Războiul din Ucraina intră miercuri în ziua cu numărul 518, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.
UPDATE 4: Rusia trimite o navă de război în Marea Neagră pentru a intercepta nave comerciale
Serviciul britanic de informații al apărării a relatat despre desfășurarea corvetei moderne rusești Serghei Kotov în Marea Neagră după eșecul acordului privind cerealele, ceea ce poate indica o creștere a riscurilor de violență în Marea Neagră.
Datele Serviciului britanic de informații pentru apărare indică faptul că corveta modernă Serghei Kotov a fost desfășurată în sudul Mării Negre, patrulând pe culoarul de navigație dintre strâmtoarea Bosfor și Odesa.
Analiștii presupun că există posibilitatea ca această corvetă să facă parte dintr-un grup operativ care să intercepteze navele comerciale despre care Rusia crede că se îndreaptă spre Ucraina.
După cum afirmă serviciile secrete britanice, „acordul cerealelor” negociat de Turcia cu Rusia și Ucraina a prevenit până acum izbucnirea ostilităților în Marea Neagră.Cu toate acestea, „există acum potențialul ca intensitatea și amploarea violențelor în zonă să crească”, a adăugat Ministerul Apărării.
Serviciile secrete britanice au raportat că, începând cu 18 iulie, Rusia a crescut numărul de atacuri asupra Odesa și a infrastructurii portuare din sudul Ucrainei după decizia de retragere din acordul privind cerealele, potrivit Pravda.ua.
UPDATE 3: SUA trimit un nou lot de blindate în Ucraina, rachete HIMARS și milioane de cartușe și grenade
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat marți o nouă tranșă de 400 de milioane de dolari de asistență de securitate pentru Ucraina, care include muniții de apărare antiaeriană și vehicule blindate.
Asistența include „muniții de apărare antiaeriană, rachete de artilerie, vehicule blindate și capacități antiblindate, precum și alte echipamente esențiale pentru întărirea forțelor curajoase ale Ucrainei pe câmpul de luptă, ajutându-le să recucerească teritoriul suveran al Ucrainei și să-și apere concetățenii”, potrivit unui comunicat care anunță cea mai recentă retragere – a 43-a de până acum.
Blinken a criticat, de asemenea, retragerea Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, menționând că Moscova „continuă să atace porturile și infrastructura ucraineană pentru cereale”, inclusiv în orașul-port Odesa din sudul țării.
Loviturile – cele mai recente dintr-un val de atacuri asupra Odesa – au ucis cel puțin o persoană și au rănit alte câteva, au declarat oficialii ucraineni. Cel puțin 25 de monumente arhitecturale au fost distruse, iar o catedrală ortodoxă istorică a fost grav avariată, a declarat un oficial militar regional.
„Rusia ar putea pune capăt acestui război în orice moment prin retragerea forțelor sale din Ucraina și prin oprirea atacurilor sale brutale împotriva orașelor și oamenilor din Ucraina”, a declarat Blinken. „Până când o va face, Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor rămâne uniți alături de Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”, potrivit CNN.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, unele dintre capacitățile specifice din acest pachet sunt:
UPDATE 2: Putin a fost „paralizat” de rebeliunea Wagner și „incapabil să acționeze”
Președintele Putin a fost paralizat și incapabil să acționeze decisiv în dimineața rebeliunii Wagner și nu au fost emise ordine la Kremlin în cea mai mare parte a zilei, potrivit unui raport publicat de Washington Post.
Vorbind cu o serie de oficiali occidentali și din NATO, ziarul susține că liderul rus a fost avertizat despre o posibilă tentativă de lovitură de stat a lui Wagner cu câteva zile înainte ca aceasta să aibă loc pe 24 iunie, dar a irosit oportunitatea de a o înăbuși înainte de a începe.
„Putin a avut timp să ia decizia de a lichida rebeliunea și de a-i aresta pe organizatori”, a declarat unul dintre oficialii europeni din domeniul securității, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre informații sensibile.
„Apoi, când a început să se întâmple, a existat o paralizie la toate nivelurile. A existat o consternare și o confuzie absolută. Pentru o lungă perioadă de timp, nu au știut cum să reacționeze”.
Raportul mai susține că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a avut sprijin în rândul unor personalități militare și politice rusești de rang înalt.
„Unii l-au sprijinit pe Prigojin și ideea că trebuie făcută curățenie în conducere, că peștele putrezește de la cap”, a declarat unul dintre oficialii europeni.
Un oficial NATO de rang înalt a declarat că unele personalități de rang înalt de la Moscova păreau pregătite să i se alăture lui Prigojin dacă acesta ar reuși să obțină îndeplinirea cererilor sale: „Se pare că au existat persoane importante în structurile de putere… care par chiar să fi așteptat într-un fel acest lucru, deoarece dacă încercarea sa ar fi avut mai mult succes, s-ar fi alăturat și ei” complotului, a declarat acest oficial.
Întrebat în legătură cu aceste afirmații, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat pentru ziar că estimările serviciilor de informații sunt „un nonsens” și sunt difuzate de „oameni care nu au nicio informație”.
Tentativa de lovitură de stat a fost anulată după o intervenție a liderului belarus Alexander Lukașenko, care acum îl găzduiește pe Prigojin și pe unii dintre luptătorii săi în țara sa.
În conformitate cu acordul rezultat, trupele PMC Wagner au primit ordin să se întoarcă în taberele lor de campanie, iar toate acuzațiile împotriva lui Prigojin au fost retrase, facilitând relocarea sa în Belarus.
De atunci, Putin a luat mai multe măsuri pentru a-și spori securitatea la Moscova. Parlamentarii ruși au adoptat miercuri, 19 iulie, un proiect de lege care ar permite Gărzii sale Naționale să desfășoare arme grele – inclusiv tancuri – pe străzile țării.
UPDATE 1: Parteneriatul ruso-iranian în domeniu dronelor, la un alt nivel. Ar putea schimba decisiv soarta războiului
Oficiali din cadrul serviciilor secrete americane au avertizat că Rusia construiește în țară, cu ajutorul Iranului, o instalație de fabricare a dronelor care ar putea avea un impact semnificativ asupra războiului din Ucraina, odată ce va fi finalizată.
Analiștii de la Defense Intelligence Agency au declarat la finalul săptămânii trecute, în timpul unei ședințe de informare, unui grup restrâns de reporteri, că se așteaptă ca instalația de fabricare a dronelor aflată acum în construcție să furnizeze Rusiei un nou stoc de drone care sunt „mult mai mari” decât ceea ce au reușit să achiziționeze de la Iran până în prezent.
Când instalația va fi finalizată, probabil la începutul anului viitor, noile drone ar putea avea un impact semnificativ asupra conflictului, au avertizat analiștii.
În aprilie, SUA au publicat o imagine din satelit a locației planificate a presupusei fabrici de drone, în interiorul zonei economice speciale Alabuga din Rusia, la aproximativ 965 km est de Moscova. Analiștii au declarat că Iranul a transportat în mod regulat echipamente în Rusia pentru a ajuta la construirea instalației.
Aceștia au adăugat că, până în prezent, se crede că Iranul a furnizat Rusiei peste 400 de drone Shahed 131, 136 și Mohajer – un stoc pe care Rusia l-a epuizat aproape complet, au spus ei.
Rusia folosește dronele în principal pentru a ataca infrastructura critică ucraineană și pentru a întinde apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat un înalt oficial DIA. Iranul a folosit Marea Caspică pentru a transporta drone, gloanțe și obuze de mortier către Rusia, folosind adesea nave „întunecate” sau care și-au dezactivat datele de urmărire pentru a-și masca mișcările, a relatat CNN.
SUA au obținut și analizat mai multe dintre dronele doborâte în Ucraina, iar oficialii spun că există „dovezi incontestabile” că dronele sunt iraniene, în ciuda negărilor repetate ale Teheranului că furnizează echipamentul Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina.