Prima pagină » Război în Ucraina » LIVE | Război în Ucraina, ziua 214: Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie /TASS: Referendumurile din Doneţk şi Lugansk, recunoscute ca fiind valide

LIVE | Război în Ucraina, ziua 214: Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie /TASS: Referendumurile din Doneţk şi Lugansk, recunoscute ca fiind valide

LIVE | Război în Ucraina, ziua 214: Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie /TASS: Referendumurile din Doneţk şi Lugansk, recunoscute ca fiind valide
Duma de Stat | Foto - Profimedia Images

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22:00 – Referendumurile din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk au fost recunoscute ca fiind valide, scrie TASS, potrivit Rador.

Referendumul privind intrarea Lugansk în Federația Rusă a fost validat, deoarece la el au participat peste 50% dintre alegători, a declarat șeful Comisiei Electorale Centrale. Prezența la vot în Lugansk, în cele trei zile de scrutin, până la ora 20:00, ora Moscovei, este de 76,09%.

UPDATE ora 21.00 SUA și aliații săi vor acționa „decisiv” dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

„Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv și am fost clari cu privire la ceea ce implică acest lucru”, a declarat Sullivan la CBS, citat de The Guardian.

Sullivan a spus că liderul rus Putin a „fluturat cartea nucleară în diferite momente de-a lungul acestui conflict”, iar aceasta este o chestiune pe care administrația Biden trebuie „să o ia extrem de în serios, deoarece este o chestiune de o gravitate extremă – posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

UPDATE ora 15:00 – Peste 2.000 de persoane au fost reținute în timpul protestelor din Rusia, spune o organizație pentru drepturile omului

Peste 2.000 de persoane au fost reținute în toată Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale impuse de președintele Vladimir Putin, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Reuters raportează că frustrările s-au răspândit chiar și în mass-media pro-Kremlin, un editor al canalului de știri de stat RT afirmând că probleme precum trimiterea documentelor de apel „înfuriează oamenii”.

Când ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost întrebat sâmbătă de ce atât de mulți ruși părăsesc țara, el a vorbit despre dreptul la libertatea de mișcare.

UPDATE ora 14:00 – Cele trei promisiuni pe care Volodimir Zelenski le face fiecărui soldat rus care alege să se predea: „Este momentul în care decideți dacă viața voastră se va sfârși”

Președintele Volodimir Zelenski declară că Ucraina garantează un tratament civilizat, păstrând secretul împrejurărilor predării și posibilitatea de a nu se întoarce în Rusia personalului militar din armata lui Putin care alege să se predea.

Într-o intervenție video, Zelenski afirmă că „Ucraina garantează trei lucruri fiecărui soldat rus care se predă”.

VEZI AICI LISTA CELOR TREI PROMISIUNI

UPDATE ora 13:00 – Băncile rusești au pierdut circa 25 de miliarde de dolari din cauza conflictului din Ucraina

Băncile din Rusia au pierdut aproximativ 1.500 de miliarde de ruble (25,5 miliarde de dolari) ca urmare a consecințelor conflictului din Ucraina, a declarat un oficial al băncii centrale, citat de Reuters, transmite Mediafax.

Maxim Lyubomudrov, care conduce departamentul autorității de reglementare care supraveghează cele mai mari bănci din țară, a declarat că acesta este un nivel „acceptabil” al pierderilor și că guvernul are planuri pentru a sprijini creditorii din Rusia în timpul crizei.

Rubla a devenit monedă oficială în regiunea Herson din Ucraina, aflată sub ocupație rusească

Sursa foto: Shutterstock

UPDATE ora 12:00 – Britanicul Aiden Aslin, eliberat de ruși, face o mărturie cutremurătoare: „Am fost tratat mai rău decât un câine!”

Unul dintre prizonierii străini care au luptat împotriva rușilor în războiul din Ucraina face o mărturisire cutremurătoare despre perioada petrecută în captivitate. Aiden Aslin mărturisește că a fost tratat „mai rău decât un câine” în lagărele din Federația Rusă.

Mai mult, britanicul susține că, timp de cinci luni, rușii l-au ținut la „izolare”, una dintre cele mai grele pedepse de care pot avea parte persoanele închise.

(Citește mai multe aici…)

Britanicul Aiden Aslin, eliberat de ruși, face o mărturie cutremurătoare: „Am fost tratat mai rău decât un câine!”

Britanicul Aiden Aslin, eliberat de ruși, face o mărturie cutremurătoare: „Am fost tratat mai rău decât un câine!” / Sursa FOTO: Twitter

UPDATE ora 11:00 – O nouă declarație marca Serghei Lavrov stârnește controverse și lasă loc de interpretări în ceea ce privește arsenalul nuclear al Rusiei.

Mai exact, „toate legile și doctrinele Federației Ruse, inclusiv cea nucleară, se vor aplica și noilor teritorii dacă vor fi consacrate în Constituția țării”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenția Interfax. În ziua 214 de război ruso-ucrainean, Federația Rusă a declanșat o ofensivă totală asupra sudului Ucrainei, vizată fiind, în special, regiunea Odesa, care a fost bombardată masiv pentru a doua noapte consecutiv.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora.

(Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 10:00 – Înalt oficial german, prezent ca observator la referendumul de anexare a provinciei ucrainene Zaporojie

Directorul unei companii energetice germane cu acţionariat majoritar de stat participă ca observator la referendumul organizat de ruși de anexare a provinciei ucrainene Zaporojie.

Informația a fost dezvăluită chiar de presa germană.

CITEȘTE AICI cine este Stefan Schaller

UPDATE ora 09:00 – Volodimir Zelenski, șocat de faptul că Israelul nu a furnizat arme Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „șocat” de faptul că Israelul nu a oferit Kievului sisteme antirachetă pentru a-l ajuta să contracareze atacurile rusești, potrivit unui interviu citat de Reuters.

Zelenski a cerut aceste arme la scurt timp după începerea războiului, în februarie. El a menționat sistemul Iron Dome al Israelului, folosit adesea pentru a intercepta rachetele lansate de militanții palestinieni din Gaza.

„Nu știu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer – sunt în stare de șoc, pentru că nu înțeleg de ce nu au putut să ne ofere apărare aeriană”, a declarat el, citat de Mediafax.

Zelenski a făcut aceste remarci în cadrul unui interviu acordat miercuri reporterilor francezi. Biroul său a publicat o înregistrare a interviului.

Comentariile lui Zelenski au fost mai puternice decât cele făcute în martie, când a mustrat Israelul pentru reticența sa de a trimite arme. La acea vreme, Israelul nu s-a angajat, spunând că va ajuta Ucraina atât cât poate.

„Înțeleg – ei au o situație dificilă, în ceea ce privește situația cu Siria și Rusia”, a declarat Zelenski, adăugând că nu face acuzații. „Eu prezint faptele. Conversațiile mele cu conducerea israeliană nu au făcut nimic pentru a ajuta Ucraina”.

Volodimir Zelenski, intervenție despre război la Festivalul de Film de la Veneția: „O tragedie însoţită nu de muzica genială a lui Morricone, ci de zgomote macabre şi sunete de explozii, împuşcături şi sirene de raid aerian. Horror, nu 120 de minute, ci 189 de zile”

Volodimir Zelenski

UPDATE ora 08:00 – Rusia pare că a declanșat o ofensivă totală asupra sudului Ucrainei. Vizată este în special regiunea Odesa, care a fost bombardată masiv pentru a doua noapte consecutiv.

De data aceasta, sâmbătă noapte, Moscova a aruncat în luptă 10 bombardiere, iar loviturile au țintit în special orașul devenit punct strategic la Marea Neagră.

În același timp, Ucraina a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU în legătură cu referendumurile organizate în regiunile ocupate de trupele lui Putin, acuzând Rusia că încalcă Carta ONU prin încercarea de a schimba granițele Ucrainei.

(Citește mai multe aici….)

UPDATE ora 07:00 – Ministrul rus de externe Lavrov promite protecţie deplină pentru orice teritoriu anexat de Rusia

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că regiunile din Ucraina în care au loc referendumuri vor fi sub protecţia deplină a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, informează duminică Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul rus de externe, adresându-se Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, a încercat să justifice invazia în Ucraina începută în februarie, repetând afirmaţiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim, este plin de neo-nazişti, iar în estul ţării vorbitorii de limbă rusă sunt oprimaţi.

Rusia a lansat vineri referendumuri în patru regiuni din estul Ucrainei (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forţa.

„În urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea voinţei acelor oameni care de mulţi ani suferă de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist” a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă, după intervenţia avută în cadrul Adunării Generale.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus că teritoriul rusesc, inclusiv cel care „va urma să fie consfinţit” în Constituţie în viitor,”este sub protecţia deplină a statului”.”Toate legile, doctrinele, conceptele şi strategiile Federaţiei Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”, a spus ministrul rus de externe, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

UPDATE ora 06:00 – Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS, care citează o sursă neprecizată din legislativul rus.

Informaţia a fost ulterior confirmată şi de agenţia Interfax, în timp ce agenţia RIA Novosti, citând de asemenea o sursă neprecizată, relatează că, în ziua următoare, pe 30 septembrie, preşedintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze celor două camere ale parlamentului de la Moscova reunite într-o sesiune extraordinară., potrivit agenției Agerpres, citată de G4Media.

În urma lansării invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, trupele ruse controlează la ora actuală puţin mai mult de jumătate din regiunile Doneţk şi Zaporojie şi aproape integral regiunile Lugansk şi Herson.

O contraofensivă a armatei ucrainene ce a eliberat în ultimele săptămâni mii de kilometri pătraţi, mai ales în provincia nord-estică Harkov, a grăbit decizia Rusiei de a organiza aceste aşa-zise referendumuri, evocate lunile trecute de lideri separatişti proruşi din cele patru provincii.

Odată aceste provincii anexate, chiar dacă nicio ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și