LIVE | Război în Ucraina, ziua 211: Volodimir Zelenski cere ca Rusiei să-i fie retras dreptul de veto la ONU: „Cerem o pedeapsă corectă” / Ucraina anunță schimbul a 215 prizonieri militari, între care şeful apărării de la Azovstal

LIVE | Război în Ucraina, ziua 211: Volodimir Zelenski cere ca Rusiei să-i fie retras dreptul de veto la ONU: „Cerem o pedeapsă corectă” / Ucraina anunță schimbul a 215 prizonieri militari, între care şeful apărării de la Azovstal
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/09/2022, 13:00
Actualizat: 22/09/2022, 21:26

Președintele Volodimir Zelenski a cerut ca un tribunal special al Națiunilor Unite să impună „pedepse corecte” Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, inclusiv sancțiuni financiare și privarea Moscovei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate. Între timp, Vladimir Putin pare că a fost părăsit până și de Recep Tayyip Erdogan, pe care-l considera prietenul său. 

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 21.20 – Novaia Gazeta dezvăluie un paragraf secret din ordinul de mobilizare semnat de Putin. Câți militari ar putea fi trimiși pe front

A fost făcut public un paragraf secretizat din ordinul semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială. Acest paragraf ținut ”la secret” ar permite ministerului Apărării să încorporeze un milion de oameni, dezvăluie publicația rusă independentă Novaia Gazeta, care citează o sursă de la Kremlin.

La scurt timp de la discursul susținut miercuri dimineața de Putin, pe site-ul portalului de informații juridice a fost publicată o versiune scanată a decretului privind mobilizarea care a fost redactat de Ministerul rus al Apărării. (Citește continuarea aici)

UPDATE ora 16:00 – Medvedev amenință: Rusia, pregătită să apere nuclear teritoriile cucerite în Ucraina!

Fostul preşedinte Dmitri Medvedev a declarat că toate armele din arsenalul Federației Ruse, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile cucerite în Ucraina.

Într-o declarație făcută pe contul personal de Telegram și preluată inclusiv de Reuters, Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat că referendumurile organizate în patru regiuni din Ucraina vor avea loc şi că „nu există cale de întoarcere”.

Rusia a anunţat că nu doar capacităţile mobilizate, ci şi orice arme ruseşti, inclusiv armele nucleare strategice şi armele bazate pe noi principii, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecţie” – Dmitri Medvedev

UPDATE ora 15:00 – Viktor Orban nu vrea prelungirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei în 2023

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a semnalat intenţia de a nu prelungi sancţiunile împotriva Rusiei după luna decembrie, precizând că va prezenta poziţia sa Uniunii Europene, în contextul relaţiilor bune dintre Budapesta şi Moscova.

În cursul unei reuniuni a formaţiunii Fidesz (centru-dreapta) în Balatonalmádi, Viktor Orban a declarat că sancţiunile antiruse aplicate de „birocraţii de la Bruxelles” ca reacţie la invazia în Ucraina generează inflaţie şi probleme economice semnificative. „Sancţiunile cauzează probleme economice, criză energetică şi inflaţie”, a afirmat Viktor Orban, conform publicaţiei Magyar Nemzet, citată de revista Der Spiegel.

Premierul Ungariei a notat că va exista în noiembrie o oportunitate de revizuire a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, semnalând că el nu mai vrea prelungirea măsurilor împotriva Rusiei după luna decembrie.

„Sancţiunile Bruxellesului au împins Europa într-o criză energetică”, a comentat Viktor Orban într-un mesaj postat pe Facebook, conform agenţiei Reuters, scrie Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock

UPDATE ora 14:00 – Trei soldați au fost uciși după o explozie în Melitopol, sud-estul Ucrainei

Trei soldați ar fi fost uciși după o explozie într-o piață aglomerată din Melitopol, sud-estul Ucrainei, în ajunul referendumurilor care ar putea duce la anexarea efectivă a 4 regiuni la Rusia. Numărul victimelor civile este neclar, conform Mediafax.

Melitopol a fost unul dintre primele orașe care au căzut în mâinile Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie. Acesta se află în regiunea Zaporijjea, una dintre cele 4 în care va avea loc un referendum privind aderarea la Rusia.

Oficialii ucraineni și cei instalați de Rusia se acuză reciproc pentru explozie.

UPDATE ora 13:00 – AIEA: Situația de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că situația de la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, „continuă să se deterioreze”.

Prezent la o reuniune desfășurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron, Grossi a spus că a discutat despre situația de la Zaporojie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o în marja Adunării Generale a ONU.

UPDATE ora 12:00 – Miniștrii statelor UE au decis să pregătească noi sancțiuni la adresa Rusiei. Declarațiile lui Bogdan Aurescu

Miniștrii de externe ai statelor Uniunii Europene, inclusiv Bogdan Aurescu, șeful diplomației române – care au discutat la o reuniune extraordinară informală convocată la New York – au semnat o declarație comună prin care au condamnat „acțiunile foarte recente de escaladare ale Rusiei în contextul agresiunii ilegale, neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei”, inclusiv prin adoptarea unui nou pachet de sancțiuni.

UPDATE ora 11:30 – Panica a cuprins Rusia, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială: Sunt cozi la granițele cu Georgia și Finlanda, iar avionale care circulă pe curse externe sunt arhipline

Anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a semănat panică în rândul rușilor. Oamenii au început să caute soluții pentru a fugi din țară, de frica de a fi trimiși pe front. De aceea, deloc întâmplător, granițele cu Finlanda și Georgia au fost luate cu asalt de moscoviții care vor să scape de război.


(Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 11:00 – Cea mai populară pisică din Ucraina, fugită din calea bombelor, a revenit în Ucraina

Cel mai popular motan din Ucraina, Stepan, fugit în urmă cu câteva luni din calea bombelor, a revenit din Franța în Ucraina, alături de „iubită”, și continuă strângerea de fonduri.

Motanul a trăit în Franța timp de mai multe luni alături de proprietarul său, după ce apartamentul lor din Harkov a fost distrus de o rachetă rusească, conform Mediafax.

UPDATE ora 10:00 – Dosare penale pe numele locuitorilor din Uzbekistan care pleacă să lupte de parte rușilor

Procurorii din Uzbekistan i-au avertizat pe cetățeni să nu se alăture armatelor străine după ce Rusia a oferit cetățenia rapidă celor care se înscriu să lupte în război, iar Ucraina a spus că a capturat mai multe persoane din această țară care luptau alături de ruși, relatează Reuters.

„Cei care luptă în conflicte militare în străinătate se confruntă cu urmărire penală în temeiul legii”, a anunțat procurorul general al națiunii din Asia Centrală într-un comunicat transmis miercuri seara.

Un videoclip difuzat în rețelele de socializare ucrainene în această lună arăta doi uzbeci capturați în luptele dintre forțele ucrainene și ruse; deţinuţii au spus că au fost recrutaţi la Moscova.

Sute de mii de uzbeci locuiesc sau călătoresc în mod regulat în Rusia pentru a-și găsi de lucru și pentru a-și asigura familiile acasă; unii lucrează ilegal și riscă să fie deportați.

Parlamentul Rusiei a adoptat săptămâna aceasta o lege care oferă cetățenie rapidă străinilor care se alătură armatei sale, ca parte a unor eforturi mai ample de consolidare a armatei pe fondul eșecurilor din Ucraina, care a inclus și mobilizare parțială.

UPDATE ora 09:00 – Ucraina a anunţat schimbul a 215 prizonieri militari, între care şeful apărării de la Azovstal

Ucraina a anunţat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, inclusiv şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă, informează AFP, citată de News.ro.

„Am reuşit să eliberăm 215 de oameni”, cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse în februarie, a declarat la televiziune şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv pe fostul deputat Viktor Medvedciuk, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.

UPDATE ora 08:00 – Putin, părăsit și de Erdogan! Turcia condamnă în termeni duri referendumurile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina!

Vladimir Putin este tot mai singur pe scena internațională și se pare că a fost părăsit până și de Recep Tayyip Erdogan, pe care-l considera prietenul său. Turcia tocmai ce a condamnat în termeni duri referendumurile pentru independență organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina.

UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski cere ca Rusiei să-i fie retras dreptul de veto la ONUPreședintele Volodimir Zelenski a cerut ca un tribunal special al Națiunilor Unite să impună „pedepse corecte” Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, inclusiv sancțiuni financiare și privarea Moscovei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate, scrie Reuters.

Discursul lui Zelenski în fața liderilor mondiali prezenți la Adunarea Generală a ONU a avut loc miercuri, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare în timp de război de la cel de-al Doilea Război Mondial și a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia în ceea ce el a prezentat ca fiind o confruntare definitorie între Est și Vest.

Moscova intenționează să înroleze aproximativ 300.000 de soldați, într-o escaladare aparentă a invaziei sale în Ucraina, care a început în februarie și care s-a soldat cu mii de morți, milioane de persoane st strămutate și orașele reduse la ruine.

„A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă corectă”, a declarat Zelenski în fața organismului ONU. „Ar trebui creat un tribunal special pentru a pedepsi Rusia pentru crima de agresiune împotriva statului nostru… Rusia ar trebui să plătească pentru acest război cu bunurile sale”, a mai spus președintele ucrainean, îndemnând ONU să „elimine dreptul de veto” al Rusiei în calitate de membru al Consiliului de Securitate.

Zelenski a prezentat ceea ce a spus că sunt cinci condiții nenegociabile pentru pace. Printre acestea se numără pedepsirea agresiunii rusești, restabilirea securității și integrității teritoriale a Ucrainei și garanții de securitate.

Numeroși delegați de la ONU l-au ovaționat pe Zelenski la finalul discursului său, transmite Mediafax.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?