LIVE TEXT | 72 de zile de război în Ucraina: „Imaginați-vă acest iad! Și mai sunt și copii”. Evacuările din Mariupol nu se opresc, în ciuda bombardamentelor continue ale Rusiei

Publicat: 06 05. 2022, 15:11
Actualizat: 06 05. 2022, 15:20

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că evacuările de la Mariupol vor continua în ciuda bombardamentelor rusești. Șeful  ONU spune că un nou convoi se îndreaptă spre combinatul Azovstal din Mariupol. Există informații că încă aproximativ 200 de civili, inclusiv cel puțin 20 de copii, sunt captivi în fabrica de oțel. Vladimir Putin spune că Ucraina ar trebui să ordone luptătorilor săi aflați în Azovstal să se predea. Capturarea întregului oraș Mariupol ar fi simbolică pentru Moscova înainte de sărbătorirea anuală a Zilei Victoriei, pe data de 9 mai. SUA au ajutat armata ucraineană să omoare mai mulți generali ruși, relatează mai multe instituții de presă americane. Rapoartele au mai spus că SUA au furnizat informații care au ajutat Ucraina să scufunde nava de război rusă Moskva.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Principalele evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:20 – Cât îl costă pe Vladimir Putin invazia din Ucraina în fiecare zi. „E cel mai scump război din istorie” – analist german

Rusia a cheltuit deja 34 miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina. Cel mai mult costă Kremlinul tehnica şi echipamentele militare distruse de ucraineni, acestea cifrându-se la 230 milioane de dolari pe zi. (Citește mai departe aici…)

UPDATE ora 15:00 – Aleksandr Lukaşenko spune că Rusia „prin definiţie nu poate pierde războiul”, dar admite că nu se aștepta ca acest conflict „să treneze atât de mult”

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, ia apărarea invaziei ruse din Ucraina într-un interviu acordat joi agenţiei Associated Press, dar spune că nu se aştepta ca acest conflict care durează de zece săptămâni „să treneze aşa”. El s-a exprimat de asemenea împotriva folosirii de arme nucleare în Ucraina, dar nu a spus dacă preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să lanseze un astfel de atac.

Sursă Foto: Shutterstock

UPDATE ora 14:30 – Lansare de carte | ”Războiul din Ucraina”, un autentic jurnal de război

Cartea ”Războiul din Ucraina” este o colecție de articole și comentarii ale unora dintre cei mai prestigioși jurnaliști din România. Volumul prezintă elemente de noutate și mai puțin știute despre conflictul militar actual.

UPDATE ora 14:00 – „Sancţiunile occidentale nu pot distruge voinţa poporului rus”. Avertismentul șefului diplomației de la Kremlin

Nicio sancţiune nu poate distruge voinţa poporului rus, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, la o ceremonie de depunere de flori la Moscova în memoria diplomaţilor ruşi ucişi în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, subliniind că Rusia este hotărâtă „să apere adevărul istoric şi interesele sale legitime”.

„Nici o pedeapsă (şi) nicio sancţiune nu pot distruge voinţa poporului nostru, voinţa conducerii noastre, hotărâte să apere adevărul istoric şi interesele legitime ale Rusiei şi să oprească ameninţările directe la adresa securităţii, culturii şi istoriei noastre, create chiar de-a lungul graniţelor noastre, ceea ce se întâmplă de ani de zile”, a declarat e

Sursa foto: Shutterstock

UPDATE ora 13:30 – Şeful Dumei de Stat a Rusiei, despre un eventual atac nuclear: „Dacă ne atacă, noi răspundem”. De ce depind noile granițe ale Ucrainei

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat – camera inferioară a Parlamentului Federației Ruse – și un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că țara sa ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac similar, excluzând eventualitatea unuia preventiv. În același timp, șeful Legislativului Federației Ruse consideră că noile granițe ale Ucrainei după încheierea „operațiunii militare speciale” vor depinde de hotărârea cetăţenilor acestei ţări.

