Ucraina trebuie să „se pregătească pentru toate scenariile” în cazul centralei nucleare Zaporojie, a avertizat ministrul de interne de la Kiev. Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență din Ucraina care purtau măști de gaz și costume pentru substanțe nocive au luat parte la un exercițiu de răspuns în caz de dezastru, pe fondul temerilor privind un alt accident asemănător Cernobîlului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se întâlnește joi, la Liov, în vestul Ucrainei, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Între timp, bombardamentele rusești într-o zonă rezidențială din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au ucis miercuri seara șapte persoane și au rănit 16, a anunțat Serviciul ucrainean pentru situații de urgență.
UPDATE ora 15:00 – Exporturile de gaze rusești destinate României au fost sistate brusc joi / În restul Europei, livrările Gazprom sunt stabile sau în ușoară creștere
Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc astăzi, în România intrând în prezent doar gazele de tranzit care ajung în Ungaria, arată date analizate de Profit.ro.
Joi, în mod surprinzător, importurile de gaze rusești care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria, au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitând România cu destinația Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, notează sursa citată.
Directorul Transgaz, Ion Sterian, a declarat pentru Digi 24 că în România intră 5,3 milioane de metri cubi, din care 488.000 de metri cubi gaz rusesc. „Într-adevăr, față de zilele precedente intra mai puțin, depinde de furnizori”, a susținut Sterian, spunând că livrările sunt cu 3 milioane de metri cubi mai mici.
Sterian a insistat că România are acum un procent de 66% grad de umplere al depozitelor de gaze și va ajunge la sfârșitul lunii la peste 70%, fiind așteptat până la iarnă un procent de înmagazinare de peste 80%.
UPDATE ora 14:00 – Podul principal care leagă Crimeea de Rusia continentală trebuie „distrus”, a spus un înalt consilier prezidențial ucrainean
Podul Kerci, care are o lungime de 19 kilometri (12 mile), este principalul coridor terestru militar și civil al Moscovei către peninsulă.
„Podul este ilegal”, a spus Mykhaylo Podolyak. „Deci trebuie demontat. Nu este important cum – voluntar sau nu”, ceea ce înseamnă că podul ar putea deveni o țintă militară pentru forțele ucrainene.
About „Kerchen bridge”. As recorded in international law: Crimea – 🇺🇦. So this bridge is an illegal object, permission for the construction of which was not given by Ukraine. It harms the peninsula’s ecology and therefore must be dismantled. Not important how – voluntary or not.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 17, 2022
UPDATE ora 13:00 – Cel puțin 44.300 de ruși au murit în conflictul militar din Ucraina
Ministerul de Externe al Ucrainei a postat o actualizare cu privire la pierderile pe care le-a suferit Rusia de la începutul invaziei.
Potrivit sursei citate, cel puțin 44.300 de soldați ruși au fost uciși.
1️⃣7️⃣6️⃣ days of full-scale #Russia’s war on #Ukraine.
Information on #Russian invasion.
Losses of the Russian armed forces in Ukraine, August 18. pic.twitter.com/gxaMLeyh7u— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) August 18, 2022
UPDATE ora 12:00 – China trimite trupe în Rusia pentru un exercițiu militar comun care „nu are legătură cu situația internațională”
Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la un exercițiu comun cu Rusia și alte țări, inclusiv India, Belarus și Tadjikistan, a anunțat miercuri ministerul chinez al apărării, potrivit Reuters.
Participarea Chinei la exercițiile comune „nu are legătură cu situația internațională și regională actuală”, a precizat ministerul.
În ultimii ani au avut loc exerciții comune similare conduse de Rusia, care au implicat China.
„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică și amicală cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante și de a consolida capacitatea de a răspunde la diverse amenințări la adresa securității”, a mai adăugat armata chineză, scrie HotNews.ro.
UPDATE ora 11:00 – Ucraina trebuie să „se pregătească pentru toate scenariile” în cazul centralei nucleare Zaporojie, a avertizat ministrul de interne de la Kiev
Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență din Ucraina care purtau măști de gaz și costume pentru substanțe nocive au luat parte la un exercițiu de răspuns în caz de dezastru, pe fondul temerilor privind un alt accident asemănător Cernobîlului.
Exercițiile i-au făcut să exerseze evacuarea răniților, efectuarea de scanări cu radiații și spălarea vehiculelor contaminate.
„Nimeni nu ar fi putut prezice că trupele ruse vor trage în reactoare nucleare cu tancuri. Este incredibil”, a spus Denys Monastyrsky.
Atâta timp cât fabrica este controlată de Rusia, există „riscuri majore”, a adăugat ministrul.
UPDATE ora 10:00 – Rusia numește un nou comandant la Marea Neagră
Se pare că Rusia l-a înlocuit pe comandantul flotei sale din Crimeea din Marea Neagră, după ce exploziile au zguduit peninsula în această săptămână, scrie The Guardian.
Agenția de presă rusă RIA a citat surse care spun că Igor Osipov a fost înlocuit cu Viktor Sokolov.
Dacă informația va fi confirmată, aceasta ar dintre cele mai importante demiteri ale unui oficial militar implicat în război de până acum.
Flota Mării Negre, care are o istorie venerată în Rusia, a suferit mai multe umilințe de când Rusia a invadat Ucraina în speranța unei victorii rapide.
În aprilie, Ucraina a lovit nava amiral a Rusiei, Moskva, un crucișător imens, cu rachete Neptune. A devenit cea mai mare navă de război scufundată în război, în ultimii 40 de ani.
UPDATE ora 09:00 – Un nou atac asupra Harkovului, în noaptea de miercuri spre joi. O persoană a murit
A fost raportat un alt atac asupra celui de-al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov, în dimineața zilei de joi. Potrivit presei locale, cel puțin o persoană a fost ucisă, iar alte 18 au fost rănite în atac.
The Kyiv Independent l-a citat pe guvernatorul regional din Harkov, Oleh Syniehubov, care a spus că forțele ruse au lansat rachete asupra Harkovului în timpul nopții.
Aftermath of #Russia‘s shelling of #Kharkiv. pic.twitter.com/AhGMmafJoL
— NEXTA (@nexta_tv) August 18, 2022
UPDATE ora 08:00 – Șeful ONU a ajuns în Ucraina pentru a discuta despre situația cerealelor și despre securitatea nucleară
Secretarul general al ONU, António Guterres, a ajuns în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu președintele turc Tayyip Erdogan, în orașul de vest Lviv.
Liderii vor analiza acordul de export de cereale susținut de ONU și vor discuta „necesitatea unei soluții politice pentru acest conflict”, precum și situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de ruși.
Ukraine: @antonioguterres has arrived in Lviv, where he will meet with @ZelenskyyUa & @RTErdogan before visiting Odesa. https://t.co/cs4XHAMymI pic.twitter.com/fTi9UD3715
— United Nations (@UN) August 17, 2022
UPDATE ora 07:00 – Șapte morți după ce rușii au bombardat orașul Harkov
Un atac lansat de trupele ruse asupra Harkovului a ucis cel puțin șapte persoane și a rănit alte 16, au declarat serviciile de stat de urgență din Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că un bloc a fost „total distrus… Nu vom ierta, ne vom răzbuna”.
In #Kharkiv, seven people died and 13 were injured as a result of a #Russian attack, reports the State Emergency Service. pic.twitter.com/m0E05w6yuC
— NEXTA (@nexta_tv) August 18, 2022