antonovski de pe Nipru, care leagă orașul Herson de restul regiunii, marți dimineață.
The Antonovskiy Bridge in Kherson has been struck by Ukrainian artillery fire this morning. This is the main bridge across the Dnipro river linking Kherson city with the rest of the Oblast. pic.twitter.com/Y5SyXILH4d
— Kyle Glen (@KyleJGlen) July 19, 2022
Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian, o decizie care ar reprezenta o provocare pentru sancţiunile internaţionale împotriva programului de arme nucleare al statului nord-coreean, relatează The Guardian.
Ambasadorul Alexander Matsegora a declarat că muncitorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse în război în republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk, potrivit agenţiei de presă nord-coreene NK News.
Matsegora a spus că există ”o mulţime de oportunităţi” de cooperare economică între Coreea de Nord Nord şi republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, în pofida sancţiunilor ONU
UPDATE ora 12:00 – Dmitri Medvedev: O să fie pace în Ucraina, dar Rusia va impune condițiile
„Rusia își va atinge toate obiectivele. O să fie pace, dar în termenii noștri”, a scris pe Telegram Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
UPDATE ora 11:00 – Incident la centrala nucleară din Zaporojia. Mai multe victime au ajuns la spital
Un oficial ucrainean anunță că mai mulți militari ruși au fost răniți într-un incident care a avut loc la centrala nucleară din Zaporojia. Unele victime au murit, precizează sursa, potrivit CNN, citat de Mediafax.
Mai multe persoane au murit și cel puțin nouă soldați ruși au fost răniți într-un incident produs luni la centrala nucleară din centrul Ucrainei, a declarat primarul orașului Enerhodar.
Dmytro Orlov, care nu se află în orașul ocupat de ruși, a declarat că soldații ruși „au fost transportați de urgență la spitalul orașului cu răni de diferite grade de gravitate. Unii au fost spitalizați, iar o persoană se afla la terapie intensivă”.
De asemenea, sunt persoane decedate, a adăugat oficialul ucrainean.
„Există, de asemenea, persoane decedate, dar nu putem da numărul lor exact în acest moment”, a spus primarul.
Ucraineanul nu a spus cum s-a produs incidentul. Rușii au ocupat orașul Enerhodar și centrala nucleară Zaporojia la începutul lunii martie.
UPDATE ora 10:00 – O tânără din Ucraina a născut într-un beci în care se adăpostea de bombardamente și în care se mai aflau 31 de persoane
O tânără din Ucraina a născut într-un beci în care se adăpostea de bombardamentele ruse, fiind ajutată de mai multe rude. În aceeași locație se mai aflau alte 31 de persoane.
Ana Mordiukova are 19 ani, iar pe 23 martie se afla într-un beci din localitatea Lukaşivka, situată la 15 kilometri de Cernihiv. Cu toţii se adăposteau de trupele ruse care invadaseră satul şi care duceau lupte deschise cu armata ucraineană.
La momentul naşterii, lângă ea se aflau şi câteva rude apropiate. Pentru că nu aveau medicamente, acestea au apelat şi la militarii ruşi, aflaţi de câteva săptămâni în sat. (Citește mai multe aici…)
UPDATE ora 09:00 – Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni / Guvernul a refuzat cererea NATO, invocând principiul neutralităţii
Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni, după ce guvernul nu a dat curs unei solicitările din partea NATO pentru a nu contraveni principiului neutralităţii ţării, a transmis Departamentul Federal al Afacerilor Externe (DFAE).
Conform sursei citate, primirea de combatanţi ucraineni ar fi problematică pentru neutralitatea Elveţia, care a stat la baza politicii sale externe de peste două secole.
UPDATE ora 08:00 – Forţele ruse au tras 7 rachete Kalibr în regiunea Odesa: 6 răniţi, inclusiv un copil
Forţele ruseşti au lovit din nou regiunea Odesa, în jurul miezului nopţii, trăgând simultan şapte rachete Kalibr asupra regiunii, transmite Ukrinform, citat de News.ro.
Atacul a lovit trei case particulare. Două anexe au fost distruse şi au luat foc. Mai multe proprietăţi private, maşini, o şcoală şi un centru cultural au fost, de asemenea, avariate.
În total, şase persoane au fost rănite, inclusiv un copil. Incendiul de pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi a fost stins rapid.
UPDATE ora 07:30 – Jill Biden o va găzdui marţi pe prima doamnă a Ucrainei la Casa Albă
Soţia preşedintelui american Joe Biden, Jill Biden, o va găzdui, marţi după-amiază, pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Casa Albă, potrivit unui comunicat al Aripii de Est, transmite CNN, citat de News.ro.
Cele două femei urmează să discute în privat în timpul unei întâlniri bilaterale programate.
Biden şi Zelenska s-au întâlnit pentru prima dată în persoană în luna mai, când Jill Biden a făcut o călătorie în Ucraina. Primele doamne au comunicat, însă, înainte de întâlnirea lor.
UPDATE ora 07:00 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele armate ucrainene ”au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”.
„Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat”, susţine Zelenski. El a transmis că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi, în timp ce alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor.
Zelenski a făcut referire, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, la o fotografie cu un bărbat din Mariupol, care a ieşit pe străzile oraşului cu un steag ucrainean şi care a devenit virală.
”Acest tip este unul dintre mulţii noştri care aşteaptă întoarcerea Ucrainei şi care nu vor accepta ocupaţia sub nicio formă”, a transmis preşedintele.
El susţine că forţele armate ucrainene au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative.
”Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat. Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanţilor, identificăm şi neutralizăm colaboratorii. Perspectiva este evidentă: steagul ucrainean va fi în toate oraşele şi satele noastre. Singura întrebare este în cât timp”, a mai afirmat Zelenski, citat de News.ro.
Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează dpa.
Iuri Uşakov a afirmat că au fost obţinute rezultate concrete în cursul discuţiilor care au avut loc în martie în Turcia, înainte ca Ucraina să întrerupă contactul. Totuşi, „dacă negocierile sunt reluate acum, va fi în termeni total diferiţi”, a spus Uşakov, potrivit agenţiei de presă RBK, fără a da mai multe detalii.
„De-nazificarea” şi „demilitarizarea” Ucrainei, de asemenea cedarea regiunilor de est Doneţk şi Lugansk şi recunoaşterea Crimeei ca fiind rusă au fost numite atunci de Moscova drept condiţii pentru a pune capăt a ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială”.
UPDATE ora 05:00 – Vladimir Putin se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan. Ce va discuta liderul rus cu omologul turc și unde va avea loc evenimentul
Kremlinul a anunțat că preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni, marţi, în capitala Iranului, Teheran, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Cei doi lideri vor discuta despre mecanisme care să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene, blocate din cauza războiului. (Citește mai multe aici…)