UPDATE ora 11:20 – Mașina de propagandă a lui Putin. Atrocitățile comise de soldații ruși în Ucraina, ”mascate” prin manipulare și dezinformare

Rusia a invadat Ucraina pe data de 24 februarie 2022, dar războiul ruso-ucrainean, începuse, practic, în 2014, după ce Peninsula Crimeea a fost anexată de Federația Rusă. Invadarea Ucrainei a provocat cea mai mare criză a refugiaților din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, peste 5,7 milioane de ucraineni părăsind țara și un sfert din populație fiind strămutată.

UPDATE ora 10:50 – UE vrea să o sancționeze pe Alina Kabaeva, presupusa iubită a lui Putin

Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni împotriva Alinei Kabaeva, despre care se zvonește de multă vreme că este iubita lui Vladimir Putin, dar și împotriva Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

UPDATE ora 10:20 – Ungaria nu susține noile sancțiuni UE împotriva Rusiei

Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei în forma sa actuală – care include un embargo asupra importurilor de țiței – a declarat Viktor Orban, premierul de la Budapesta, conform Reuters.

Viktor Orban afirmă că propunerea actuală a Comisiei Europene ar avea efectul unei „bombe atomice” asupra economiei Ungariei, potrivit sursei citate.

Premierul ungar a adăugat că Ungaria este gata să negocieze o nouă propunere, dacă aceasta ar fi în acord cu interesele Ungariei.

UPDATE ora 10:00 – Mariupol: Mai multe evacuări din orașul asediat vor avea loc vineri, anunță ONU

O a treia operațiune de evacuare a civililor din Mariupol urmează să aibă loc vineri, potrivit ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oțelăriei unde rezistă ultimii apărători ucraineni, scrie BBC, citat de Agenția Mediafax.

De asemenea, se crede că aproximativ 200 de civili se ascund în buncărele din uzină.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că trebuie făcut totul pentru „a scoate oamenii din acel iad”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat că forțele sale sunt pregătite să le ofere civililor o trecere sigură, dar luptătorii trebuie să se predea.

Președintele rus a declarat deja victoria la Mariupol, ordonând forțelor sale să sigileze vastul sit industrial – care a fost proiectat în timpul Războiului Rece pentru a servi drept buncăr nuclear și are o rețea de tuneluri adânc sub pământ – în loc să încerce să preia controlul asupra lui.

Forțele ucrainene rămase în interiorul oțelăriei – luptători din regimentul Azov, unii pușcași marini, polițiști de frontieră și poliție – spun că atacurile rusești continuă.

În discursul său de peste noapte, președintele ucrainean Zelenski a declarat, de asemenea, că bombardamentele rusești și încercările de a prelua controlul asupra oțelăriei continuă.

„Imaginați-vă acest iad. Și mai sunt și copii! Mai mult de două luni de bombardamente constante, moarte în permanență în apropiere”, a spus el.

UPDATE ora 09:37 – George W. Bush îl numește pe Volodimir Zelenski „Winston Churchill al timpurilor noastre”

Fostul președinte american George W. Bush l-a numit pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski „Winston Churchill al vremurilor noastre”. Anterior acestei declarații, cei doi au vorbit într-o videoconferință.

Sursa: Instagram George W. Bush

UPDATE ora 08:35 – Prima doamnă a Americii vine azi în România, în cadrul unei misiuni de susținere a refugiaților

Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, vine vineri în România, într-o misiune de susținere a familiilor ucrainene strămutate, forțate să fugă în urma invaziei Rusiei. Ea se va întâlni, cel mai probabil, și cu soția lui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis.

UPDATE ora 00:55 – Opozantul lui Putin, marele maestru Garry Kasparov: Dacă ştiam numele unor oameni care complotează împotriva lui Putin, aceștia erau de mult morţi

Marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov, prezent în aceste zile la Bucureşti cu ocazia turneul de şah Superbet Chess Classic Romania 2022, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că viitorul dictaturii lui Vladimir Putin în Rusia depinde exclusiv de rezultatul războiului din Ucraina.

Garry Kasparov | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 00:30 – Zelenski a numit un nou ambasador în România. Fratele acestuia este un fost șef al Interpol Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat miercuri, 4 mai, un decret special, prin intermediul căruia l-a numit în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în România pe Igor Prokopchuk.