LIVE | Război în Ucraina, ziua 186: Forțele ruse pun în pericol „întregul continent”, spune ministrul de Externe de la Kiev / Oamenii care locuiesc lângă centrala Zaporojie primesc pastile cu iod

LIVE | Război în Ucraina, ziua 186: Forțele ruse pun în pericol „întregul continent”, spune ministrul de Externe de la Kiev / Oamenii care locuiesc lângă centrala Zaporojie primesc pastile cu iod
Sursa foto - Caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 28/08/2022, 13:00
Actualizat: 28/08/2022, 19:26

Îngrijorările cu privire la radiațiile de la centrala nucleară Zaporojie persistă în condițiile în care Moscova și Kievul se acuză reciproc de mai multe bombardamente în zonă. Autoritățile distribuie tablete cu iod oamenilor care locuiesc în apropierea făbricii în cazul expunerii la radiații. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) încearcă să negocieze accesul la centrală pentru o misiune urgentă de inspecție „pentru a ajuta la stabilizarea situației de securitate și securitate nucleară de acolo”. 

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 19:26 Bombardamente în jurul centralei Zaporojie: Anunțul zilei despre creșterea radiațiilor

Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, au declarat oficialităţi locale agenţiei Reuters. Ministerul apărării de la Moscova a comunicat că ucrainenii bombardează zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal, scrie Agerpres.

Compania ucraineană Enerhoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri.

Centrala a fost ocupată de forţele ruse încă din martie, la începutul invaziei în Ucraina, iar ulterior Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa.

UPDATE ora 18:43 – Expert militar ucrainean: Vladimir Putin ar putea fi pregătit să desfășoare arme nucleare tactice în Crimeea

Vladimir Putin ar putea fi pregătit să desfășoare arme nucleare tactice în Crimeea, transmite Centrul ucrainean pentru strategii de apărare. Potrivit Alinei Frolova, director general al Centrului pentru Strategii de Apărare, armata rusă a trimis o unitate specială în peninsula Crimeea.

Alina Frolova a mai spus, în cadrul unei conferințe de presă, că în Crimeea, ocupată temporar de ruși, există toate semnele desfășurării de arme nucleare tactice.

Ea a menționat: „Rachetele rusești pot ajunge din Crimeea în orice capitală europeană. Influența amenințării rusești se resimte în Marea Caspică, Marea Baltică și Marea Mediterană”.

UPDATE ora 16:30 – Sfârșitul domniei și chiar al vieții lui Putin este aproape, crede istoricul Armand Goșu: ”Într-un un an, un an şi jumătate maxim”

Sfârșitul domniei lui Putin și chiar al vieții liderului de la Kremlin ar putea veni într-un an, un an şi jumătate cel mult. Declarația a fost făcută de istoricul român Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, la un post de televiziune.

Armand Goşu a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, cum crede că va sfârşi Putin, dacă va fi dat jos de popor, de serviciile de informaţii sau va părăsi funcţia prin moarte naturală.

“Scoateţi ”moarte naturală” şi presupun că va fi o combinaţie între servicii şi nişte mişcări de protest”, a precizat istoricul, potrivit news.ro.

UPDATE ora 15:00 – Boris Johnson dă vina pe Putin pentru costul vieții în Anglia: facturile la energie, „amețitoare”

Premierul în funcție al Marii Britanii, Boris Johnson, dă vina pe Rusia pentru criza costului vieții în Regat și admite că facturile la energie vor fi „amețitoare” la iarnă, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Boris Johnson a recunoscut că facturile la energie vor fi „amețitoare” în această iarnă, iar costul încălzirii este deja „înspăimântător” pentru unii.

Scriind în The Mail on Sunday, premierul demisionar l-a acuzat pe Vladimir Putin pentru agravarea crizei și a afirmat că președintelui rus „îi place” această situație.

Și, deși Johnson a avertizat că lunile următoare ar putea fi „foarte grele”, el a insistat că viitorul Regatului Unit „va fi de aur”.

