Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE | Război în Ucraina, ziua 597: Ucrainenii au început să producă rachete proprii cu o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri ca să atace Rusia

LIVE | Război în Ucraina, ziua 597: Ucrainenii au început să producă rachete proprii cu o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri ca să atace Rusia

LIVE | Război în Ucraina, ziua 597: Ucrainenii au început să producă rachete proprii cu o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri ca să atace Rusia
Imagine de război - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski - Caracter ilustrativ

Războiul din Ucraina intră vineri în ziua cu numărul 597, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara care se află  într-un conflict armat cu Rusia din 24 februarie 2022.

UPDATE 4: Zelenski și Rutte au vizitat Portul Odesa de la Marea Neagră

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul olandez Mark Rutte au vizitat vineri portul Odesa de la Marea Neagră, informează The Guardian.

Potrivit președintelui ucrainean, Kievul depune eforturi pentru a-și consolida poziția în Marea Neagră pentru a putea continua exporturile de cereale, care sunt vitale pentru asigurarea veniturilor bugetare în urma unei creșteri a cheltuielilor pentru apărare după invazia Rusiei de anul trecut.

„Lucrăm cu partenerii pentru a proteja în mod corespunzător aceste coridoare și pentru a ne consolida pozițiile în Marea Neagră”, a spus Zelenski într-o conferință de presă comună cu Rutte.

Regiunea Odesa a fost supusă frecvent atacurilor rusești cu rachete și drone, iar Zelenski și Rutte au vizitat portul avariat.

În august, Ucraina a anunțat un nou coridor în Marea Neagră, după ce Moscova s-a retras dintr-un acord care permitea exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters.

UPDATE 3: Ucrainenii au început să producă rachete proprii cu o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri ca să atace Rusia

În timpul contraofensivei din sud, a devenit clar că Forțele Armate au o mare nevoie de  rachete cu rază lungă de acțiune pentru a învinge logistica Rusiei aflată mult în spatele frontului. De curând, Ucraina a început producția de rachete proprii capabile să lovească ținte la distanțe de până la 1.000 de km, a declarat Mikhailo Podolyak, fost consilier al Biroului președintelui Ucrainei.

El subliniază că Ucraina are propriile modele de arme cu rază lungă de acțiune, dar are nevoie de investiții financiare pentru a extinde capacitatea de producție.

„Forțele de apărare ale Ucrainei au obținut un succes considerabil în utilizarea dronelor de atac cu rază lungă de acțiune , care au lovit ținte inamice chiar și în regiunea Moscovei. Cu toate acestea, pentru a obține o paritate deplină în ceea ce privește armele de lovire cu agresorul, armata noastră are nevoie de alte tipuri de arme.

Dacă vrem să avem paritate, avem nevoie nu doar de producția de drone, ci și de producția de rachete. Și am elaborat deja mostre experimentale care au o rază de acțiune de 750-1000 de kilometri”, a declarat Podolyak.

„Ucraina nu poate construi, de exemplu, o mie de rachete sau două mii de rachete în jumătate de an . Dar există producție, noi investim totul în ea. Ați văzut forumul industriilor de apărare , unde au fost semnate peste 20 de contracte preliminare privind producția militară. Statul a trecut, funcționează”, a asigurat fostul oficial ucrainean, potrivit 24tv.ua.

UPDATE 2: Încă o dronă rusească cu explozibil la bord a căzut în România, formând un crater în Tulcea

În noaptea de 11 spre 12 octombrie 2023, o dronă cu explozibil la bord a aterizat în România, în apropierea satului Plauru din comuna Ceatalchioi, județul Tulcea.

Aeronava fără pilot s-a prăbușit într-o zonă nelocuită, acoperită de vegetație, în apropierea malului românesc al brațului Chilia, care delimitează granița dintre România și Ucraina. Incidentul a fost confirmat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în dimineața zilei de 12 octombrie 2023.

Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au efectuat atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene, în apropierea graniței cu România. MApN a monitorizat situația aeriană în timp real și a activat procedurile de Poliție Aeriană pentru a proteja zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a fost ridicată la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

Pe baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră cu privire la un posibil impact pe teritoriul României, în apropierea localității Plauru, echipe ale MApN au fost trimise în zonă pentru investigarea situației. La aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru, în jurul orei 5.00, echipele din teren au descoperit un crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație din apropierea malului drept al Brațului Chilia.

Măsuri de securizare au fost luate în zona respectivă, iar structurile competente au fost notificate pentru a ridica probe și a efectua investigații, conform procedurilor. Forțele MApN vor continua să monitorizeze spațiul aerian și să investigheze zonele cu potențiale riscuri.

Acest incident reprezintă al patrulea caz în care o dronă din contextul războiului din Ucraina a aterizat pe teritoriul României, însă este prima dată când aeronava conținea explozibil. Craterul rezultat în urma exploziei are aproximativ 1,5 metri adâncime. Se presupune că drona nu a fost interceptată de apărarea antiaeriană a Ucrainei, ci a deviat de la traiectorie, deoarece explozia a avut loc la sol, potrivit romanialibera.ro.

UPDATE 1: 4 zile și 4 nopți de bombardamente la Avdivka. Se dau lupte pe viață și pe moarte pentru fiecare cm de pământ

În orașul Avdivka, regiunea Donețk, situația rămâne foarte dificilă pentru a patra zi la rând. Rușii și-au intensificat bombardamentele și încearcă să avanseze cu ajutorul vehiculelor blindate. Soldații ucraineni își mențin cu greu pozițiile, transmite Vitaliy Barabash, șeful administrației militare a orașului Avdivka.

„Luptele continuă pentru a patra zi și cu adevărat fără pauză. Se dau atât bătălii cu focuri de armă, cât și dueluri de artilerie. Rușii folosesc tot ce au la dispoziție. Aviația lor este activă. Au avut loc mai multe lovituri antiaeriene asupra orașului însuși. Nici măcar nu au numărat pozițiile – erau foarte multe – au fost trase sute de focuri de armă asupra pozițiilor. Zeci pe noapte în orașul însuși. Atacurile nu se opresc nici ziua, nici noaptea – (rușii – n.r.) se târăsc ca niște gândaci, sunt foarte mulți.

Ieri s-au folosit foarte mult blindatele, rușii au mărșăluit în coloane. Au foarte mult echipament și personal, aduc carne de tun proaspătă în continuu”.

Rusia a început operațiuni active în direcția Avdivka pentru a distrage atenția forțelor armate și pentru a le împiedica să avanseze în direcția Sud sau Zaporojie.

Forțele rusești au capturat 4,5 kilometri pătrați de teritoriu din diferite direcții în jurul Avdiivka, în regiunea Donețk, începând de marți, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.

Experții notează că trupele rusești se află la 5,2 kilometri la nord de Avdiivka, iar afirmațiile rusești privind avansuri dincolo de această distanță sunt probabil supraevaluate, potrivit Pravda.ua.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și