LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 106. Președintele polonez Duda, atac la Macron și Scholz pentru discuțiile cu Putin: E ca și când ar vorbi cu Hitler / Rusia pregătește o ofensivă-surpriză / Coșmar pentru militarii ucraineni în estul țării
Potrivit ultimelor informații de pe frontul din Ucraina, președintele Vladimir Putin ar pregăti un atac surpriză. Armata rusă controlează cea mai mare parte din Sievierodonetsk și bombardează puternic Lysychansk. Rusia bombardează mai ales depozitele agricole. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski afirmă că militarii ucrainei din Sievierodonețk au provocat pierderi majore armatei ruse.
UPDATE 14:00. Președintele polonez Duda, atac la Macron și Scholz pentru discuțiile cu Putin: E ca și când ar vorbi cu Hitler
Președintele polonez Andrzej Duda i-a criticat dur pe liderii Franței și Germaniei pentru convorbirile telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, spunând că a fost ca și cum ar fi avut discuții cu Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit cotidianului german de mare tiraj Bild și Reuters, citat de HotNews.
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Macron au avut amândoi convorbiri telefonice individuale cu Putin de când Rusia a lansat o invazie devastatoare în Ucraina, Macron stârnind în special furia ucrainenilor prin faptul că a spus că Rusia nu trebuie să fie „umilită” pentru a păstra șansele unei soluții diplomatice.
Duda, într-un interviu cu Bild publicat miercuri seara târziu, a declarat că astfel de discuții nu fac decât să legitimeze un război ilegal în Ucraina.
„A vorbit cineva așa cu Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?”. a spus Duda.
„A spus cineva că Adolf Hitler trebuie să-și păstreze reputația? Că trebuie să procedăm în așa fel încât să nu fie umilitor pentru Adolf Hitler? Nu am auzit astfel de voci”, a adăugat el.
UPDATE 13:00. Un român de 33 de ani a murit în războiul din Ucraina: „Și-a dat viața în luptele împotriva agresorului rus”
Denis Morăraș, un român de 33 de ani din suburbia Roșa Stânca a orașului Cernăuți, și-a pierdut viața în războiul din Ucraina.
UPDATE 12:00. Sute de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile clădirilor distruse din Mariupol, potrivit unui consilier al primarului orașului.
UPDATE 11:00. VIDEO | Propagandistul lui Putin amenință cu invadarea Germaniei: „Să dăm încă o dată jos praful de pe mormintele teutone!”
Vladimir Solotiov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori tv ruși și totodată propagandistul preferat al lui Vladimir Putin, a amenințat cu invadarea Germaniei.
UPDATE 10:00. Fostul premier al Ucrainei, despre Putin: ”Absolut raţional, rece, crud și întunecat, dar nu nebun”
Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei, avertizează că Vladimir Putin își dorește să intre în istorie, alături de Stalin și de Petru cel Mare, fiind animat de un orgoliu uriaș și de ideea că are o ”misiune istorică” de dus la capăt.
UPDATE 6:02. ONU va livra ajutoare umanitare în Ucraina prin intermediul Uber.
Au fost dezvoltate aplicații online speciale, care vor permite coordonarea și expedierea de vehicule mici autonome, pentru a livra provizii din depozite. Astfel au fost livrate deja alimente în Dnepr.
UPDATE 5:00. Ucraina introduce un mecanism rapid de confiscare a averilor celor bănuiți că lucrează cu invadatorii ruși.
Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al justiției, Denis Malyuska, în cadrul unui telejurnal de informare.
De asemenea, fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, l-a descris pe Putin drept „absolut irațional, rece, crud, întunecat”. Aceasta spune că Putin va intra în istorie precum Stalin și Petru cel Mare.
UPDATE 3:00. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că efectele negative ale invaziei militare ruse se văd deja, afectând 1,6 miliarde de oameni.
UPDATE 1:00. Canada înăsprește sancțiunile cotnra Rusiei, devenind un model pentru ceilalți aliați ai Ucrainei, a declarat Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui.
UPDATE 00:20. Inflația pare să se stabilizeze în Rusia, iar economia ar putea scădea cu 15% în 2022
Inflația pare să înceapă să se stabilizeze în Rusia, dar se menține la un nivel ridicat, iar valoarea PIB ar putea scădea cu 15% în 2022, din cauza sancțiunilor impuse de Occident.