El a scris: „Invazia lui Putin în Ucraina a fost cea care a speriat piețele energetice. Războiul lui Putin este cel care îi costă pe consumatorii britanici. Acesta este motivul pentru care factura dvs. de energie se dublează. Mă tem că Putin știe acest lucru. Îi place acest lucru. Și vrea ca noi să cedăm”.

Boris Johnson a susținut că președintele crede că politicienii europeni „moi” vor relaxa sancțiunile „și vor merge să cerșească pentru petrolul și gazele rusești” pe măsură ce se instalează iarna. Dar a avertizat că retragerea sprijinului din Ucraina ar fi „o nebunie totală” și a insistat că poziția lui Putin „devine tot mai slabă” cu fiecare lună care trece.

Marea Britanie ar putea renunța la restricțiile anti-COVID la finalul acestei luni
Sursa foto: Shutterstock

UPDATE ora 14:00 – Ministrul de Externe al Ucrainei: Forțele rusești pun în pericol „întregul continent”

Forțele rusești pun „întregul continent în pericol” prin utilizarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, ca bază militară, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Centrala din Zaporojie a fost supusă recent unor bombardamente severe, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri.

Au fost exprimate temeri că luptele ar putea provoca o scurgere de radiații.

„Timp de decenii, siguranța nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic”, a declarat Dmitro Kuleba, referindu-se la dezastrul de la Cernobîl din 1986, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

„Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruși trebuie să iasă din centrală, nu au ce căuta acolo”, spune el.

UPDATE ora 13:00 – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, duminică, la sediul MAE, pe secretarul general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI), Kitack Lim, discuţiile vizând impactului agresiunii Federaţiei Ruse în privinţa exporturilor de cereale din Ucraina pe cale maritimă, care afectează securitatea alimentară la nivel global, precum şi libertatea de navigaţie în Marea Neagră

Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au discutat cu privire la stadiul implementării Acordului privind cerealele din Ucraina – Black Sea Grain Initiative, încheiat la Istanbul, la 22 iulie 2022, ca urmare a acceptării de către Ucraina, Federaţia Rusă şi Turcia a planului în acest sens al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat importanţa implementării acestui acord conform angajamentelor asumate de părţi, menţionând necesitatea asigurării unui transport maritim sigur în Marea Neagră, în lipsa căruia securitatea alimentară la scară globală este ameninţată, precizează sursa citată.

Totodată, şeful diplomaţiei române a atras atenţia asupra importanţei asigurării libertăţii de navigaţie în Marea Neagră şi a siguranţei transportului maritim, „inclusiv prin acţiunea comunităţii internaţionale, în contextul măsurilor restrictive extinse introduse unilateral de Federaţia Rusă sub pretextul derulării acţiunilor militare şi al prezenţei minelor marine”.

Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul acordat de România Ucrainei „în contextul agresiunii nejustificate, neprovocate şi ilegale a Rusiei împotriva statului vecin”, menţionând că acesta este centrat pe ajutorul umanitar oferit celor peste 2,1 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţara noastră şi pe măsurile de facilitare a exporturilor ucrainene de cereale.

Foto: Mediafax Foto

UPDATE ora 12:00 – Doi morți după ce trupele ruse au atacat Bakhmut

Două persoane au fost ucise în urma unor atacuri rusești asupra lui Bakhmut, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.

Orașul din est este o țintă importantă pentru forțele ruse și separatiste care doresc să preia controlul asupra părților din Donețk pe care nu le dețin.

Associated Press a raportat, de asemenea, că oficialii guvernului local au afirmat că, în regiunea Mykolaiv, la Marea Neagră, o persoană a fost ucisă și o alta rănită în urma unor atacuri rusești.

UPDATE ora 11:00 – Rusia a pierdut „zeci de mii” de soldați și „rămâne neclar” cum va recruta mai mulți, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie

Rusia a pierdut „zeci de mii” de soldați și nu este, deocamdată, clar cum va încerca să recruteze mai multe trupe.

