LIVE | Război în Ucraina, ziua 196: Ucraina recunoaște că a provocat exploziile de la baza militară rusă din Crimeea / Rusia reia bombardamentele în jurul centralei de la Zaporojie / Ucraina cere populației să evacueze zona

Publicat: 07 09. 2022, 15:00
Actualizat: 07 09. 2022, 22:31
Sursa foto: Profimedia

Ziua 196 de lupte pe teritoriul Ucrainei. SUA acuză Rusia că achiziţionează arme de la Coreea de Nord / Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este recunoscător Ursulei von der Leyen şi liderilor europeni pentru restricţiile privind vizele pentru cetăţenii ruşi, subliniind faptul că „teritoriul european nu poate fi folosit pentru turism sau cumpărărturi de cei care în Rusia susţin scindarea şi batjocorirea Europei” / Noul prim-ministru al Marii Britanii Liz Truss a avut o conversație telefonică cu Volodimir Zelenski și a promis „sprijinirea deplină” a Ucrainei.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22.27 – Ucraina recunoaște că a provocat exploziile de la baza militară rusă din Crimeea. Inițial a negat că s-ar afla în spatele atacurilor

Ucraina recunoaște că a lansat o serie de atacuri aeriene asupra unei baze militare folosite de ruși în Crimeea la mai bine de o lună de la producerea evenimentelor, după ce inițial a negat că s-ar afla în spatele acestora.

Un atac cu rachetă produs la începutul lunii august a vizat baza militară rusă Saky. O persoană a murit atunci, iar ucrainenii au refuzat să își recunoască implicarea și chiar au pus explozia pe seama țigărilor aruncate de soldații ruși, potrivit BBC.

Recunoașterea confirmă o extindere semnificativă a conflictului în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Autoritățile ucrainene au cerut miercuri locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona pentru propria siguranță după ce forțele ruse au reluat bombardamentele, în ciuda cererilor repetate ale ONU de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei.

Moscova și Kievul se acuză reciproc că bombardează centrala nucleară, cea mai mare din Europa, riscând un dezastru nuclear.

„Fac un apel către locuitorii din raioanele adiacente centralei nucleare Zaporojie …. evacuați! Găsiți o modalitate de a ajunge pe teritoriul controlat (ucrainean)”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk într-o postare pe Telegram.

UPDATE ora 15:00 – Rusia extinde sancţiunile împotriva responsabililor militari din UE

Rusia a declarat miercuri că impune sancţiuni pentru un număr mai mare de responsabili ai Uniunii Europene ca răspuns la ceea ce Moscova afirmă că este o politică „antirusească neprietenoasă” a Occidentului, relatează Reuters, citând un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Potrivit MAE rus, Rusia interzice intrarea pe teritoriul său pentru un număr de lideri militari europeni, înalte personalităţi din domeniul securităţii şi reprezentanţi ai companiilor de armament, fără să menţioneze vreun nume.

Anterior, vorbind la Forumul Economic Estic din Vladivostok, în Extremul Orient, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că se opune unui răspuns simetric al Moscovei prin limitarea acordării de vize pentru cetăţenii UE în Rusia, ca răspuns la decizia Uniunii Europene de a restricţiona eliberarea de vize pentru ruşii care vor să călătorească în UE, relatează EFE.

„Nu vom permite nimănui să ne impună vreun tip de decizie (…). Nu trebuie să facem nimic care să contravină intereselor noastre”, a declarat Putin, citat de Agerpres.

Putin a spus în glumă că şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-ar putea supăra pe el, pentru că „Ministerul de Externe răspunde mereu simetric”, calificând drept „scuipat” decizia europeană de a restricţiona eliberarea de vize pentru ruşi.

„Suntem interesaţi ca tinerii să vină să studieze aici. De ce să îi blochezi? Suntem interesaţi ca firmele să vină şi să lucreze aici, în pofida tuturor restricţiilor”, a explicat el.

Potrivit lui Putin, „sunt mulţi oameni de afaceri care iubesc Rusia, care vizitează ţara şi vor să lucreze aici”.

UPDATE ora 14:00 – Oficial ucrainean: Rusia nu poate dicta unde ar trebui să-și trimită Ucraina cerealele

Un consilier prezidențial ucrainean a descris plângerile Rusiei cu privire la un acord de referință care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile din Marea Neagră drept „uimitoare”.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei Volodymyr Zelenskiy, a declarat pentru Reuters: „Acordurile semnate la Istanbul… privesc doar o problemă, și anume transferul navelor de marfă prin Marea Neagră”

El a adăugat: „Rusia nu poate dicta unde ar trebui să-și trimită Ucraina cerealele, iar Ucraina nu dictează același lucru Rusiei”

UPDATE ora 13:00 – Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie

Ucraina ia în considerare închiderea centralei sale nucleare Zaporojia, ocupată de Rusia, din motive de siguranță și este îngrijorată de rezervele de motorină utilizate pentru generatoarele de rezervă, potrivit expertului de top în securitate nucleară de la Kiev.

„Opțiunea de a opri stația este în curs de evaluare”, a spus Oleh Korikov în timpul unei conferințe de presă de miercuri, notează The Guardian.

Sursă: stirileprotv.ro

UPDATE ora 12:00 – Vladimir Putin: „Occidentul este pe cale de a eșua, viitorul este în Asia”

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că a subminat economia mondială, cu ceea ce el a prezentat drept o tentativă zadarnică şi agresivă a Vestului de a-şi impune hegemonia.

El a susţinut că puterile în ascensiune din Asia reprezintă viitorul.

SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă pentru ceea ce Putin prezintă drept o ‘operaţiune militară specială’ în Ucraina, răspuns care – potrivit Kremlinului – echivalează cu o declaraţie de război.

Adresându-se Forumului Economic Estic de la Vladivostok, în Extremul Orient, Putin a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei au înlocuit pandemia de COVID-19 ca principală ameninţare pentru economia mondială.

„Vorbesc despre febra sancţiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinentă şi agresivă de a impune modele de comportament altor ţări, de a le priva de suveranitatea lor şi de a le subordona voinţei lor”, a declarat Putin.

UPDATE ora 11:00 – Biden respinge cererea Kievului de a declara Rusia ”stat terorist”

Administraţia americană consideră că ar fi contraproductiv, în situaţia actuală, să califice Rusia drept ”stat terorist”, respingând astfel îndemnuri în acest sens ale Kievului şi ale unor congresmeni americani, relatează AFP, citată de News.ro.

Întrebat despre acest lucru, preşedintele american Joe Biden a răspuns luni printr-un ”nu” laconic şi a pus astfel capăt mai multor luni de tergiversări americane, cel puţin în mod public, în acest subiect.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, îndemnată marţi să explice răspunsul lui Biden, a declarat că o asemenea calificare ”nu este mijlocul cel mai eficient şi nici cel mai puternic de a cere ca Rusia să dea socoteală” pentru invazia Ucrainei.

Ea a precizat că acest lucru ar putea dăuna eforturilor de a trimite ajutoare umanitare în Ucraina.

O astfel de calificare ar putea totodată ”submina (coaliţia) multilaterală fără precedent care a fost atât de eficientă în a cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi capacităţii noastre de a susţine Ucraina” în negocieri, a adăugat ea.

Calificarea drept stat care ”susţine terorismul” de către prima economie mondială are consecinţe vaste şi expune băncile şi întreprinderile americane unor proceduri judiciare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la sfârşitul lui iunie ca Rusia să fie recunoscută drept un ”stat care susţine terorismul”, la o zi după un atac aerian rus al unui centru comercial, soldat cu 18 morţi.

UPDATE ora 10:00 – Xi Jinping și Vladimir Putin se vor întâlni față în față săptămâna viitoare – presa de stat

Liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin se vor întâlni în marja unui summit în Uzbekistan săptămâna viitoare, a declarat miercuri reporterilor trimisul Rusiei la Beijing, Andrey Denisov, potrivit agenției ruse de știri de stat Tass, citată de CNN.

Întâlnirea dintre Xi și Putin este așteptată la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Aceasta ar fi prima întâlnire față în față între cei doi lideri, care au stabilit o relație strânsă, după invazia rusă în Ucraina la începutul acestui an, scrie Mediafax.

De asemenea, aceasta ar fi prima călătorie în străinătate pentru Xi de la începutul pandemiei de coronavirus.

Summitul OCS va avea loc între 15 și 16 septembrie la Samarkand.

Vladimir Putin și Xi Jinping / Sursă Foto: Profimedia

UPDATE ora 09:00 – Washingtonul acuză Rusia că achiziţionează arme de la Coreea de Nord

Rusia achiziţionează o cantitate mare de arme şi muniţie din Coreea de Nord pentru a fi folosite în Ucraina, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

„Acest lucru dovedeşte situaţia în care se află Rusia în ceea ce priveşte logistica şi aprovizionarea”, a adăugat el. „Credem că lucrurile merg prost pentru Rusia pe acest front”, scrie AFP, citată de News.ro.

Un oficial american a declarat anterior, sub rezerva anonimatului, că Ministerul rus al Apărării este în proces de a procura din Coreea de Nord rachete şi obuze de artilerie în valoare de milioane de dolari „pentru a le folosi pe câmpul de luptă din Ucraina”.

UPDATE ora 08:00 – Preşedintele Ucrainei: Europa nu este un loc de promenadă pentru criminalii ruşi şi pentru cei care îi susţin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este recunoscător Ursulei von der Leyen şi liderilor europeni pentru restricţiile privind vizele pentru cetăţenii ruşi, subliniind faptul că „teritoriul european nu poate fi folosit pentru turism sau cumpărărturi de cei care în Rusia susţin scindarea şi batjocorirea Europei”.

„Uniunea Europeană a făcut un pas semnificativ în problema vizelor privind cetăţenii Rusiei”, a spus Zelenski în alocuţiunea sa. „Comisia Europeană a aprobat o propunere de suspendare a regimului simplificat de vize în vigoare în prezent între UE şi Rusia”, a continuat el, citat de News.ro.

„Desigur, aceasta nu este încă o interdicţie completă a vizelor. Dar acest lucru demonstrează deja cetăţenilor statului terorist că poartă o anumită responsabilitate morală pentru agresiunea statului lor împotriva Ucrainei şi a întregii Europe”

UPDATE ora 07:00 – Liz Truss promite „sprijin deplin” Ucrainei

Noul prim-ministru al Marii Britanii Liz Truss a vorbit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și a promis „sprijinirea deplină” a Ucrainei.

Truss a reiterat „sprijinul ferm” al Regatului Unit pentru libertatea și democrația Ucrainei, se arată într-un comunicat publicat de Downing Street, citat de The Guardian.

Zelenski și Truss au discutat despre necesitatea consolidării securității globale și măsurile necesare pentru a tăia fondurile care alimentează „mașina de război” a lui Putin.

Premierul a afirmat, în acest context, că este vital că șantajul Rusiei nu descurajează Occidentul. Ea a subliniat, de asemenea, importanța de a ne asigura că „Regatul Unit și aliații noștri continuă să construiască independența energetică.”

Zelenski i-a adresat o invitație noului premier britanic să viziteze Ucraina.