Conform autoritățile britanice, citate de The Guardian, Rusia a pierdut zeci de mii de militari; foarte puțini soldați noi sunt recrutați; iar recruții nu sunt, din punct de vedere tehnic, obligați să servească în afara teritoriului rus.


UPDATE ora 10:00 – Ucrainenii susțin că rușii continuă să răpească locuitori din Herson

Ucrainenii susțin că autoritățile de ocupație rusă continuă să răpească civili din Herson, pe care îi iau din propriile case.

Administrația regională Herson raportează că autoritățile de ocupație ruse au răpit trei bărbați și o femeie. Rușii au intrat în casele acestora sub pretextul că au căutat arme, scrie Kyev Independent, citat de Digi24.

Au furat tot ce au putut din locuințe, iar apoi i-au luat pe proprietari și i-au dus în direcții necunoscute. Între timp, ucrainenii prinși de ruși, care apoi reușesc să scape povestesc despre interogatorii în care sunt bătuți și agresați.

UPDATE ora 08:00 – Ministrul de externe din Germania a asigurat Ucraina că va primi sprijinul țării ei în războiul împotriva Rusiei în anii următori

Ministrul de externe Annalena Baerbock a asigurat Ucraina de sprijinul Germaniei în războiul împotriva Rusiei în anii următori, dacă va fi necesar, transmite duminică dpa, citată de Agerpres.

„Din păcate, trebuie să presupunem că Ucraina va avea în continuare nevoie de noi arme grele de la prietenii săi vara viitoare”, a declarat Baerbock pentru ziarul german Bild am Sonntag.

„Ucraina apără libertatea şi pacea şi pentru noi. Iar noi îi sprijinim financiar şi militar – şi asta atât timp cât este necesar. Punct”, spuse Baerbock.

Ea a avertizat, de asemenea, că războiul „ar putea continua ani de zile”, dar a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin s-a înşelat crezând că Ucraina va cădea în câteva săptămâni.

Baerbock a apărat pretenţia Ucrainei asupra Peninsulei Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014.„Totodată, Crimeea aparţine Ucrainei. Lumea nu a recunoscut niciodată anexarea din 2014, care a fost împotriva dreptului internaţional”.

Avertizându-i pe germani să nu permită oboselii războiului să se instaleze la şase luni de la începutul conflictului, Annalena Baerbock a recunoscut că oamenii „simt acum consecinţele războiului energetic al lui Putin în propriile lor buzunare”.

„Divizarea socială a Europei face parte din războiul lui Putin. Trebuie să împiedicăm acest lucru. Va fi un drum nesigur, dar face parte din responsabilitatea noastră politică să atenuăm dezechilibrele sociale rezultate din preţurile ridicate la energie”.

De asemenea, ministrul german de externe a respins categoric cererile formulate de unii politicieni ca guvernul să aprobe conducta Nord Stream 2 din Marea Baltică pentru a permite un volum mai mare de livrări de gaze ruseşti cu scopul evitării unei crize la sfârşitul acestui an.

UPDATE ora 07:00 – Temerile cu privire la o potențială scurgere de radiații la centrala nucleară Zaporojie persistă

Operatorul energetic de stat al Ucrainei a avertizat că există „riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare de substanțe radioactive” la centrala ocupată de Rusia. Autoritățile distribuie pastile cu iod oamenilor care locuiesc în apropierea făbricii în cazul expunerii la radiații.

Rusia și Ucraina au lansat noi acuzații că ar fi bombardat zona din jurul centralei nucleare, cea mai mare din Europa. Trupele Moscovei „au bombardat în mod repetat” locul centralei sâmbătă, a declarat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că trupele ucrainene „au bombardat teritoriul stației de trei ori” în ultima zi.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) încearcă să negocieze accesul la centrală pentru o misiune urgentă de inspecție „pentru a ajuta la stabilizarea situației de securitate și securitate nucleară de acolo”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri